Agro-tourism, which has gained importance in recent years and is one of the alternative tourism types, has emerged with the combination of agriculture and tourism concepts. Turkey has a convenient potential for agro-tourism with its geographical location, climatic conditions, rich water resources and diverse vegetation. Agricultural production and tourism sector have an important place in the economy of Sandıklı. Sandıklı's climatic characteristics and geothermal resources allow for richness of agricultural products. In this study, the agro-tourism potential of agricultural products grown in Sandıklı district was evaluated with SWOT analysis. As a result of the SWOT analysis, it is seen that the strengths of the district in terms of agro-tourism potential are very high. The district, which has a rich culture and deep-rooted history, shows diversity in terms of natural resources and socio-cultural values. In addition, it has been determined that this diversity has an extremely convenient area for use within the scope of agro-tourism. It has been seen that it will be possible to evaluate the agricultural activities carried out right next to the thermal tourism enterprises within the scope of agro-tourism. As a result of the study, it has been determined that Sandıklı can be an agro-tourism center with agro-tourism activities to be implemented with a good planning, taking into account the carrying capacity of the district resources and sustainability principles.
Son yıllarda giderek önem kazanan ve alternatif turizm çeşitlerinden biri olan agro-turizm, tarım ve turizm kavramlarının bir araya gelmesi ile ortaya çıkmıştır. Türkiye, bulunduğu coğrafi konum, iklim koşulları, zengin su kaynakları ve çeşitli bitki örtüsüyle agro-turizm için elverişli bir potansiyele sahiptir. Sandıklı ekonomisinde tarımsal üretim ve turizm sektörünün önemi büyüktür. Sandıklı'nın iklim özellikleri ve jeotermal kaynakların varlığı tarımsal ürün zenginliğine olanak tanımaktadır. Bu çalışmada, Sandıklı ilçesinde yetiştirilen tarım ürünlerinin agro-turizm potansiyelinin SWOT analizi ile değerlendirmesi yapılmıştır. SWOT analizi sonucunda agro-turizm potansiyeli açısından ilçenin güçlü yönlerinin çok fazla olduğu görülmektedir. Zengin bir kültüre ve köklü bir geçmişe sahip olan ilçe, doğal kaynakları ve sosyo-kültürel değerleri bakımından çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca, bu çeşitliliğin agro-turizm kapsamında kullanma açısından son derece elverişli bir alana sahip olduğu tespit edilmiştir. Termal turizm işletmelerinin hemen yanında sürdürülen tarımsal faaliyetlerin agro-turizm kapsamında değerlendirilmesi mümkün olacağı görülmüştür. Çalışma sonucunda ilçe kaynaklarının taşıma kapasitesi ve sürdürülebilirlik ilkeleri dikkate alınarak iyi bir planlama ile hayata geçirilecek agro-turizm faaliyetleriyle Sandıklı’nın bir agro-turizm merkezi olması sağlanabileceği tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sustainable Tourism, Environmental Management in Tourism, Tourism (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | June 6, 2023 |
Publication Date | June 29, 2023 |
Submission Date | April 27, 2023 |
Acceptance Date | May 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |