Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2, 9 - 15, 30.06.2016

Abstract

The present study was carried out to determine the effects of different planting systems (standard

raised bed, gable raised bed, flat planting) on growth, development, earliness and harvest period parameters of

Sümela F1 tomatoes organically grown in the field. The plants grown and development in raised beds had a higher

(P˂0.01) stem diameter (mm), plant height (cm), leaf appearance rate (number day-1), raceme formation rate (cluster

day-1), flowering rate (flower day-1), first fruit set, first harvest, last harvest, duration of harvest than flat planting.

The highest raceme formation rate (0.17 cluster day-1), leaf appearance rate (0.35 number day-1), duration of harvest

(81.2 day) were obtained from gable raised bed. It was concluded that raised beds (standard and gable raised beds)

could have significant effects on the growth and development parameters of tomatoes.

References

  • Altın N, Bora T, 2005. Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin genel özellikleri ve etkileri. Anadolu, 15(2): 87-103.
  • Asri FÖ, Demirtaş EI, Özkan CF, Arı N, 2011. Organik ve kimyasal gübre uygulamalarının hıyar bitkisinin verim, kalite ve mineral içeriklerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2): 139-143.
  • Badalucco L, Kuikman PJ, Nannipieri P, 1996. Protease and deaminase activities in wheat rhizosphere and their relation to bacterial and protozoan populations. Biol. Fert. Soils, 23: 99-104.
  • Bayraklı F, 1987. Toprak ve Bitki Analizleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 17, Samsun.
  • Blake GR, 1965. Bulk Density. In Methods of Soils Analysis. Part I. C.A. Black (Ed) ASA Madison Wisconsin, 381-389.
  • Böhme L, Böhme F, 2006. Soil microbiological and biochemical properties affected by plant growth and different long-term fertilisation. Eur. J. Soil Biol., 42: 1-12.
  • Demirtaş EI, Asri ÖF, Özkan CF, Arı N, 2012. Organik ve kimyasal gübre uygulamalarının örtüaltı domates yetiştiriciliğinde toprak verimliliği ve bitkinin beslenmesine etkileri. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 29(1): 9-22.
  • FAO, 2014. Dünya sebze üretimi değerleri. http://faostat3.fao.org/home/index.html#download, (Erişim tarihi: 14 Eylül, 2015).
  • George S, Tourniaire F, Gautier H, Goupy P, Rock E, 2011. Changes in the contents of carotenoids, phenolic compounds and vitamin C during technical processing and lyophilisation of red and yellow tomatoes. Food Chemistry, 124: 1603-1611.
  • Gomes NCM, Heuer H, Schönfeld J, Costa R, Mendonca-Hagler L, Smalla K, 2001. Bacterial diversity of the rhizosphere of maize (Zea mays) grown in tropical soil studied by temperature gradient gel electrophoresis. Plant Soil, 232: 167-180.
  • Hossain MI, Osaki M, Haque MS, Khan MMH, Rahmatullah NM, and Rashid MH, 2008. Effect of straw management and nitrogen fertilization on root growth and root characteristics of wheat through raised bed system on a low n calcareous soil of Bangladesh. Thai Journal of Agricultural Science, 41(1-2): 45-52.
  • Inckel M, de Smet P, Tersmette T, Veldkamp T, 2005. The Preparation and Use of Compost. The Publisher Wageningen, Netherlands, ISBN: 90-8573-006-6, 835s.
  • Kacar B, 1984. Bitki Besleme Uygulama Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın: Ders Kitabı: 900, Ankara.
  • Kandemir D, 2005. Sera şartlarında sıcaklık ve ışığın biberde (Capsicum annum L.) büyüme, gelişme ve verim üzerine kantitatif etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi, 151s.
  • Kara C, Okyay N, 2008. Bazı Meyve ve Sebzelerde C Vitamini Tayini. Tübitak Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi, Kayseri’deki Fen ve Teknoloji Öğretmenleri Bilim Danışmanlığı ve Eğitimi Yönünden Destekleme Çalıştayı, 14-20 Haziran.
