This research was conducted to determine the effects of different nitrogen doses on yield and
some traits of foxtail millet (Panicum italicum L.) in altitude of 1860 m Erzurum conditions. The experiment was
established in a randomized complete blocks design with four replications in 2013 and 2014. Five nitrogen doses
(0, 3, 6, 9 and 12 kg N da-1) were used in this study. Plant height, dry matter yield, crude protein content and yield,
ADF and NDF content, biological yield, seed yield and harvest index were evaluated. Results of the study are
summarized as follows. Nitrogen doses had a signifcant effect on the yields and measured other traits except for
ADF and NDF ratios. They increased the plant height, dry matter yield, crude protein content and yield, biological
yield, seed yield and harvest index up to certain level. Plant height, dry matter yield, crude protein yield and seed
yield showed signifcant changes compared to the year. According to the mean of two years data, foxtail millet
should be fertilized with 6 kg N da-1 for hay production and 3 kg N da-1 for seed production in Erzurum conditions.
Bu araştırma 1860 m rakıma sahip Erzurum şartlarında, farklı dozlarda azotlu gübre uygulamalarının cin
darı (Panicum italicum L.)’da verim ve bazı özelliklere etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemesi
2013 ve 2014 yıllarında şansa bağlı tam bloklar deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur.
Araştırmada 5 farklı azot dozu (0, 3, 6, 9 ve 12 kg N da-1) kullanılmıştır. Cin darıda bitki boyu, kuru madde verimi,
ham protein oranı ve verimi, otun ADF ve NDF oranları, biyolojik verim, tohum verimi ve hasat indeksi değerleri
belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir. Azot dozları cin darıda ADF ve NDF
oranları hariç verim ve incelenen diğer parametreler üzerine önemli seviyede etki yapmıştır. Bitki boyu, kuru madde
verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, biyolojik verim, tohum verimi ve hasat indeksi azot uygulaması ile
belirli bir seviyeye kadar artmıştır. Bitki boyu, kuru madde verimi, ham protein verimi ve tohum verimi yıllara göre
önemli değişimler göstermiştir. İki yıllık sonuçlara göre bu bitki için Erzurum şartlarında ot üretimi için 6 kg N da-1,
tohum üretimi için ise 3 kg N da-1 dozunda gübreleme yapılması önerilebilir.
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 30, 2016 |
Submission Date | February 17, 2016 |
Acceptance Date | March 4, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 2 |