Bu araştırmada, Erzurum ili kent merkezinde 287 hane ile görüşülerek, et tüketiminin ve ithal ete bakış açılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, hanehalklarının Erzurum il merkezini en iyi şekilde temsil etmesi için, merkez ilçede bulunan mahalleler sosyo-ekonomik özelliklerine göre düşük, orta ve yüksek gelirli olmak üzere üç gruba ayrıldı. Hanelerin gelir düzeyi ile görüşülen kişinin eğitim durumu, hanelerin et satın alım sıklığı ve satın alırken dikkat edilen (hijyen ve marka) faktörler arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını ortaya koyabilmek amacıyla khi kare (X 2) analizi yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre; Hanelerin % 76.66’ sının yerli et tercih et ettiğinin belirlenmiş olması nedeniyle, Erzurum il merkezinde ithal et tercih edilme oranının çok düşük olduğu söylenebilir
In this study, the determination of their perspectives on the meat consumption and the imported meat by consultation with 287 households in the city center of Erzurum province were aimed. In the research, neighborhoods in the central districts were divided into three groups that have the low, medium and high income according to their socio-economic characteristics to represent for the best way the city center of Erzurum of the households. The chi-square (X 2) analysis was conducted to determine whether there is or isn’t any relationship among the factors which are frequency of the meat purchase and paid attention to buy the meat of the households the income level of households and the education level of the interviewed person. It was determined that 76.66% of the households preferred the local meat. It can be said that the preferring rate of the imported meat in the center of the province of Erzurum was very low
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Tarım Ekonomisi / Agricultural Economy |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2013 |
Submission Date | January 22, 2013 |
Acceptance Date | March 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 3 Issue: 1 |