  • Larcher M, Bertrand H, Rapior S, Domergue O, Mantelin S, CleyetMarel JC, 2000. Phyllobacterium Strain with Hormonal Capacities Enhances Growth and Nitrate Uptake of Oilseed Rape (Brassica napus). Fifth International PGPR Workshop, 29 October - 3 November, 2000, CordobaArgentina.
  • Marschner P, Crowley D, Yang CH, 2004. Development of specific rhizosphere bacterial communities in relation to plant species, nutrition and soil type. Plant Soil, 261: 199-208.
  • Okur N, Kayıkçıoğlu HH, Tunç G, Tüzel Y, 2007. Organik tarımda kullanılan bazı organik gübrelerin topraktaki mikrobiyal aktivite üzerine etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44 (2): 65-80.
  • Orudzheva NI, 2012. Change of the Microorganisms Quantity in Irrigative Gleyey-Yellow under Vegetable Soils. American Journal of Plant Sciences, 3: 1746-1751.
  • Özer H, 2012. Organik domates (Solanum lycopersicum L.) yetiştiriciliğinde değişik masura, malç tipi ve organik gübrelerin büyüme, gelişme, verim ve kalite üzerine etkileri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi, 158s.
  • Özkan CF, Asri ÖF, Demirtaşi EI, Arı N, 2013. Örtüaltı Biber Yetiştiriciliğinde Organik ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Bitkinin Beslenme Durumu ve Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri. Toprak Su Dergisi, 2(2): 96-101.
  • Picken AJF, Stewart K, Klapwicjk 1986. Germination and Vegetative Development. In: J.G. Atherton And J. Rudich (Eds), The Tomato Crop. Chapman and Hall, London: 167-200.
  • Raffo A, La Malfa G, Fogliano V, 2006. Seasonal variations in antioxidant components of cherry tomatoes (Lycopersicon esculentum cv. Naomi F1). Journal of Food Composition and Analysis, 19: 11-19.
  • Saha S, Gopinath KA, Mina BL, Gupta HS, 2008. Influence of continuous application of inorganic nutrients to a Maize- Wheat rotation on soil enzyme activity and grain quality in a rainfed Indian soil. Eur. J. Soil Biol., 44: 521-531.
  • Singh J, Upadhyay AK, Prasad K, Bahadur A, Rai M, 2007.Variability of carotenes, vitamin C, E and phenolics in Brassica vegetables. Journal of Food Composition and Analysis, 20: 106-112.
  • Sönmez K, Ellialtıoğlu ŞŞ, 2014. Domates, karotenoidler ve bunları etkileyen faktörler üzerine bir inceleme. Derim, 31(2): 107-130. Toor RK, Savage GP, Heeb A, 2006. Influence of different types of fertilisers on the major antioxidant components of tomatoes.Journal of Food Composition and Analysis, 19: 20-27.
  • TUİK, 2014. Bitkisel üretim istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 14 Eylül, 2015). Tüzel Y, Öztekin GB, Duyar H, Eşiyok D, Kılıç ÖG, Anaç D, Kayıkçıoğlu HH, 2011. Organik salata-marul yetiştiriciliğinde agryl örtü ve bazı gübrelerin verim, kalite, yaprak besin madde içeriği ve toprak verimliliği özelliklerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 17: 190-203.
  • Uzun S, 1996. The quantitative effects of temperature and light environment on the growth, development and yield of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) and aubergine (Solanum melongena L.). (Unpublused), Ph.D. Thesis, Reading University, England.
  • Uzun S, 2000. Sıcaklık ve ışığın bitki büyüme, gelisme ve verimine etkisi (III. Verim). O.M.Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 15(1): 105-108.
  • Uzun S, Demir Y, 1996. Sıcaklık ve ışığın bitki büyüme, gelişme ve verimine etkisi. (II. Gelişme). OMÜ Ziraat Fak. Dergisi, 11(3): 201-212.
  • Zhang X, Ma L, Gilliam FS, Wang Q, Li C, 2012. Effects of raisedbed planting for enhanced summer maize yield on rhizosphere soil microbial functional groups and enzyme activity in Henan Province, China, Field Crops Research, 130: 28-37.

