This study aimed to determine the fatty acid composition and oil oxidation of hazelnuts dried with drying methods (drying machine, concrete and grass ground; DM, CG and GG, respectively) during 18 months of storage (2014–2016) at 20–25°C and 70–90% relative humidity. Palaz cultivar identified a total 13 fatty acids such as myristic (C14:0), palmitic (C16:0), palmitoleic (C16:1), margaric (C17:0), heptadecenoic (C17:1), stearic (C18:0), oleic (C18:1), linoleic (C18:2), linolenic (C18:3), arachidic acid (C20:0), eicosenoic (C20:1), behenic (C22:0), and nervonic acid (C24:0). As expected, monounsaturated fatty acid was the main fatty acid group (83.02%) followed by polyunsaturated (11.47%) and saturated fatty acids (6.91%). The lowest peroxide and iodine value, and the highest oleic/linoleic acidity ratio were found in DM.
Bu çalışma 2014–2016 yılları arasında beton harman (BH), çimen harman (ÇH) ve suni kurutma (SK) ortamlarının 18 ay boyunca 20–25°C ve %70–90 nisbi nem koşullarında muhafaza edilen Palaz fındık çeşidinin yağ asitleri kompozisyonu ve yağ oksidasyonu üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda Palaz fındık çeşidinde miristik (C14:0), palmitik (C16:0), palmitoleik (C16:1), margarik (C17:0), heptadesenoik (C17:1), stearik (C18:0), oleik (C18:1), linoleik (C18:2), linolenik (C18:3), araşidik (C20:0), eikosenoik (C20:1), behenik (C22:0) ve nervonik asit (C24:0) olmak üzere toplam 13 yağ asidi tespit edilmiştir. Beklendiği gibi tekli doymamış yağ asitleri ana grubu oluşturmuş (%83.02) ve bunu çoklu doymamış (%11.47) ve doymuş yağ asitleri (%6.91) izlemiştir. Suni kurutma ortamında daha düşük peroksit ve iyot değeri, daha yüksek oleik/linoleik asit değeri tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Gıda Mühendisliği / Food Engineering |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2019 |
Submission Date | February 23, 2019 |
Acceptance Date | May 10, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 3 |