Sodium sulfte is used to keep the food product with fresh appaerence by food industry. In this study, the effects of
sodium sulfte sublethal dose on aquatic oligochaeta Tubifex tubifex were investigated and enzyme activity changes of Catalase
and Glutathione-S-Transferase were evaluated. The antioxidant enzyme activity changes were searched as a result of 2, 4 and
6 hour exposure within various concentrations (2.5mM, 5mM and 10mM) of sodium sulfte in Tubifex tubifex. Catalase and
Glutathione-S-Transferase activity increased depending on the time when data were compared with the control groups
Sodyum sülft gıda ürünlerinin taze görünümünü korumak için gıda endüstrisi tarafından kullanılır. Bu
çalışmada, sodyum sulft sublethal dozunun suda yaşayan oligochaeta grubundan Tubifex tubifex üzerinde etkileri
araştırılmış, Katalaz ve Glutatyon–S-Transferaz enzim aktivite değişiklikleri değerlendirilmiştir. Antioksidan enzim
aktivite değişiklikleri, Tubifex tubifex’te farklı sodyum sülft konsantrasyonlarında (2.5mM, 5mM ve 10mM) 2, 4
ve 6 saat maruz bırakılmasının bir sonucu olarak araştırılmıştır. Katalaz ve Glutatyon–S-Transferaz aktivitesinin,
veriler kontrol gruplarıyla karşılaştırıldığında zamana bağlı arttığı gözlenmişti
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Biyoloji / Biology |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Submission Date | December 1, 2016 |
Acceptance Date | February 6, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 7 Issue: 2 |