Research Article
BibTex RIS Cite

Tescillenen Yöresel Yemek İsimlerinin Yaygın Kullanımla Uyumu: Kastamonu Simidi mi Kel Simit mi?

Year 2022, Volume: 12 Issue: 1, 163 - 172, 31.03.2022

Abstract

Coğrafi işaretlerin alınmasındaki kıstaslar düşünüldüğünde öncelikle bölgede yaygın olarak kullanılan ismin bir ürüne verilmesi yapılacak olan ilk adım olarak görülmektedir. Kastamonu bölgesinin coğrafi işaretli ürünleri arasında gösterilen Kastamonu Simidi, yöre halkı tarafından uzun yıllar Kel Simit olarak anılmış fakat 2019 yılında Kastamonu Simidi adıyla coğrafi işaret almıştır. Çalışmanın amacı coğrafi işaretli ürünün Kastamonu Simidi olarak anılmasındaki hususların belirlenmesi ve bu simidin hangi isimle anılması gerektiğinin araştırılmasıdır. Çalışma Kastamonu il merkezinin, nüfus yoğunluğuna göre sekiz farklı noktasında 566 kişiye yüz yüze anket uygulayarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 2019 yılı Ekim-Kasım aylarında yapılmış olup veriler SPSS aracılığıyla Frekans ve Ki-Kare analizlerine tabii tutulmuştur. Sonuçlar, katılımcıların %70’inin bu ürünün ismini Kel Simit olarak bildiğini göstermektedir. Sonuç olarak bir ürünün coğrafi işaret almasındaki esasların yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından daha dikkatli ele alınması gerektiği Kastamonu Simidi örneğiyle gözlemlenmiştir.

References

  • Akaydın, Ö. (2010). Geçmişten günümüze Kastamonu mutfağı. Ankara: Tşof Trafik Matbaacılık Yayınları.
  • Akkuş, Ç. (2019). Yemek kültürünün sürdürülebilirliğini kadınların demografik özellikleri etkiliyor mu? Journal Of Tourism And Gastronomy Studies, 7(2): 731-750.
  • Alabacak, C. H. (2018). Türk mutfak kültüründeki geleneksel yemeklerin bilinirliği: Ankara ili örneği (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı.
  • Arslaner, A. (2019). Türkiye'de coğrafi işaret kavramı. Hoca Ahmet Yesevi 2.Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi, 231-235.
Year 2022, Volume: 12 Issue: 1, 163 - 172, 31.03.2022

Abstract

References

  • Akaydın, Ö. (2010). Geçmişten günümüze Kastamonu mutfağı. Ankara: Tşof Trafik Matbaacılık Yayınları.
  • Akkuş, Ç. (2019). Yemek kültürünün sürdürülebilirliğini kadınların demografik özellikleri etkiliyor mu? Journal Of Tourism And Gastronomy Studies, 7(2): 731-750.
  • Alabacak, C. H. (2018). Türk mutfak kültüründeki geleneksel yemeklerin bilinirliği: Ankara ili örneği (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı.
  • Arslaner, A. (2019). Türkiye'de coğrafi işaret kavramı. Hoca Ahmet Yesevi 2.Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi, 231-235.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section ARTICLES
Authors

Seher Çelik Yeşil This is me

Çetin Akkuş This is me

Publication Date March 31, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Çelik Yeşil, S., & Akkuş, Ç. (2022). Tescillenen Yöresel Yemek İsimlerinin Yaygın Kullanımla Uyumu: Kastamonu Simidi mi Kel Simit mi?. Journal of Humanities and Tourism Research, 12(1), 163-172.