This study was conducted to determine the optimum mycelial growth conditions (nutrient media,
pH, temperature, carbon and nitrogen sources) and to detect the most suitable grains (barley, wheat, rye, millet,
corn, rice and oat) for spawn production of P. eryngii be found in the macrofungi flora of Eastern Anatolia Region,
collected from nature and fondly consumed by the public. As a result, it was determined that MEPA and MYPA
media were the best for mycelial growth of P. eryngii. SB and YGPA media were not favorable for mycelial
growth of this mushroom. The optimum temperature and pH value for mycelial growth of P. eryngii were found
to be 25 °C and 5.5, respectively. The lowest mycelial growth was recorded at 15 °C and pH 4 and 4.5. The use
of mannitol as carbon source and calcium nitrate as nitrogen source gave the best results for mycelial growth. On
the other hand, an adequate and rapid mycelial growth could not be achieved when lactose, ammonium nitrate and
ammonium phosphate were used as the carbon and nitrogen source. In addition to, rice, sorghum and rye were
found to be the most suitable grains for spawn production of P. eryngii. The determination of optimum nutritional
and environmental conditions for mycelial growth of this mushroom species will be useful for studies about its
commercially cultivation in our country
Bu çalışma, Doğu Anadolu Bölgesi makromantar florasında yer alan, halk tarafından doğadan toplanarak
sevilerek tüketilen ve ekonomik önemi olan P. eryngii mantar türünün optimum misel gelişim koşullarının (besin
ortamı, pH, sıcaklık, karbon ve azot kaynakları) ve tohumluk misel üretimi için en uygun sardırma materyalinin
(arpa, buğday, çavdar, darı, mısır, pirinç ve yulaf) belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın sonucunda,
MEPA ve MYPA besin ortamlarının misel gelişimi için en iyi ortamlar oldukları tespit edilmiştir. SB ve YGPA
besin ortamları ise bu tür için uygun bulunmamıştır. Bu mantar türü için optimum misel gelişim sıcaklığının
25 °C ve ortam pH değerinin ise 5.5 olduğu belirlenmiştir. En düşük misel gelişimi 4 ve 4.5 pH değerlerine sahip
ortamlarda ve 15 °C sıcaklık koşullarında tespit edilmiştir. Misel gelişimi için besin ortamında karbon kaynağı
olarak mannitolün, azot kaynağı olarak ise kalsiyum nitratın kullanılması en iyi sonucu vermiştir. Diğer taraftan
karbon kaynağı olarak laktoz, azot kaynağı olarak amonyum nitrat ve amonyum fosfat kullanıldığında yeterli ve
hızlı misel gelişimi sağlanamamıştır. Çalışmada ayrıca P. eryngii’nin tohumluk misel üretimi için pirinç, darı ve
çavdarın en uygun hububatlar oldukları tespit edilmiştir. Bu mantar türünün misel gelişimi için en uygun besinsel
ve çevresel koşulların belirlenmesi ülkemizde ticari anlamda yetiştiriciliği konusunda yapılacak çalışmalar için
faydalı olacaktır
Journal Section | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 30, 2016 |
Submission Date | March 1, 2016 |
Acceptance Date | March 25, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 2 |