Açıkta Organik Domates Yetiştiriciliğinde Farklı Dikim Sistemlerinin Büyüme ve Gelişme Üzerine Etkisi

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2, 9 - 15, 30.06.2016

Abstract

Bu çalışmada farklı dikim sistemlerinin (standart masura, beşik masura ve düze dikim) açıkta organik

olarak yetiştirilen Sümela F1 domates çeşidinin büyüme, gelişme, erkencilik ve hasat süresi üzerine etkileri

araştırılmıştır. Genel olarak gövde çapı (mm), bitki boyu (cm), yapraklanma hızı (adet gün-1), salkım oluşma

hızı (salkım gün-1), çiçeklenme hızı (çiçek gün-1), ilk meyve tutumu, ilk hasat, son hasat ve hasat süresi değerleri

masura tipi uygulamalarında, düze dikimden daha yüksek bulunmuştur (P˂0.01). En yüksek salkım oluşma hızı

(0.17 salkım gün-1), yapraklanma hızı (0.35 adet gün-1), hasat süresi (81.2 gün) değerleri beşik masura uygulamasından

elde edilmiştir. Farklı dikim sistemlerinin bitki büyüme ve gelişme parametreleri üzerine önemli etkileri olduğu

sonucuna varılmıştır.

References

  • Altın N, Bora T, 2005. Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin genel özellikleri ve etkileri. Anadolu, 15(2): 87-103.
  • Asri FÖ, Demirtaş EI, Özkan CF, Arı N, 2011. Organik ve kimyasal gübre uygulamalarının hıyar bitkisinin verim, kalite ve mineral içeriklerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2): 139-143.
  • Badalucco L, Kuikman PJ, Nannipieri P, 1996. Protease and deaminase activities in wheat rhizosphere and their relation to bacterial and protozoan populations. Biol. Fert. Soils, 23: 99-104.
  • Bayraklı F, 1987. Toprak ve Bitki Analizleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 17, Samsun.
  • Blake GR, 1965. Bulk Density. In Methods of Soils Analysis. Part I. C.A. Black (Ed) ASA Madison Wisconsin, 381-389.
  • Böhme L, Böhme F, 2006. Soil microbiological and biochemical properties affected by plant growth and different long-term fertilisation. Eur. J. Soil Biol., 42: 1-12.
  • Demirtaş EI, Asri ÖF, Özkan CF, Arı N, 2012. Organik ve kimyasal gübre uygulamalarının örtüaltı domates yetiştiriciliğinde toprak verimliliği ve bitkinin beslenmesine etkileri. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 29(1): 9-22.
  • FAO, 2014. Dünya sebze üretimi değerleri. http://faostat3.fao.org/home/index.html#download, (Erişim tarihi: 14 Eylül, 2015).
  • George S, Tourniaire F, Gautier H, Goupy P, Rock E, 2011. Changes in the contents of carotenoids, phenolic compounds and vitamin C during technical processing and lyophilisation of red and yellow tomatoes. Food Chemistry, 124: 1603-1611.
  • Gomes NCM, Heuer H, Schönfeld J, Costa R, Mendonca-Hagler L, Smalla K, 2001. Bacterial diversity of the rhizosphere of maize (Zea mays) grown in tropical soil studied by temperature gradient gel electrophoresis. Plant Soil, 232: 167-180.
  • Hossain MI, Osaki M, Haque MS, Khan MMH, Rahmatullah NM, and Rashid MH, 2008. Effect of straw management and nitrogen fertilization on root growth and root characteristics of wheat through raised bed system on a low n calcareous soil of Bangladesh. Thai Journal of Agricultural Science, 41(1-2): 45-52.
  • Inckel M, de Smet P, Tersmette T, Veldkamp T, 2005. The Preparation and Use of Compost. The Publisher Wageningen, Netherlands, ISBN: 90-8573-006-6, 835s.
  • Kacar B, 1984. Bitki Besleme Uygulama Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın: Ders Kitabı: 900, Ankara.
  • Kandemir D, 2005. Sera şartlarında sıcaklık ve ışığın biberde (Capsicum annum L.) büyüme, gelişme ve verim üzerine kantitatif etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi, 151s.
  • Kara C, Okyay N, 2008. Bazı Meyve ve Sebzelerde C Vitamini Tayini. Tübitak Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi, Kayseri’deki Fen ve Teknoloji Öğretmenleri Bilim Danışmanlığı ve Eğitimi Yönünden Destekleme Çalıştayı, 14-20 Haziran.
  • Larcher M, Bertrand H, Rapior S, Domergue O, Mantelin S, CleyetMarel JC, 2000. Phyllobacterium Strain with Hormonal Capacities Enhances Growth and Nitrate Uptake of Oilseed Rape (Brassica napus). Fifth International PGPR Workshop, 29 October - 3 November, 2000, CordobaArgentina.
  • Marschner P, Crowley D, Yang CH, 2004. Development of specific rhizosphere bacterial communities in relation to plant species, nutrition and soil type. Plant Soil, 261: 199-208.
  • Okur N, Kayıkçıoğlu HH, Tunç G, Tüzel Y, 2007. Organik tarımda kullanılan bazı organik gübrelerin topraktaki mikrobiyal aktivite üzerine etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44 (2): 65-80.
