Son yıllarda turizm kavramına bir alternatif olarak kitle turizminin olumsuz etkilerini minimuma indirgemek için alternatif turizm kavramı ön plana çıkmaya başlamış ve gastronomi turizmi bu bağlamda sıklıkla tercih edilir hale gelmiştir. Türkiye, gastronomi turizmi alanında birçok mutfağı farklı lezzetleriyle bünyesinde barındırmaktadır. Dolasıyla bu alanda birçok turist için cazibe merkezidir. Bu araştırmanın amacı, Sinop yöresel yemeklerini yerinde araştırmak, reçeteleri ile birlikte kayıt altına almak, Sinop turizmini incelemek, gastronomi turizminin bilinilirliğini araştırmak, Sinop yöresel yemeklerinin gastronomi turizmindeki etkisini incelemektir. Bu kapsamda nitel desende tasarlanan araştırmanın katılımcı grubunu Sinop ilinde ikamet eden 18 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak uzman görüşü de alınarak oluşturulmuş açık uçlu görüşme formu kullanılmıştır. Form toplam dokuz sorudan oluşmaktadır. Verilerin analizinde içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında katılımcıların genel olarak Sinop’ta gastronomi turizminin hakettiği derecede değişmediğini düşündüğü ve bunun sebebinin de tanıtımda yaşanan eksiklikler olduğu vurgulanmıştır. Yöresel yemeklerin restoranların menülerinde yeterince yer almadığı da elde edilen bir diğer önemli sonuçtur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Strateji |
Bölüm | Tez Özeti |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 1 |