Bu çalışmanın amacı Iğdır İlinde domates üretim maliyetini belirlemektir. Çalışmada Iğdır ve İlçelerinde Basit
Tesadüfi Örnekleme Yöntemi ile belirlenen 105 adet domates üreten işletmeden elde edilen veriler kullanılmıştır.
Domates maliyetinin hesaplanmasında “Tek Ürün Bütçe Analiz Yöntemi” kullanılmıştır. Çalışmada işletmelerin
ortalama 6.07 da alanda domates ürettikleri ve dekara 5 454.76 kg ürün elde ettikleri belirlenmiştir. Ürün satış fiyatı 0.29 $ kg-1, birim maliyet 0.15 $ da-1 olup bölge domates üreticisi kg başına 0.14 $ net kâr elde etmiştir. Dekara üretim masrafı toplamı 830.90 $, Gayri Safi Üretim Değeri (GSÜD) 1 608.36 $, Brüt Kâr 844.70 $ ve Net Kâr ise 777.71 $ olarak hesaplanmıştır. Üretim masraflarının %91.94’ünü değişen masraflar, %8.06’sını ise sabit masraflar oluşturmaktadır. Değişen masraflar içerisinde en fazla payı %45.18 ile hasat masrafları alırken; sabit masraflar içerisinde en fazla payı %65.78 ile tarla kirası almaktadır. Dekara 3.64 $ mazot ve gübre desteği alan domates üreticisi çalışmanın yapıldığı 2016 yılında domatesin değer fiyattan satılması sonucu üretim faaliyetini kârlı bir şekilde tamamlamıştır. Ürün işleme tesisi veya kooperatif kurmak gibi ürün pazar değerinin yeterli düzeyde gerçekleşmesini sağlayacak tedbirlerin alınması üreticinin üretim faaliyetine devam etmesi bakımından önem arz etmektedir.
Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2016-FBE-L06
Bu çalışma, Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından “2016-FBE-L06” kodlu proje ile desteklenmiştir.
This study aims to determine tomato production costs in Iğdır province. In the study, the data obtained
by simple random sampling method from 105 tomato producing establishments in Iğdır and its districts were used. "Single Product Budget Analysis Method" was used in the calculation of tomato cost. At the end of the study, it was determined that the farms produced tomatoes on an average of 6.07 da and 5 454.76 kg of product per hectare. The product price was 0.29 $ kg-1, the unit cost was 0.15 $ da-1 and the regional tomato producer made a net profit of 0.14 $ per kg. Total production cost per decare was 830.90 $, Gross Production Value (GSÜD) was calculated as 1608.36 $, Gross Profit was calculated as 844.70 $ and Net Profit was calculated as 777.71 $. Variable costs constituted 91.94% of the production costs while 8.06% were fixed costs. The harvest costs had the highest share in the variable costs (%45.18) while the highest share in the fixed costs were those of the field rent (%65.78). The tomato producer, who received fuel and fertilizer support of 3.64 $ per decare, completed the production activities profitably as a result of the sale of tomatoes at a value price in 2016. Taking measures to ensure that the product market value is realized at a sufficient level, such as product processing plant or establishing a cooperative, is important in terms of continuing the production activity of the producer.
2016-FBE-L06
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Policy |
Journal Section | Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy |
Authors | |
Project Number | 2016-FBE-L06 |
Publication Date | September 1, 2021 |
Submission Date | December 19, 2020 |
Acceptance Date | April 20, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |