Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Spor Salonuna Giden Bireylerin Spor Yapma Pratikleri Üzerine Bir Değerlendirme

Yıl 2021, Cilt: 11 Sayı: 4, 912 - 926, 31.12.2021

Öz

Günümüzün en önemli sosyal olgularından biri olan sporun, araştırmaya değer birçok boyutu vardır. Sporun tarihsel süreçteki dönüşümü ve bireyler tarafından nasıl anlamlandırıldığı, spor yapma amacına ilişkin farklılaşmalar, toplumsal cinsiyet ilişkileri ve sosyo-ekonomik faktörlerin etkisi sporun sosyolojik analizinde önem kazanmaktadır. Spor alanı içerisinde aktörler/failler de etkin rol oynayabilmektedir. Kentsel yaşamın önemli faaliyet alanlarından biri haline gelen spor aktiviteleri bedensel güzellik, estetik, sağlık gibi kaygılarla veya amaçlarla sergilenen pratiklere dönüşürken; bu durum aynı zamanda sporun bir tüketim nesnesi olarak da ele alınabilmesine zemin hazırlamaktadır. Spor salonları/merkezleri her kesimden bireye hizmet veren kentsel mekânlar olarak öne çıkarken, bu salonlara giden bireylerin spor pratiklerine ilişkin farklılaşmalar bulunmaktadır. Nitel araştırma yöntemleri kullanılarak yapılan bu çalışmada; spor yapmanın baskın nedenin sağlık olduğu bulunmuş ancak bedensel estetik ve güzellik gibi amaçların da bireyler tarafından önemli ölçüde göz önünde bulundurulduğu görülmüştür. Toplumsal cinsiyete ilişkin farklılıklar geçmişe oranla dönüşüme uğrarken; sosyo-ekonomik faktörlerin çok keskin sınırlarla olmasa da belirleyici olduğu tespit edilmiştir

Kaynakça

  • Akın, Y. (2005). Ana Hatları ile Cumhuriyet Döneminde Beden Terbiyesi ve Spor Politikası. Toplum ve Bilim, 103, 53–92.
  • Amman, M. T. (2000). Sporda Sosyal Bilimler. H. C. İkizler (Ed.), Sporda Sosyal Bilimler (s. 85–149). İstanbul: Alfa Kitabevi.
  • Baudrillard, J. (2004). Tüketim Toplumu (A. Şenel Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Z. (2005). Bireyselleşmiş̧ Toplum (Y. Alagon Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bocock, R. (2009). Tüketim (İ. Kutluk Çev.). Ankara: Dost Kitabevi.
  • Bourdieu, P. (2015). Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi (D. Fırat Şannan ve A. Günce Berkkurt Çev.). Ankara: Heretik Yayıncılık.
  • Bourdieu, P. ve Wacquant L. (2003). Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar (N. Ökten Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları
  • Creswell, J. W. (2021). Nitel Araştırma Yöntemleri: Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni (6. Baskı; M. Bütün ve S. B. Demir Çev.). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Delaney, T. (2015). The Functionalist Perspective On Sport. R. Giulianotti (Ed.), Routledge Handbook of the Sociology of Sport (s. 18–28). London And New York Routledge, Taylor & Francis Group.
  • Delaney, T. ve Madigan, T. (2015). The Sociology of Sports: An Introduction (Second Edition). Jefferson, North Carolina: Mcfarland & Company, Inc., Publishers.
  • Fişek, K. (1985). Türkiye Spor Tarihi. İstanbul: Gerçek Yayınevi
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Cihan Akkaya

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Akkaya, C. (2021). Spor Salonuna Giden Bireylerin Spor Yapma Pratikleri Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Humanities and Tourism Research, 11(4), 912-926.