Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Somut Olmayan Kültürel Miras Perspektifinden Gevaş İlçesinin Mutfak Kültürü Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 2, 307 - 319, 15.06.2023

Öz

Bu çalışmanın amacı; Van ili Gevaş ilçesinin unutulmaya yüz tutmuş mutfak kültürünün ortaya çıkarılması ve Gevaş yöresel yemeklerinde kullanılan malzemelerin neler olduğunun araştırılmasıdır. Ayrıca Gevaş ilçesinde yöresel yemek yapan işletmelerin menülerinde hangi yöresel yemeklerin müşterilere sunulduğunun belirlenmesi çalışmanın diğer bir amacıdır. Araştırmanın evreni; Gevaş ilçesinde yaşayan 50 ve üstü yaşındaki kadınlar ile ilçede yöresel yemek yapan işletme sahipleridir. Çalışmada veri toplamak için yüz yüze görüşme yapılmıştır. Bu çerçevede 40 kadın 2 işletme sahibi olmak üzere toplam 42 kişiyle görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Gevaş ilçesinde 19 yemek, 7 çorba, 4 Tatlı ve 1 Meze çeşidi olduğu tespit edilmiş ve söz konusu ürün çeşitlerinde hangi malzemelerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Kadınların Gevaş ilçesine özgü yöresel mutfak ürünlerinden yola çıkarak 2 işletme sahibiyle yapılan görüşmelerde söz konusu yöresel mutfak ürünlerinden sadece 7 tanesini işletmelerinde ürettikleri belirlenmiştir. Bu çalışmanın, birer somut olmayan kültürel miras varlığı olarak değerlendirilebilecek yemek çeşitlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülmektedir

Kaynakça

  • Aksoy, M., Sezgi, G., (2015). Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi gastronomi unsurları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3 (3), 79-89.
  • Aktaş, A. ve Suna, B. (2019). Gastronomi şehri “Gaziantep’te” menü planlama uygulamalarına güncel bakış. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1328-1343.
  • Ayaz, N., Türkmen, B., (2018). Yöresel yiyecekleri konu alan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2 (1), 22-38.
  • Belisle, F. (1983). Tourism and food production in the Caribbean. Annals of Tourism Research, 10 (4), 497-513.
  • Boyraz, M. ve Sandıkçı, M. (2018). Gastronomi bildirilerinin değerlendirilmesi: Turizm kongreleri örneği 2013- 2017. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(4), 873-889.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kültür Coğrafyası
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Dilara Deniz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Deniz, D. (2023). Somut Olmayan Kültürel Miras Perspektifinden Gevaş İlçesinin Mutfak Kültürü Üzerine Bir Araştırma. Journal of Humanities and Tourism Research, 13(2), 307-319.