Üretim organizasyonlarının geleceği, değer zincirlerinin birbirine bağlı olduğu ve üretim sistemlerinin giderek daha akıllı, özerk ve otomatik hale geldiği daha dijitalleştirilmiş bir ortamın geliştirilmesi ile küresel olarak dönüştürülmektedir. Endüstri 4.0, modern imalat dünyasında siber-fiziksel sistemlerin yaygın kullanımı ile karakterize edilen dördüncü endüstriyel devrimi ifade etmek için kullanılan terimdir. Bilgi ve iletişim teknolojisinin olağanüstü değişimi, ağırlıklı olarak fiziksel aktivitelere dayalı geleneksel iş modelleri bozmakta ve dijitalleşmeye doğru kaydırmaktadır. Dijital bozulma yalnızca iş modellerini ve tedarik zincirlerini etkilemekle kalmaz; aynı zamanda işletmeler ve insanlarla yeni ilişkiler ve etkileşimler de dahil olmak üzere toplumun tüm kesimlerini önemli ölçüde etkiler. Endüstri 4.0, gerçek zamanlı veri toplamak ve analiz etmek için dijital teknolojilerin benimsenmesine dayanır ve birlikte çalışabilirlik, bilgi şeffaflığı, teknik yardım ve merkezi olmayan karar verme özelliklerini içerir. Bu çalışma nesnelerin interneti, bulut, siber-fiziksel sistemler, arttırılmış gerçeklik, 3D baskı, büyük veri, otonom robotlar gibi temel Endüstri 4.0 teknolojilerinin üretim ve tedarik zinciri kapsamındaki etkilerine odaklanırken, Endüstri 4.0’ın bu bağlamda etkileri hakkında da geniş bir teorik çerçeve oluşturmayı hedeflemektedir.
Tedarik zinciri Tedarik zinciri yönetimi Dijital tedarik zinciri Endüstri 4.0 Endüstri 4. Teknolojiler
The future of manufacturing organizations is transformed globally with the development of a more digitalized environment where value chains are interconnected and production systems become increasingly intelligent and automated. Industry 4.0 is the term used to refer to the fourth industrial revolution, characterized by the widespread use of cyber-physical systems in the modern manufacturing world. The extraordinary change of information and communication technology disrupts traditional business models that rely heavily on physical activities and shifts them towards digitalization. Digital disruption not only affects business models and supply chains; it also significantly affects all segments of society, including new relationships and interactions with businesses and people. Industry 4.0 is based on the adoption of digital technologies to collect and analyze real-time data and includes interoperability, information transparency, technical assistance and decentralized decision making. While this study focuses on the effects of basic Industry 4.0 technologies such as the internet of things, cloud, cyber-physical systems, augmented reality, 3D printing, big data, autonomous robots in the scope of production and supply chain, it aims to create a broad theoretical framework about the effects of Industry 4.0 in this context.
Supply chain Supply chain management Digital supply chain Industry 4.0 Industry 4. Technologies
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Review Article |
Authors | |
Publication Date | June 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 1 |
JOEEP is published as two issues per year June and December and all publication policies and processes are conducted according to the international standards. JOEEP accepts and publishes the research articles in the fields of economics, political economy, fiscal economics, applied economics, business economics, labour economics and econometrics. JOEEP, without depending on any institution or organization, is a non-profit journal that has an International Editorial Board specialist on their fields. All “Publication Process” and “Writing Guidelines” are explained in the related title and it is expected from authors to Show a complete match to the rules. JOEEP is an open Access journal.