Allura kırmızısı gıda boyasının UV-Vis spektrometresi ile spektrofotometrik tayini öncesi ön
deriştirme basamağı olarak yeni bir bulutlanma noktası ekstraksiyon metodu geliştirilmiştir. Allura red
506 nm’de tayin edilmiştir. H2SO4 ve yüzey aktif madde konsantrasyonu, denge zamanı ve sıcaklığı
gibi ekstraksiyon parametreleri incelenmiş ve optimize edilmiştir. Matris bileşenlerinin analize girişim
etkisi incelendi. Metodun zenginleştirme faktörü 25 olarak saptandı. Metodun bağıl standart sapması
6% değerinin altında bulunmuştur. Metodun gözlenebilme ve tayin sınır değerleri sırası ile 3.0 ve 8.5
ng mL-1 olarak tayin edilmiştir. 0 ile 6 µg mL-1 değerleri arasında doğrusal kalibrasyon eğrisi çizilmiştir.
Son olarak, metot, allura kırmızı boyası içeriğini tayin etmek amacıyla allura kırmızısı boyası içeren
enerji içeceği, şeker, meşrubat tozu, şurup ve jöle örneklerine uygulanmıştır. Katı ve sıvı gıda maddeleri
örneklerinin allura kırmızısı konsantrasyonları sırası ile 9-499 µg g-1 ve 47-231 µg mL-1 değerleri arasında
tayin edilmiştir.
Allura kırmızısı bulutlanma noktası ekstraksiyonu gıdalar spektrofotometri spektrofotometri
A new cloud point extraction method was developed for preconcentration of allura red food dye
as a prior step to its spectrophotometric determination by UV-Vis spectrometry. Allura red was determined at 506
nm. Extraction parameters such as H2SO4 and surfactant concentrations, equilibration time and temperature were
investigated and optimized. Interference efects of matrix components were investigated. Preconcentration factor of
the method was obtained as 25. The relative standard deviations of the method were lower than 6%. Detection limit
and quantitation limit of the method were determined as 3.0 and 8.5 ng mL-1, respectively. Linear calibration curve
was plotted in the range of 0-6 µg mL-1. Finally, the method was successfully applied to foodstuffs to determine
the allura red contents of energy drink, candy, drink powder, syrup and jelly samples. Allura red concentrations of
foodstuffs were determined between 9-499 µg g-1 and 47-231 µg mL-1 for solid and liquid samples, respectively.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Kimya / Chemistry |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Submission Date | February 22, 2018 |
Acceptance Date | August 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 4 |