İnsan beslenmesinde kullanılan mantarların en yaygın yenilebilir kısımları mantar sap ve şapkası iken, bazı mantar türlerinin sclerotiası da tüketilebilmektedir. Sclerotia, bazı makromantarlarda besin içeren sertleşmiş mantar misellerinin sıkı yapı gösteren kitlesidir. Sclerotia sağladığı besin maddeleri ve onu yiyen insanlar üzerindeki etkileri nedeniyle “felsefe taşı” olarak bilinmektedir. Sclerotia oluşturan başlıca yenilebilir ve/veya tıbbi mantarlar Morchella türleri, Pleurotus tuber-regium, Polyporus rhinocerus, Lentinus squarrosulus, WolŞporia cocos, Grifola umbellata, Omphalia lapidenscens, Xylaria nigripes, Psilocybe atlantis, P. tampanensis, P. mexicana ve P. galindoi türleridir. Bu makalede sclerotia oluşumu ve yapısı, biyokimyasal, besinsel, teknolojik ve biyofarmokolojik özellikleri ve bazı mantar türlerinin sclerotiasının yetiştiriciliği hakkında bilgi verilmiştir. Fonksiyonel gıda olarak mantar sclerotiasının potansiyel rolü, fiziksel, kimyasal özellikleri ile fizyolojik faydaları ve kontrollü koşullarda mantar sclerotiasının yetiştiriciliği hakkında daha kapsamlı araştırılmaların yapılması gerekmektedir
The fruiting bodies of mushrooms are the most common edible form in the human diet, but the
sclerotia of some mushroom species can also be consumed. Sclerotia are compact mass of hardened fungal mycelia
containig food reserve in some macrofungi. It is named as philosopher’s stone thanks to the nutrients it provides
and its effect to the people who eat it. The sclerotia-forming, edible, and/or medicinal mushrooms are mainly
Morchella spp., Pleurotus tuber-regium, Polyporus rhinocerus, Lentinus squarrosulus, Wolfiporia cocos, Grifola
umbellata, Omphalia lapidenscens, Xylaria nigripes, Psilocybe atlantis, P. tampanensis, P. mexicana and P. galindoi.
In this review, formation and structure of sclerotia, biochemical, nutritional, technological characteristics and
biopharmacological values of mushroom sclerotia and cultivation of some mushroom sclerotia are presented. Potential
role of mushroom sclerotia as a functional food, physical and chemical properties and physiological benefits
of mushroom sclerotia and the cultivation of mushroom sclerotia under controlled artificial conditions should be
investigated comprehensively.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2012 |
Submission Date | May 30, 2012 |
Acceptance Date | July 9, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 2 Issue: 3 |