In our country, soil salinity is an extremely important problem. In particular, it occurs in regions where poor drainage conditions. It leads to significant yield and quality losses in products. Selection of tolerant plants to salinity is essential in terms of soil improvement and product yield. Paddy plants are resistant to salinity to a certain degree and can be used in the improvement of salty soils. However, the salinity resistance of each paddy type may vary. In this research, the response of seeds was measured in saline concentrations of 14 rice cultivars at different doses (0 ppm, 500 ppm, 1400 ppm, 1800 ppm, 3600 ppm, 5200 ppm). To applications; germination percentage, grass scabbard length, etc. were investigated. It was determined that germination decreased from 97.46% to 95.48% and the grass scabbard length decreased from 2.4781 to 1.9271 with increasing salt doses. Among the varieties, it has been determined that Kızıltan stands out in the germination rate, Meco and Vasco in the grass scabbard length. All varieties were taken to study as 3 repetitions. In terms of germination percentage and length of grass scabbard among the varieties studied, statistical data were; 1% and 5% were found to be important.In this study, the performance of the varieties against salinity was determined and it was determined that some varieties could be used for resistance to salinity.
Ülkemizde, toprak tuzluluğu çok önemli bir problemdir. Özellikle, zayıf drenaj koşullarındaki bölgelerde ortaya çıkmaktadır. Tuzluluk, üretimde önemli verim ve kalite kayıpları ortaya çıkarır. Çeltik bitkisinin belli dereceye kadar tuzluluğa dayanıklı olduğu ve tuzlu toprakların ıslahında kullanılabilmektedir. Fakat her çeltik çeşidinin tuzluluğa dayanıklılığı değişkenlik gösterebilir. Araştırmamızda, 14 çeltik çeşidi tohumlarının farklı dozlarda (0 ppm, 500 ppm, 1400 ppm, 1800 ppm, 3600 ppm, 5200 ppm) tuz konsantrasyonlarında ölçülmüştür. Çalışmalarda; çimlenme yüzdesi ve çim kını uzunluğu belirlenmiştir. Artan tuz dozlarıyla çimlenmenin %97.46’dan %95.48’egerilediği ve çim kını uzunluğununsa 2.4781’den 1.9271’egerilediği saptanmıştır. Çeşitlerden, çimlenme oranında Kızıltan’ın, çim kını uzunluğunda Meco ve Vasco’nun diğerlerine göre öne çıktığı belirlenmiştir. Çimlenme yüzdesi ve çim kını uzunluğu bakımından çeşitler arasında %1 ve %5 önemli bulunmuştur.Bu çalışmada, tuzluluğa karşı çeşitlerin performansı belirlenmiş ve bazı çeşitlerin tuzluluğa karşı dirençli olduğu saptanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | November 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 1 |