Arıcılıktaki araştırmalar birçok bilim dalının ışığında yapılmakta olup biyoteknoloji bunlardan biridir. İklimde yaşanan değişimler, arıların beslenme ve besin kaynaklarını etkilerken, son yıllarda hastalık ve zararlıların giderek artması ve kimyasal ilaçlara karşı gerek arının gerekse de parazit ve patojenlerin direnç geliştirmeleri sebebiyle hastalık etmenlerine bu kimyasalların çare olamaması arıcılıkta biyoteknolojik çalışmalara yönelimi hızlandırmıştır. Hastalıklara dirençli / verimli arı ırklarının ve mevcut katkı maddelerinin geliştirilmesiyle birlikte, yeni yem kaynakları oluşturulmasına yönelik biyoteknolojik araştırmalar yapılmaktadır. Özellikle dünyadaki gelişmelere uyum sağlamak sürdürülebilir arıcılık faaliyetleri açısından da oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmada bal arısı ve arıcılık sektöründe yapılmış bazı biyoteknolojik araştırmalar incelenerek bu alandaki gelişmelerin ortaya konulması ve yakın gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutulması amaçlanmıştır.
Research in beekeeping is carried out in the light of many branches of science, and biotechnology is one of them. While the changes in the climate affect the nutrition and food resources of the bees, the increase of diseases and pests in recent years and the resistance of both bees and parasites and pathogens against chemical pesticides has accelerated the orientation to biotechnological studies in beekeeping. Many studies are being carried out to develop resistant / efficient bee breeds to improve existing additives and to create new food resources. Especially adapting to the developments in the world is essential to sustainable beekeeping activities. This review aims to reveal the developments in this field and shed light on the studies in the near future by examining some biotechnological research conducted in the honey bee and beekeeping sector.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Zootekni / Animal Science |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2021 |
Submission Date | March 1, 2021 |
Acceptance Date | August 10, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |