ÖZEL BİR HASTANEDE PERKÜTAN KORONER GİRİŞİM VERİLERİNİN İNCELENMESİ
Abstract
Bu çalışmada, perkütan koroner girişimleri detaylandırılarak yapılan hizmet sayıları ile bu işlemlerin maliyetlerine yönelik inceleme yapılmıştır. Kocaeli ilinde bir özel hastanede kardiyoloji bölümüne başvuran hastalara uygulanan 2018 yılı birinci ayından 2019 yılı üçüncü ayının sonuna kadar olan veriler değerlendirmeye alınmıştır. İncelememiz sonucunda erkek hastaların kadın hastalara oranla yaklaşık iki kat daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan işlem adet sayılarının özellikle yaz aylarında azaldığı ve kış aylarına doğru artış gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında, kişilerin kalp sağlığı açısından kış aylarına dikkat etmeleri gerektiği ortaya konulmuştur. Ayrıca 61-75 yaş aralığının en fazla işlem yapılan yaş olduğu ortaya çıkmıştır. Maliyet açısından en fazla maliyetin ilaçlı stent olduğu anlaşılmaktadır. Bu kapsamda, ortalama yaşlardaki hastalar için yapılan işlemlerin kurumlara fazla yük getirdiği anlaşılmaktadır. Toplum kalp sağlığı açısından kurumlara yansıyan maliyetler de düşünülerek çıkarımlar yapılırsa, sağlık harcamalarının düşürülmesi adına ülkemizde bireylerde sağlığı koruma bilincinin artırılmasının hem birey hem de devlet adına yarar sağlayacağı öngörülmüştür.
Keywords
References
- Bagust A., Greyson A.D., Palmer N.D., Perry R.A. & Walley T.(2006). Cost-effectiveness of Drug-Eluting Coronary Artery Stenting in a UK Setting: Cost-Utulity Study. Heart Journal. 92(1): 68-74
- Bayülgen, M. Y., & Altıok, M. (2017). Perkütan Translüminal Koroner Anjiyoplasti Uygulanan Hastaların Sağlıklı Yaşam Şekli Davranışları ve Etkileyen Faktörler. Journal of Cardiovascular Nursing, 8(16), 45-54.
- Cook S., Walker A., Hügli O., Togni M. & Meier B. (2007). Percutaneous coronary interventions in Europe. Clinical research in cardiology, 69(6):375-382
- Ekmen, M. Ö., Uyanıkoğlu, A., Efe, S. C., & Yenice, N. (2021). Varis Dışı Üst Gastrointestinal Kanamalı Hastaların ve Mevsimsel Dağılımının Analizi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 50-53.
- Gevher, C.Z.Ç., (2016). Safen Ven Greft Hastalığında İlaç Salınımlı Stent ile Çıplak Metal Stent Uygulamasının Uzun Dönem Sonuçlarının Karşılaştırılması. Uzmanlık tezi, İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi
- Ildızlı, M., Kayıkçıoğlu M., Yavuzgil O., Hasdemir C., Gürgün C., & Kültürsay H. (2004). Koroner Arter Hastalığında Güncel Tedavi Yaklaşımlarını Ne düzeyde Gerçekleştirebiliyoruz? Türk Kardyoloji Derneği Araştırmaları, 32: 542-539
- Kısakürek, M. & Kılıç, A. Y. V. E. (2011). Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Anjiyo Ünitesi Maliyet-Hacim-Kr Analizi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(37), 42-59.
- Kutluer, S. (2015). Koroner Arter Hastalığının Tedavisinde Çıplak Metal Stent ile İlaç Salınımlı Stentin Maliyet Etkililik Analizi. SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi, 5(1): 190-233.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Research Article
Authors
Ümmühan Mutlu
0000-0002-6277-228X
Türkiye
İbrahim Mutlu
*
0000-0003-3864-3725
Türkiye
Atilla Macit
0000-0002-1604-6746
Türkiye
Publication Date
April 3, 2022
Submission Date
January 19, 2022
Acceptance Date
February 4, 2022
Published in Issue
Year 2022 Number: 1