Giriş: Kesici delici alet yaralanmaları hemşirelik öğrencileri için de önemli bir risktir. Hemşirelik öğrencilerinin bu konu ile ilgili aldıkları eğitim, kesici delici alet yaralanmalarına yönelik bilgi ve uygulamalarını etkiler.
Amaç: Bu çalışmanın amacı hibrit ve yüz yüze olmak üzere farklı eğitim modellerinde cerrahi hastalıkları hemşireliği dersi alan öğrencilerin kesici alet yaralanmaları tahmininde eğitim modelinin etkisini incelemektir.
Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışmanın verileri Haziran–Ağustos 2023 tarihleri arasında araştırmacılar tarafından oluşturulan “Öğrenci Tanıtım Formu” ve “Hemşirelik Öğrencilerinde Delici ve Kesici Alet Yaralanmaları Tahmin Ölçeği (HÖD-KAYTÖ)” kullanılarak toplandı. Çalışmanın örneklemini, cerrahi hastalıkları hemşireliği dersini yüz yüze ve hibrit eğitim olarak alan 216 hemşirelik öğrencisi oluşturdu. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, sayı ve yüzde student’s t, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi uygulandı.
Bulgular: Tüm öğrenciler arasında kesici delici alet yaralanmasına maruz kalma oranı %5.1 olarak saptandı. Öğrencilerin daha önce kesici delici alet yaralanmasına maruziyet durumları, yaralanma sebepleri ve tipleri arasında anlamlı fark vardı (p>0.05). Öğrencilerin HÖD-KAYTÖ puan ortalamaları yüz yüze eğitim alan grupta 2.58±0.37 iken hibrit eğitim alan grupta 2.53±0.34 olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (Z=-1.059; 0.290). Daha önce kesici delici alet yaralanması durumu ve konuya ilişkin eğitim alma, öğrencilerin kesici delici alet yaralanması tahmininde etkili faktörler olarak bulundu.
Sonuç: Cerrahi hastalıkları hemşireliği dersi kapsamında uygulanan yüz yüze ve hibrit eğitim modelinin öğrencilerin delici kesici alet yaralanmaları tahminine ilişkin farklılık oluşturmamaktadır.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Surgical Diseases Nursing |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Submission Date | March 28, 2024 |
| Acceptance Date | July 10, 2025 |
| Publication Date | January 15, 2026 |
| DOI | https://doi.org/10.46483/jnef.1460725 |
| IZ | https://izlik.org/JA54SN45YL |
| Published in Issue | Year 2026 Volume: 19 Issue: 1 |
Journal of Nursing Effect was indexed by ULAKBİM Turkish Medical Index, Turk Medline, Turkiye Atıf Dizini, (since february 2021) EBSCO HOST, (since 26th of october 2021) DOAJ, Scopus.
Journal of Nursing Effect is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.