Bu çalışmada kültüre alınan (CFI) Cladophora fracta var. intricata'nın yağ asitleri, vitaminleri ve antioksidan özellikleri araştırılmıştır. CFI, Tokat Yeşilırmak nehrinin bentik habitatlarından izole edilmiş ve daha sora aksenik kültüre alınmıştır. Yapılan antioksidan analiz sonuçlarına göre CFI’da DPPH serbest radikal giderme aktivitesi, FRAP ve TEAC indirgeme gücü açısından doza bağlı bir aktivite görülmüş ancak IC50 değerlerinin üzerinde kaldığı için anlamlı bulunmamıştır. CFI'da C14:0 Miristik asit, C16:0 Palmitik asit ve C16:1 Palmitoleik asit, C18:1 N9C Oleik yağ asitleri ve A, C, E vitaminleri yüksek bulunmuştur. Antioksidan analiz sonuçlarına göre CFI'nin yağ asidi ve vitamin değerlerinin gıda ve ilaç sektöründe kullanımı açısından dikkat çekici olduğu tespit edilmiştir. İncelenen alg takson, düşük kontaminasyon özelliklerine sahip olduğundan kültür ortamlarında rahatlıkla kullanılabilir.
KBÜBAP-17-DS-173
In this study investigations of the fatty acids, vitamins and antioxidant properties of cultured (CFI) Cladophora fracta var. intricata. CFI was isolated from benthic habitats of the Tokat Yeşilırmak River (Tokat) and axenic cultured. According to the antioxidant analysis results, a dose-dependent activity was observed in CFI in terms of DPPH free radical scavenging activity, FRAP and TEAC reducing power, but it was not found to be significant as it remained above IC50 values. In CFI, C14:0 Myristic acid, C16:0 Palmitic acid and C16:1 Palmitoleic acid, C18: 1 N9C Oleic fatty acids and vitamins A, C, E were found to be high. According to antioxidant analysis results, CFI was found to be notable for the use of its fatty acid and vitamin values in food and pharmaceutical. Since it has low contamination properties, the algal taxon examined can be easily used in culture media.
Karabük University
KBÜBAP-17-DS-173
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Biochemistry and Cell Biology (Other) |
Journal Section | Biyoloji / Biology |
Authors | |
Project Number | KBÜBAP-17-DS-173 |
Early Pub Date | February 20, 2024 |
Publication Date | March 1, 2024 |
Submission Date | September 17, 2023 |
Acceptance Date | December 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 14 Issue: 1 |