Biyoaktif flavonoidler, insan için birçok biyolojik faydalar sağlayan gıdadaki en önemli fitokimyasallar olarak kabul edilir. Antioksidan, anti-bakteriyel, anti-kolinerjik, anti-diyabetik, anti-mutajenik ve anti-enflamatuar özellikler gibi birçok farmakolojik aktiviteye sahiptirler. Flavonoidlerin bir üyesi olan morin, nükleik asitler, enzimler ve proteinler ile etkileĢime girerek birçok terapötik özellik sergiler. Bu çalıĢmada, doğal fenolik bir bileĢik olarak morin, insan karbonik anhidraz (CA) izoformları I ve II (CA I ve II), asetilkolinesteraz (AChE) ve 𝛼-glikozidaz enzimlerine karĢı inhibe edici etkiler göstermiĢtir. Bu fenolik bileĢik, CA I, CA II, AChE ve 𝛼-glikozidaz enzimlerinin inhibisyonu için test edildi ve sırasıyla CA I için 31.89 ± 9.07 nM, CA II için 49.25 ± 12.85 nM, AChE için 184.67 ± 30.37 nM ve 𝛼-glikozidaz için 16.99 ± 4.40 nM Ki değerleri ile etkili inhibisyon profilleri gösterdi.
Bioactive flavonoids are considered to be the most important phytochemicals in food that provide many biological benefits for human beings. They have many pharmacological activities that include antioxidant, anti-bacterial, anti-cholinergic, anti-diabetic, anti-mutagenic and anti-inflammatory properties. Morin, a member of flavonoids, exhibit many therapeutic properties by interacting with nucleic acids, enzymes and protein. In this study, morin as natural a phenolic compound showed inhibitory effects against human carbonic anhydrase (CA) isoforms I and II (CA I and II), acetylcholinesterase (AChE) and 𝛼-glycosidase enzymes. This phenolic compound was tested for the inhibition of CA I, CA II, AChE, and 𝛼-glycosidase enzymes and demonstrated efficient inhibition profiles with Ki value of 31.89 ± 9.07 nM for CA I, 49.25 ± 12.85 nM for CA II, 184.67 ± 30.37 nM for AChE, and 16.99 ± 4.40 nM for 𝛼-glycosidase, respectively.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Chemical Engineering |
Journal Section | Kimya / Chemistry |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2019 |
Submission Date | February 4, 2019 |
Acceptance Date | March 7, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 3 |