Bu çalışma, kalkon ve kumarin grupları içeren amino asit konjugatlarının dielektrik özellikleri ve termal kararlılıklarının karşılaştırmalı bir analizini içermektedir. Bu konjugatların elektriksel davranışını incelemek amacıyla dielektrik sabiti, dielektrik kaybı ve AC iletkenliği araştırılırken, termal kararlılıklarını incelemek için termogravimetrik analiz (TGA) kullanılmıştır. Konjugatlar, kalkon veya kumarin yapılarının amino asit omurgalarına klik kimyası ile dahil edilmesiyle sentezlenmiştir. Dielektrik sabiti ölçümleri, kumarin bazlı amino asit konjugatlarının, kumarin sisteminin genişletilmiş π-konjugasyonu ve polarize edilebilirliği nedeniyle kalkon bazlı konjugatlara kıyasla daha yüksek değerler sergilediğini ortaya koymuştur. Dielektrik kayıp analizi, her iki konjugat türünün de yük transfer süreçleri ve moleküler hareketlerle ilişkili kayıplar sergilediğini göstermiştir. TGA ile termal stabilite değerlendirmesi, kalkon içeren konjugatın daha yüksek bozunma sıcaklıkları ile iyi termal stabilite sergilediğini ortaya koymuştur. Yüksek sıcaklıklarda gözlenen ağırlık kaybı, organik bileşenlerin termal bozunmasını göstermiştir. Bu etkili sonuçlar, dielektrik sabiti, dielektrik kaybı ve AC iletkenliği dahil olmak üzere dielektrik özelliklerin yanı sıra kalkon veya kumarin içeren amino asit konjugatlarının termal kararlılığı hakkında değerli bilgiler sağlamaktadır. Bulgular, elektronik cihazlar ve fonksiyonel malzemelerdeki potansiyel uygulamalar için önemli olan elektriksel davranışlarının ve termal özelliklerinin anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır..
This work includes a comparative analysis of the dielectric properties and thermal stability of amino acid conjugates containing chalcone and coumarin groups. Dielectric constant, dielectric loss and AC conductivity were investigated to study the electrical behavior of these conjugates, while thermogravimetric analysis (TGA) was used to study their thermal stability. The conjugates were synthesized via click chemistry by incorporating chalcone or coumarin structures into amino acid backbones. Dielectric constant measurements showed that coumarin-based amino acid conjugates exhibited higher values compared to chalcone-based conjugates due to the extended π-conjugation and polarizability of the coumarin system. Dielectric loss analysis showed that both types of conjugates exhibited losses associated with charge transfer processes and molecular motions. Thermal stability assessment by TGA revealed that the chalcone-containing conjugate showed good thermal stability with higher decomposition temperatures. The weight loss observed at high temperatures indicated thermal degradation of the organic components. These effective results provide valuable insights into the dielectric properties, including dielectric constant, dielectric loss and AC conductivity, as well as the thermal stability of amino acid conjugates containing chalcone or coumarin. The results contribute to understanding their electrical behavior and thermal properties, which are important for potential applications in electronic devices and functional materials.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Physical Organic Chemistry |
Journal Section | Kimya / Chemistry |
Authors | |
Early Pub Date | February 20, 2024 |
Publication Date | March 1, 2024 |
Submission Date | July 4, 2023 |
Acceptance Date | October 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 14 Issue: 1 |