Determination of nutritional composition by chemical analysis methods of feeds is important for
their potential feed values. This study was conducted to determine the suitability in terms of animal feeding and
some nutritional properties of species that Bellevalia forniculata (Fomin) Deloney., Caltha palustris L., Primula
algida Adams. and Beta trigyna Waldst. Et Kit. growing in the high-altitute grasslands of Igdir province. This is
the frst scientifc report on the nutritional content of the present species. For this purpose, crude protein, netural
detergent fbre, acid detergent fbre, acid detergent lignine, dry matter digestibility, digestible energy, metabolic
energy and relative feed value were determined in feed samples collected according to sampling method without
plot in 2014. The results showed that all the quality parameters examined was signifcantly different among the
species (P<0.01). In terms of desired quality parameters, it was identifed that species with the highest nutritional
content was Bellevalia forniculata, but Primula algida with the lowest one.
Bellevalia forniculata Beta trigyna Caltha palustris Primula algida feed quality characteristics
Yemlerin kimyasal analiz yöntemleriyle besin madde kompozisyonlarının belirlenmesi onların potansiyel
yem değerlerinin ortaya konması bakımından önemlidir. Bu çalışma ile yüksek rakımlı Iğdır İli çayır-mera
alanlarında yetişen yağlıca (Bellevalia forniculata (Fomin) Deloney.), lilpar (Caltha palustris L.), dağ tutyası
(Primula algida Adams.) ve kır pazısı (Beta trigyna Waldst. Et Kit.) türlerinin besin içerikleri ve hayvan besleme
açısından uygunluğu ortaya konulmuştur. Bu, mevcut türlerin besin içeriğini ortaya koyan ilk bilimsel çalışmadır.
Bu amaçla 2014 yılında parselsiz örnekleme yöntemine göre toplanan yem örneklerinde, ham protein, doğal
çözücülerde çözünemeyen lif, asit çözücülerde çözünemeyen lif, asit çözcülerde çözünemeyen lignin, kuru
madde sindirilebilirliği, sindirilebilir enerji, metabolik enerji ve nispi yem değerleri belirlenmiştir. Analiz sonucu
incelemeye alınan tüm kalite parametlerinin türler arasında önemli bir şekilde farklılık gösterdiği belirlenmiştir
(P<0.01). Aruzlanan kalite parametreleri açısından en yüksek besin içeriğine sahip türün Bellevalia forniculata
olduğu, en düşük besin içeriğine sahip türün ise Primula algida olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2017 |
Submission Date | August 6, 2017 |
Acceptance Date | September 4, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 7 Issue: 3 |