  • Orudzheva NI, 2012. Change of the Microorganisms Quantity in Irrigative Gleyey-Yellow under Vegetable Soils. American Journal of Plant Sciences, 3: 1746-1751.
  • Özer H, 2012. Organik domates (Solanum lycopersicum L.) yetiştiriciliğinde değişik masura, malç tipi ve organik gübrelerin büyüme, gelişme, verim ve kalite üzerine etkileri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış) Doktora Tezi, 158s.
  • Özkan CF, Asri ÖF, Demirtaşi EI, Arı N, 2013. Örtüaltı Biber Yetiştiriciliğinde Organik ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Bitkinin Beslenme Durumu ve Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri. Toprak Su Dergisi, 2(2): 96-101.
  • Picken AJF, Stewart K, Klapwicjk 1986. Germination and Vegetative Development. In: J.G. Atherton And J. Rudich (Eds), The Tomato Crop. Chapman and Hall, London: 167-200.
  • Raffo A, La Malfa G, Fogliano V, 2006. Seasonal variations in antioxidant components of cherry tomatoes (Lycopersicon esculentum cv. Naomi F1). Journal of Food Composition and Analysis, 19: 11-19.
  • Saha S, Gopinath KA, Mina BL, Gupta HS, 2008. Influence of continuous application of inorganic nutrients to a Maize- Wheat rotation on soil enzyme activity and grain quality in a rainfed Indian soil. Eur. J. Soil Biol., 44: 521-531.
  • Singh J, Upadhyay AK, Prasad K, Bahadur A, Rai M, 2007.Variability of carotenes, vitamin C, E and phenolics in Brassica vegetables. Journal of Food Composition and Analysis, 20: 106-112.
  • Sönmez K, Ellialtıoğlu ŞŞ, 2014. Domates, karotenoidler ve bunları etkileyen faktörler üzerine bir inceleme. Derim, 31(2): 107-130. Toor RK, Savage GP, Heeb A, 2006. Influence of different types of fertilisers on the major antioxidant components of tomatoes.Journal of Food Composition and Analysis, 19: 20-27.
  • TUİK, 2014. Bitkisel üretim istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. (Erişim tarihi: 14 Eylül, 2015). Tüzel Y, Öztekin GB, Duyar H, Eşiyok D, Kılıç ÖG, Anaç D, Kayıkçıoğlu HH, 2011. Organik salata-marul yetiştiriciliğinde agryl örtü ve bazı gübrelerin verim, kalite, yaprak besin madde içeriği ve toprak verimliliği özelliklerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 17: 190-203.
  • Uzun S, 1996. The quantitative effects of temperature and light environment on the growth, development and yield of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) and aubergine (Solanum melongena L.). (Unpublused), Ph.D. Thesis, Reading University, England.
  • Uzun S, 2000. Sıcaklık ve ışığın bitki büyüme, gelisme ve verimine etkisi (III. Verim). O.M.Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 15(1): 105-108.
  • Uzun S, Demir Y, 1996. Sıcaklık ve ışığın bitki büyüme, gelişme ve verimine etkisi. (II. Gelişme). OMÜ Ziraat Fak. Dergisi, 11(3): 201-212.
  • Zhang X, Ma L, Gilliam FS, Wang Q, Li C, 2012. Effects of raisedbed planting for enhanced summer maize yield on rhizosphere soil microbial functional groups and enzyme activity in Henan Province, China, Field Crops Research, 130: 28-37.
There are 31 citations in total.

Details

Journal Section Bahçe Bitkileri / Horticulture
Authors

Harun Özer

Publication Date June 30, 2016
Submission Date November 26, 2016
Acceptance Date March 18, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Özer, H. (2016). The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field. Journal of the Institute of Science and Technology, 6(2), 9-15.
AMA Özer H. The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field. J. Inst. Sci. and Tech. June 2016;6(2):9-15.
Chicago Özer, Harun. “The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field”. Journal of the Institute of Science and Technology 6, no. 2 (June 2016): 9-15.
EndNote Özer H (June 1, 2016) The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field. Journal of the Institute of Science and Technology 6 2 9–15.
IEEE H. Özer, “The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field”, J. Inst. Sci. and Tech., vol. 6, no. 2, pp. 9–15, 2016.
ISNAD Özer, Harun. “The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field”. Journal of the Institute of Science and Technology 6/2 (June 2016), 9-15.
JAMA Özer H. The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field. J. Inst. Sci. and Tech. 2016;6:9–15.
MLA Özer, Harun. “The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 6, no. 2, 2016, pp. 9-15.
Vancouver Özer H. The Effect of Different Planting Systems on the Growth and Development of Organic Tomato Growing in the Field. J. Inst. Sci. and Tech. 2016;6(2):9-15.