Review
BibTex RIS Cite

An Overview of Organic Livestock in the World and in Turkey

Year 2018, , 299 - 306, 30.06.2018
https://doi.org/10.21597/jist.429013

Abstract

In recent years, the activities required for organic productions in the world countries have accelerated.

There are 50.9 million hectares of organic agricultural land in the world, including conversion areas. Oceania, with

its largest agricultural area, ranks first with a share of 45% (22.8 million hectares). According to the 2015 data, the

number of organic agriculture producers is 350 000 in Europe; in the European Union it is 270 000. Italy has the

most producers (52 609 producers) in the EU countries; In Europe, Turkey (69 967 producers) is. With this number,

Turkey ranks first in the European and European Union countries. Turkey is ranked 9th among European countries

(486 069 hectares) in terms of organic farming area. In the years 2014 and 2015, there was a decrease of 11.6%

in the number of organic rared animals, 47.6% in the meat and 64% in the milk productions while an increase of

22.7% in the organic egg production was observed. Also, there was a 25.2% decrease in the number of organic

honey producing farmers and a 25.4% decrease in the number of hives. However, there was a 96.1% increase in

total honey production. Although there is a large decrease in the number of animals in organic production in Turkey

in the last three years, it has a large share of increase between European countries compared to 2007 and 2015.

Turkey has a great potential in organic agriculture. However, if these potentials are not evaluated with the right

policies, sustainability in the sector will be very difficult to achieve.

References

  • Ak İ, 2002. Ekolojik Tarım ve Hayvancılık, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi, 2: 31-39.
  • Anonim, 2017a. Intergeo. http://intergeo.com.tr/Haberde5c.html?Haber=Haberler-177-Organik-Tarim-Nedir-&Dil=TR, (Erişim tarihi: 04 Nisan, 2017).
  • Anonim, 2017b. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5262-20100311.pdf. (Erişim tarihi: 19 Şubat, 2017).
  • Anonim, 2017c. http://www.tarim.gov.tr/GKGM/Duyuru/205/Hayvan-Kayit-Sistemleri-_turkvet-Ve-Kkks_-Tek-Bir-Sistemde-Birlestirildi. (Erişim tarihi: 23 Mart, 2017).
  • Anonim, 2017d. Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı, TÜRKOMP. http://www.turkomp.gov.tr/content/about, (Erişim tarihi: 27 Mart, 2017).
  • Bakırcı M, 2005. Türkiye'de organik tarımın geleceği ve Türkiye - Avrupa Birliği (AB) tarım müzakerelerine etkisi. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Dergisi, 13: 67-82.
  • Çakal MA, 2013. Tra1 Organik Tarım Stratejisi – Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi Organik Tarım Sektörü Araştırma ve Planlama Birimi, Araştırma Raporları, 24s.
  • Emir M, Demiryürek K, 2014. Avrupa Birliği ve Türkiye’deki organik tarım mevzuatındaki gelişmeler ve son yönetmeliklerin analizi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 21-28.
  • Ersun N, Arslan K, 2011. Türkiye'de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Üretim ve Pazarlama Esasları, Yayın No: 2010-101, İstanbul Ticaret Odası, ISBN 978-9944-60-853-4, Express Basımevi, İstanbul, 338s.
  • GTHB, 2017a. Organik Tarım Genel Bilgiler. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Genel-Bilgiler. (Erişim tarihi: 23 Mart, 2017).
  • GTHB, 2017b. Kontrol Sertifika Kuruluşları. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/ Organik-Tarim/Yetkili-Kuruluslar-KSK, (Erişim tarihi: 04 Nisan, 2017).
  • GTHB, 2017c. Organik Tarım İstatistikleri. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Istatistikler, (Erişim tarihi: 04 Nisan, 2017).
  • GTHB, 2017d. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü. Türkiye Organik Tarım Stratejik Plan - (2012–2016), http://www.trakya2023.com/uploads/docs /2806201331nTii.pdf (Erişim tarihi: 04 Nisan, 2017).
  • IFOAM, 2014. The IFOAM NORMS for Organic Production and Processing, Version 2014, Published in Germany by IFOAM. ISBN: 978-3-944372-10-5, August 2014, 134p.
  • Pidecioğlu Dedeyi EÖ, 2008. Avrupa Birliği’nde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ait Zootekni mevzuatının incelenmesi ve Türkiye’deki durumu. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, AB Uzmanlık Tezi, Ankara, 83s.
  • TÜİK, 2015. Resmi İstatistik Programı 2012-2016 (Rev.2). Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası, ISBN 978-975-19-5252-3, Mart 2015, Ankara, 165s.
  • Willer H, Lernoud J, 2014. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2014. FiBL-IFOAM Report. FiBL & IFOAM, Revised version of February 24, Bonn, 308p.
  • Willer H, Lernoud J, 2015. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2015. FiBL-IFOAM Report. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick and IFOAM – Organics International, February 2015, Bonn, 306p.
  • Willer H, Lernoud J, 2016. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2016. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick and IFOAM – Organics International, February 2016, Bonn, 340p.
  • Willer H, Lernoud J, 2017. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2017. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick and IFOAM – Organics International, Version 1.3 of February 2017, Bonn, 340p.
  • Yılmaz Ö, Yücel GE, 2017. Sürdürülebilir kalkınma sürecinde Türkiye’nin tarımda yaşadığı dönüşüm. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(1): 179-199.

Dünya’da ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış

Year 2018, , 299 - 306, 30.06.2018
https://doi.org/10.21597/jist.429013

Abstract

Son yıllarda dünya ülkelerinde organik üretim için gereken faaliyetler hız kazanmıştır. Dünya da dönüşüm
alanları dâhil 50,9 milyon hektar organik tarım arazisi bulunmaktadır. En büyük tarım alanına sahip Okyanusya
% 45 (22,8 milyon hektar)’lik bir pay ile birinci sırada gelmektedir. 2015 yılı verilerine göre organik tarım yapan
üretici sayısı Avrupa’da 350 000; Avrupa Birliği’nde ise 270 000’dir. AB’de en çok üreticiye sahip ülke İtalya (52
609 üretici); Avrupa’da ise Türkiye (69 967 üretici)’dir. Türkiye bu sayı ile Avrupa ve Avrupa Birliği ülkeleri içinde
birinci sırada yer almaktadır. Türkiye organik tarım alanı bakımından, Avrupa ülkeleri arasında (486 069 hektarlık)
9’uncu sırada yer almaktadır. 2014 ve 2015 yıllarında organik üretim yapılan hayvan sayısında % 11,6, et toplamında
% 47,6 ve süt toplamında % 64 oranında bir azalma olurken, organik yumurta toplamında % 22,7 oranında bir artış
gözlenmiştir. Organik bal üretimi yapan çiftçi sayısında % 25,2 ve kovan sayısında ise % 25,4 oranında bir azalma
görülmektedir. Buna karşın toplam bal üretiminde % 96,1’lik bir artış söz konusudur. Türkiye’de son üç yıl içerisinde
organik üretimdeki hayvan sayılarında büyük bir azalma olsa da, 2007 ile 2015 yılları karşılaştırıldığında Avrupa
ülkeleri arasında büyük bir artış payına sahiptir. Türkiye organik tarımda çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak
bu potansiyel doğru politikalarla değerlendirilmezse, sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması çok zor olacaktır.

