This study was carried out to determine some important pomological and biochemical characteristics of strawberry tree genotypes selected in Bolu province in Turkey. Twenty genotypes, which were found to be most promising according to the data obtained during the two years in the study, were examined. Fruit length was changed between 15.48-21.44 mm, fruit width was 14.07- 21.46 mm and fruit weight was between 2.94-7.47 g in the examined genotypes. Soluble solid contents (SSC) was changed 13.95-21.75%, fruit juice pH value 3.40-3.83, titratable acid (TA) 0.48- 0.83%; ash content 0.428-0.848%, moisture content 63.78-77.93%, nitrogen content 0.110-0.300% and protein content 0.760-1.850% respectively. The results obtained suggest that the comparison of that results of the studies done in our country and the international data shows that the genetically domesticated genotypes that have grown in the region constitute a promising potential and that selection studies should be continued under controlled conditions.
Bu çalışma, Türkiye'de Bolu ilinde seçilen çilek ağacı genotiplerinin bazı önemli pomolojik ve biyokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada iki yıl boyunca elde edilen verilere göre en umut verici olduğu tespit edilen 20 genotip incelendi. İncelenen genotiplerde meyve uzunluğu 15.48-21.44 mm, meyve genişliği 14.07-21.46 mm ve meyve ağırlığı 2.94-7.47 g arasında değişti. Çözünür katı içerikler (SSC)% 13.95-21.75, Meyve Suyu pH değeri 3.40-3.83, titre edilebilir asit (TA)% 0.48-0.83,kül içeriğ i% 0.428-0.848, nem içeriği % 63.78-77.93, azot içeriği % 0.110-0.300 ve protein içeriği sırasıyla% 0.760-1.850 değişmektedir. Elde edilen sonuçlar, ülkemizde yapılan çalışmaların sonuçları ile uluslararası verilerin karşılaştırılmasının, bölgede yetişen genetik olarak yerel genotiplerin umut verici bir potansiyel oluşturduğunu ve seleksiyon çalışmalarının kontrollü koşullarda sürdürülmesi gerektiğini göstermektedir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | December 4, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 1 |