Karotis Üzerinde Sınırlı Kapsüllü Nöroma
Abstract
Giriş: Palisaded Encapsulated Neuroma (Solitary Circumscribed Neuroma): Genellikle ciltte, oral mukozada ve nadiren de nazofarenkste rastlanan benign periferik sinir kılıfı tümörüdür. Literatürde boyun bölgesinde oldukça nadir olarak tanımlanmıştır. Biz burada atipik yerleşimi nedeniyle karotis üzerindeki palisaded encapsulated neuroma olgusunu sunmaktayız.
Gereç ve Yöntemler: 44 yaşında papiller tiroid ca tanılı bayan hasta orta juguler (level 3) seviyede 3 cm çapta malign görünümlü metastatik LAP şüphesi ile opere edildi. Patoloji raporunda bu lezyonun aslında benign periferik sinir kılıfı tümörü olduğu ve Palisaded Encapsulated Neuroma (Solitary Circumscribed Neuroma) ile uyumlu olduğu görüldü.
Sonuç: Schwannomalar en çok baş boyun bölgesinde yerleşir, genellikle vagustan köken alıp tipik olarak karotis ön tarafında yerleşirler. Bizim olgumuzdaki lezyonun görüntü schwannomayı andırmaktaydı. Palisaded encapsulated neuroma ise perinöral hücrelerden gelişir ve daha çok mukokütanöz bileşkede görülür. Literatürde yerleşim yeri itibari ile benzer olguya rastlanmamıştır.
Tartışma: Tiroid malignitesi olan hastalarda boyunda görülen her lezyon lenf nodu olarak değerlendirilmemeli, operasyon öncesi dönemde ayrıntılı inceleme yapılmalıdır ve bu özel tip nöroma olgularının sadece deride değil boyun bölgesindeki periferik sinirlerde dahi görülebileceği akla getirilmelidir.
Keywords
References
- Dermatopathology Diagnosis, Volume 92, October 2013, 177-178
- Canda MŞ, Periferik sinir kılıfı tümörleri. Türkiye Ekopatoloji dergisi 2004;10(1-2):65-74
- Kim SH, Kim NH, Kim KR, et al. Schwannoma in head and neck: preoperative imaging study and intracapsular enucleation for functional nerve preservation. Yonsei Med J. 2010 Nov;51(6):938-42
- Nagamine WH, Conneely MF, Petruzzelli GJ, et al. Glossopharyngeal schwannoma of the suprahyoid carotid space: case report and discussion of the relationship to the carotid artery. Laryngoscope. 2009 Apr;119(4):653-6
- Dubovy SR, Clark BJ. Palisaded encapsulated neuroma (solitary circumscribed neuroma of skin) of the eyelid. Br J Ophthalmologia 2001;85(8):949–951
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Surgery
Journal Section
Letter to Editor
Authors
Ramazan Sarı
*
0000-0003-3492-9953
Türkiye
Publication Date
August 31, 2019
Submission Date
May 15, 2019
Acceptance Date
June 14, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 2 Number: 2