BibTex RIS Cite

POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE

Year 1994, Volume: 28 Issue: 3, 237 - 244, 30.05.2013

Abstract

ÖZET

Araştırmamız, protez laboratuvarlarından toplanan pomza tozu örnekleri içerisindeki mikroorganizma türlerini belirlemek ve pomza tozunun steriîizasyonunda mikrodalga enerjisinin; dezenfeksiyonunda ise, üç dezenfektan solüsyon [Steranios

concentre (%10), Cidex

(%2), Gigasept (%5)]'un etkinliğini değerlendirmek amacıyla düzenlen-mişjtir.

Bu çalışmada, standart bakteri suşlan bulaştırılan kullanılmamış pomza tozu örnekleri ve laboratuvarlardan toplanan kullanılmış pomza tozu örnekleri adı altında iki ayrı grup düzenlenmiştir. Her iki grupta yer alan pomza tozu örneklerinin steriîizasyonunda; 1,3,5,10,15 ve 20 dakikalık sürelerle mikrodalga enerjisi, dezenfeksiyonunda ise, temas süreleri ve konsantrasyonları üretici firma tarafından belirtilen şekilde hazırlanmış olan üç ayrı dezenfektan solüsyon kullanılmıştır.

Sonuç olarak, sterilizasyon için, pomzanın mikrodalga fırınında 20 dakikadan fazla bir süre tutulmasının gerekli olduğu bulunmuştur. Dezenfeksiyon için ise, standart bakteri suşlan bulaştırılmış kullanılmamış pomza tozundaki bakterilere karşı Steranios concentre (%10) ve Cidex (%2) aynı etkiyi gösterirlerken, Gigasept (%5), Pseudomonas aeruginosa (NCTC 6749)'yı öldürememiştir. Her üç dezenfektan solüsyon da sporlu bakteri Bacillus subtilis (KUEN 1481)'e etkili olamamıştır. Laboratuvarlardan toplanan kullanılmış pomza tozu örneklerinin dezenfeksiyonunda ise, Steranios concentre (%10) ve Cidex (%2), tüm mikroorganizmalar üzerinde % 90 ve % 80 etkinlik gösterirlerken, Gigasept (%5) etkili olamamıştır.

Anahtar sözcükler: Mikrodalga enerjisi, dezenfektan solüsyon, çapraz bulaşma, çapraz infeksiyon, pomza tozu

ABSTRACT

' This investigation has been carried out for determining the microorganism types in dental pumice specimens which were collected from dental laboratories and evaluating the efficiency of microwave energy for sterilization and the efficiency of three disinfectant solutions Steranios concentre (10 %), Cidex (2 %), Gigasept (5 %) for disinfection of dental pumice. In this study, dental pumice specimens were divided into two main groups. One of them was unused dental pumice which was contaminated with standard strains and the other one was used dental pumice which was collected from dental laboratories. Both of the groups were exposed to microwave energy for 1,3,5,10,15 and 20 minutes for sterilization. Also, three disinfectant solutions were added into the both groups of dental pumice according to manufacturer's recommended concentrations and time for disinfection.

As a result, exposure of longer than 20 minutes was necessary for sterilization of dental pumice in microwave owen. Disinfectant solutions of Steranios concentre (10 %) and Cidex (2 %) showed the same efficiency against the bactéries in unused dental pumice which was contaminated with standard strains. But, Gigasept (5 %) wasn't able to kill Pseudomonas aeruginosa (NCTC 6749). At the same time, all disinfectant solutions weren't able to be efficient for Bacillus subtilis (KUEN1481). Steranios concentre (10 %) and Cidex (2 %) showed 90 % and 80 % efficiency against all microorganisms but Gigasept (5 %) wasn't able to show the same efficiency on used dental pumice which was collected from dental laboratories.

Key words: Microwave energy, disinfectant solutions, cross-contamination, cross-infection, dental pumice.

Year 1994, Volume: 28 Issue: 3, 237 - 244, 30.05.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Research Articles
Authors

Kazım Akşit This is me

Fatma Ünalan This is me

Bülent Gürler This is me

Yaşar Nakipoğlu This is me

Mehmet Beyli This is me

Publication Date May 30, 2013
Published in Issue Year 1994 Volume: 28 Issue: 3

Cite

APA Akşit, K., Ünalan, F., Gürler, B., Nakipoğlu, Y., et al. (2013). POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 28(3), 237-244.
AMA Akşit K, Ünalan F, Gürler B, Nakipoğlu Y, Beyli M. POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE. J Istanbul Univ Fac Dent. May 2013;28(3):237-244.
Chicago Akşit, Kazım, Fatma Ünalan, Bülent Gürler, Yaşar Nakipoğlu, and Mehmet Beyli. “POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 28, no. 3 (May 2013): 237-44.
EndNote Akşit K, Ünalan F, Gürler B, Nakipoğlu Y, Beyli M (May 1, 2013) POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 28 3 237–244.
IEEE K. Akşit, F. Ünalan, B. Gürler, Y. Nakipoğlu, and M. Beyli, “POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE”, J Istanbul Univ Fac Dent, vol. 28, no. 3, pp. 237–244, 2013.
ISNAD Akşit, Kazım et al. “POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 28/3 (May 2013), 237-244.
JAMA Akşit K, Ünalan F, Gürler B, Nakipoğlu Y, Beyli M. POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;28:237–244.
MLA Akşit, Kazım et al. “POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 28, no. 3, 2013, pp. 237-44.
Vancouver Akşit K, Ünalan F, Gürler B, Nakipoğlu Y, Beyli M. POMZA TOZUNDAN KAYNAKLANAN ÇAPRAZ BULAŞMANIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE MİKRODALGA ENERJİSİ VE DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN ETKİSİ-THE EFFECTS OF MICROWAVE ENERGY AND DISINFECTANT SOLUTIONS ON THE CROSS-CONTAMINATION WHICH ARISES FROM DENTAL PUMICE. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;28(3):237-44.