A questionnaire study was conducted on 85 apiculture farms registered at Igdir Beekeepers
Association with the objective to examine honey production cost and total revenue in Igdir province of Eastern
Anatolia Region of Turkey. In the study, in 63(%) of honey production costs was fxed costs, and the rest (37%)
was variable costs. 50(%) of variable costs was sugar, comb foundation, and frame costs, whereas 78 (%) of fxed
costs was family labor costs. Honey cost (20.65 TL kg-1) and selling price (41.16 TL kg-1) were calculated, net
proft from sale honey of 1 kg was determined as 20.51 TL. Average net proft of 12 346 TL from producing honey
of 601.94 kg was obtained per farm. Lower average for honey yield per hive was 9.78 kg in comparison with the
average obtained in Turkey. To increase the yield per hive and the income obtained from beekeeping activity, it was
recommendable that technical education should be provided for beekeepers together with working the superior bee
breeds.
Bu çalışma Iğdır İli Arıcılar Birliği’ne üye 85 işletmeden Tam Sayım yöntemine göre elde edilen veriler
kullanılarak bal üretim maliyeti ve toplam hasılanın incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre
bal üretim maliyetinde üretim masraflarının %63’ünü sabit masraflar ve %37’sini değişir masraflar oluşturmaktadır.
Değişir masrafların %50’sini şeker, temel petek ve çerçeve masrafları oluştururken sabit masrafların %78’ini aile
işgücü ücret karşılıkları oluşturmaktadır. 1 kg bal maliyeti 20.65 TL, 1 kg bal satış fyatı ortalama 41.16 TL olup,
1 kg bal satışından elde edilen net kâr 20.51 TL olarak belirlenmiştir. Her işletme ortalama 601.94 kg bal üreterek
12 346 TL net kâr sağlamışlardır. İşletmelerin 9.78 kg olarak elde ettikleri kovan başına bal verimi Türkiye ortalama
bal veriminden düşüktür. Kovan başına veriminin ve arıcılık gelirinin arttırılması için yüksek verimli arı ırkları ile
çalışılması ve arıcılara teknik eğitim verilmesi sağlanmalıdır
Journal Section | Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Submission Date | June 2, 2016 |
Acceptance Date | June 29, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 4 |