Bu çalışmada, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen Dactylorhiza umbrosa (Kar. & Kir.) Nevski (Orchidaceae)'in antioksidan özellikleri, iz elementleri ve mineral bileşimleri belirlenmiştir. İz element ve mineral konsantrasyonları, indüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektrometresi (ICP-OES) kullanılarak belirlenmiştir. Önemli eser elementler olan Mn, Cu, Co ve Se miktarlarının yüksek olduğu ve Mg mineralinin miktarının da oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Dactylorhiza umbrosa (Kar. & Kir.) Nevski bitkisinin element miktarlarının sırasıyla Sr> Mg> V> Mn> Li> Ti> Cu> Se> Cr> Pb> Co> As> Be> Zn> Cd olarak sıralandığı belirlenmiştir. Dactylorhiza umbrosa (Kar. & Kir.) Nevski'nin metanol ekstraktındaki toplam antioksidan aktivite, toplam fenolik ve flavonoid içerikleri sırasıyla 12.44 ± 0.20 mM askorbik asit g-1, 4.97 ± 0.48 mg gallik asit g-1 ve 4.51 ± 0.29 mg quarcetin g-1 olarak belirlendi. Metanol ekstraktında bazı eser elementlerin yüksek seviyelerinin bulunması ve antioksidan aktivite, toplam fenolik ve flavonoid içeriklerinin varlığı, gösterilen antioksidan özellikler açısından önemli olabilir.
In this study, antioxidant properties, trace element and mineral composition of Dactylorhiza umbrosa (Kar. & Kir.) Nevski (Orchidaceae) grown in the East Anatolia Region of Turkey was determined. The concentrations of trace element and mineral were determined by using inductive paired plasma-optical emission spectrometer (ICP-OES). It has founded that the quantities of important trace elements Mn, Cu, Co and Se were high and also the quantity of the Mg mineral was quite high. Dactylorhiza umbrosa (Kar. & Kir.) Nevski plant's element quantities were determined to be Sr > Mg > V > Mn > Li > Ti > Cu > Se > Cr > Pb > Co > As > Be > Zn > Cd respectively. Total antioxidant activity, total phenolic and flavonoid contents were 12.44 ± 0.20 mM ascorbic acid g-1, 4.97 ± 0.48 mg gallic acid g-1 and 4.51 ± 0.29 mg quarcetin g-1 respectively in methanol extracts of Dactylorhiza umbrosa (Kar. & Kir.) Nevski plant. The presence of high levels of some trace elements, antioxidant activity, total phenolic and flavonoid contents in the methanol extract may have important to the showed antioxidant properties.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Chemical Engineering |
Journal Section | Kimya / Chemistry |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Submission Date | February 26, 2019 |
Acceptance Date | June 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 4 |