References

  • Ak İ, 2002. Ekolojik Tarım ve Hayvancılık, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi, 2: 31-39.
  • Anonim, 2017a. Intergeo. http://intergeo.com.tr/Haberde5c.html?Haber=Haberler-177-Organik-Tarim-Nedir-&Dil=TR, (Erişim tarihi: 04 Nisan, 2017).
  • Anonim, 2017b. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5262-20100311.pdf. (Erişim tarihi: 19 Şubat, 2017).
  • Anonim, 2017c. http://www.tarim.gov.tr/GKGM/Duyuru/205/Hayvan-Kayit-Sistemleri-_turkvet-Ve-Kkks_-Tek-Bir-Sistemde-Birlestirildi. (Erişim tarihi: 23 Mart, 2017).
  • Anonim, 2017d. Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı, TÜRKOMP. http://www.turkomp.gov.tr/content/about, (Erişim tarihi: 27 Mart, 2017).
  • Bakırcı M, 2005. Türkiye'de organik tarımın geleceği ve Türkiye - Avrupa Birliği (AB) tarım müzakerelerine etkisi. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Dergisi, 13: 67-82.
  • Çakal MA, 2013. Tra1 Organik Tarım Stratejisi – Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi Organik Tarım Sektörü Araştırma ve Planlama Birimi, Araştırma Raporları, 24s.
  • Emir M, Demiryürek K, 2014. Avrupa Birliği ve Türkiye’deki organik tarım mevzuatındaki gelişmeler ve son yönetmeliklerin analizi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 21-28.
  • Ersun N, Arslan K, 2011. Türkiye'de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Üretim ve Pazarlama Esasları, Yayın No: 2010-101, İstanbul Ticaret Odası, ISBN 978-9944-60-853-4, Express Basımevi, İstanbul, 338s.
  • GTHB, 2017a. Organik Tarım Genel Bilgiler. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Genel-Bilgiler. (Erişim tarihi: 23 Mart, 2017).
  • GTHB, 2017b. Kontrol Sertifika Kuruluşları. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/ Organik-Tarim/Yetkili-Kuruluslar-KSK, (Erişim tarihi: 04 Nisan, 2017).
  • GTHB, 2017c. Organik Tarım İstatistikleri. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Istatistikler, (Erişim tarihi: 04 Nisan, 2017).
  • GTHB, 2017d. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü. Türkiye Organik Tarım Stratejik Plan - (2012–2016), http://www.trakya2023.com/uploads/docs /2806201331nTii.pdf (Erişim tarihi: 04 Nisan, 2017).
  • IFOAM, 2014. The IFOAM NORMS for Organic Production and Processing, Version 2014, Published in Germany by IFOAM. ISBN: 978-3-944372-10-5, August 2014, 134p.
  • Pidecioğlu Dedeyi EÖ, 2008. Avrupa Birliği’nde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ait Zootekni mevzuatının incelenmesi ve Türkiye’deki durumu. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, AB Uzmanlık Tezi, Ankara, 83s.
  • TÜİK, 2015. Resmi İstatistik Programı 2012-2016 (Rev.2). Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası, ISBN 978-975-19-5252-3, Mart 2015, Ankara, 165s.
  • Willer H, Lernoud J, 2014. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2014. FiBL-IFOAM Report. FiBL & IFOAM, Revised version of February 24, Bonn, 308p.
  • Willer H, Lernoud J, 2015. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2015. FiBL-IFOAM Report. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick and IFOAM – Organics International, February 2015, Bonn, 306p.
  • Willer H, Lernoud J, 2016. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2016. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick and IFOAM – Organics International, February 2016, Bonn, 340p.
  • Willer H, Lernoud J, 2017. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2017. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick and IFOAM – Organics International, Version 1.3 of February 2017, Bonn, 340p.
  • Yılmaz Ö, Yücel GE, 2017. Sürdürülebilir kalkınma sürecinde Türkiye’nin tarımda yaşadığı dönüşüm. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(1): 179-199.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Zootekni / Animal Science
Authors

Hasan Çelikyürek 0000-0001-5154-7979

Kadir Karakuş This is me 0000-0002-8936-1851

Publication Date June 30, 2018
Submission Date November 13, 2017
Acceptance Date December 19, 2017
Published in Issue Year 2018

Cite

APA Çelikyürek, H., & Karakuş, K. (2018). Dünya’da ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(2), 299-306. https://doi.org/10.21597/jist.429013
AMA Çelikyürek H, Karakuş K. Dünya’da ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. June 2018;8(2):299-306. doi:10.21597/jist.429013
Chicago Çelikyürek, Hasan, and Kadir Karakuş. “Dünya’da Ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış”. Journal of the Institute of Science and Technology 8, no. 2 (June 2018): 299-306. https://doi.org/10.21597/jist.429013.
EndNote Çelikyürek H, Karakuş K (June 1, 2018) Dünya’da ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış. Journal of the Institute of Science and Technology 8 2 299–306.
IEEE H. Çelikyürek and K. Karakuş, “Dünya’da ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., vol. 8, no. 2, pp. 299–306, 2018, doi: 10.21597/jist.429013.
ISNAD Çelikyürek, Hasan - Karakuş, Kadir. “Dünya’da Ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış”. Journal of the Institute of Science and Technology 8/2 (June 2018), 299-306. https://doi.org/10.21597/jist.429013.
JAMA Çelikyürek H, Karakuş K. Dünya’da ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8:299–306.
MLA Çelikyürek, Hasan and Kadir Karakuş. “Dünya’da Ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 8, no. 2, 2018, pp. 299-06, doi:10.21597/jist.429013.
Vancouver Çelikyürek H, Karakuş K. Dünya’da ve Türkiye’de Organik Hayvancılığa Genel Bir Bakış. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8(2):299-306.