Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

COVİD-19 Pandemi Sürecinde Tüketicilerin Fonksiyonel Gıdalara Yönelik Tutumları

Yıl 2022, Cilt: 12 Sayı: 2, 405 - 416, 30.07.2022

Öz

Bu çalışma ilk olarak Çin’de ortaya çıkan ve kısa bir zaman diliminde tüm dünyaya yayılan Koronavirüs salgın süresince tüketicilerin fonksiyonel gıdalara yönelik tutumlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada fonksiyonel gıdalara yönelik tüketicilerin bilgi düzeyleri, farkındalık durumları hakkında görüşlerini ölçmek için İstanbul’da ikamet eden 200 kişiye online anket yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğunu (%55,0) 25-34 yaş grubu arasında eğitim düzeyi üniversite (%66,5) olan eğitim sektöründe çalışan kadın (%67,5) bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların %72,5’i fonksiyonel gıda kavramını duymadıklarını belirtirken, %76,’sı bu gıdalar hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etmişlerdir. Katılımcılar fonksiyonel gıdalar arasında en çok probiyotik yoğurtlar (%99,0), aynı oranda kefir ürünleri ve bitkisel çaylar (%98,5), lif açısından tahıllı bisküviler (%98,0) ve vitamini artırılmış meyve suları (%97,0) hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade etmişlerdir.

Kaynakça

  • Akçay, B. Yılmaz, H. (2019). Bazı Fonksiyonel Besinlerin Sağlık Üzerindeki Koruyucu Etkileri. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 89-11. e-ISSN: 2618-5989
  • Alaşalval ve Pelvan, E. (2009). Günümüzün ve Geleceğin Gıdaları: Fonksiyonel Gıdalar. Bilim ve Teknik Dergisi, 501, 26-29.
  • Baysal, A. (2010). Genel Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi. 278 s. Ankara.
  • Cohen, E., Ghiselli, R., Schwartz, Z. (2007). The Effect of Loss Leader Pricing on Restaurant Menus' Product Portfolio Analysis. Journal of Foodservice Business Research, 1(1), 21- 38.
  • Çelebi, Ş., Kaya, Hatice., ve Kaya, A. (2017). Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 32(2), 105-112.
  • Çağındı, Ö., Savlak, C., Dedeoğlu, M., Köse, E. (2022). Covid-19 Hastalığını Önlemede Kullanılan Takviye Edici Gıdalar ve Sağlık Üzerine Etkileri. Gıda The Journal of Food, 47(2), 183-192.
  • Demir, G., Kılıçkalkan, B., ve Takak, K.M. (2021). Covid-19 Pandemisi Sürecinde Yetişkinlerin Besin Destekleri Kullanımlarının İncelenmesi. Genel Tıp Dergisi. 31(4), 430-439.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Burak Kaan Cebeci Bu kişi benim

Esra Mankan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Cebeci, B. K., & Mankan, E. (2022). COVİD-19 Pandemi Sürecinde Tüketicilerin Fonksiyonel Gıdalara Yönelik Tutumları. Journal of Humanities and Tourism Research, 12(2), 405-416.