Abstract
Bal, propolis, arı poleni, arı sütü, arı ekmeği, arı zehri ve balmumu arılar tarafından üretilen ürünlerdir. Bal, arı kovanlarından toplanan ve bal arısı peteklerinin hücrelerinde bulunan tatlı viskoz bir salgıdır. Propolis, arıların bitkilerin yapraklarından ve tomurcuklarından topladığı reçineli bir maddedir. Arı poleni, Apis mellifera L. bal arısının nektar ve arı salgılarıyla topladığı çiçek poleni karışımıdır. Antimikrobiyal, antiinflamatuar, antikanser ve antioksidan aktiviteler gibi çeşitli biyolojik özellikleri olan arı ürünleri, sağlık açısından önemli ve besin değeri yüksek doğal ürünlerdir.
Bingöl sahip olduğu bitki örtüsü ve coğrafi koşullar bakımından arıcılık potansiyeline oldukça elverişli bir bölgedir. Arıların en çok tercih ettikleri Fabaceae familyasından olan geven, üçgül ve fiğ bitkileri Bingöl florasında yetişmektedir. Ayrıca Asteraceae, Lamiaceae bu bölgede en fazla nektar toplanan diğer familya gruplarındandır. Çalışmada Bingöl’ün farklı lokasyonlarından elde edilen bal, arı poleni ve propolis örneklerindeki kimyasal parametreler, vitamin, yağ asidi, element içeriği, antioksidan, antimikrobiyal ve antikanser aktivite üzerine lokasyon farkı ve bitki türünün etkisi değerlendirilmiştir.