Review

VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ

Volume: 3 Number: 1 July 31, 2020
  • Ezgi Abacıoğlu *
  • Sinem Yatgın
  • Elif Tokel
  • Perihan Yücesoy
TR EN

VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ

Abstract

Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün doğal kaynaklarımız azalmaktadır. En önemli doğal kaynaklarımız arasında bulunan topraklar yapılan yoğun bitkisel üretim ve bilinçsiz kimyasal gübre kullanımı sonucunda iyi olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini kaybederek çoraklaşmaktadır. Topraklar üzerindeki bitki örtüsünden yoksun kaldığı zaman erozyona uğramakta ve öncelikle organik madde ve azot içeriği bakımından zengin olan verimli üst toprak tabakasını kaybetmektedir. Ayrıca vejetasyon örtüsünün azalması ile birlikte şiddetli yağışlarda toprakta bulunan bitki besin elementleri yıkanma ile birlikte aşağılara inerek bitki köklerinin bulunduğu tüketme zonundan uzaklaştırılmaktadır. Bozulan ve verimsizleşen toprakların ıslah edilerek önceki verimli haline getirilmesi gerekmektedir. Islah çalışmaları çok çeşitli olup günümüzde ekolojik açıdan doğal ekosisteme zarar vermeyen yöntemler trend olmuş durumdadır. Bunlardan bazıları efektif mikroorganizmalar ile aşılamalar yapmaktır. Ayrıca vermikompost hem bitki beslemesini destekleyen hem de toprak özellikleri üzerinde (strüktür yapısını iyileştirmek, su tutma kapasitesini artırmak, toprakların hava ekonomisini düzenlemek vb.) olumlu etkileri olan doğal gübrelerdendir. Solucan gübresi organik üretim yapılan her yetiştiricilikte kullanılabilir olmasıyla tercih edilmeye başlamıştır. Vermikompostun bu özelliklerinden ve doğal ekosistemlere zarar vermemesinden dolayı kullanımı hem ülkemizde hem de dünyada artmaktadır. Bu çalışmada vermikompostun üretimi ve bitki beslenmesindeki önemi hakkında bilgi verilmiştir. 

Keywords

References

  1. 1. Alam M.N., Jahan M.S., Ali M.K., Ashraf M.A. & Islam M.K. (2007). Effect of vermicompost and chemical fertilizers on growth, yield and yield components of potato in barind soils of Bangladesh. Journal of Applied Sciences Research, 3(12), 1879-1888.
  2. 2. Arancon N.Q., Edwards C.A., Bierman P., Metzger J.D., Lee S. & Welch C. (2003). Effects of vermicomposts on growth and marketable fruits of field-grown tomatoes, peppers and stawberries. Pedobiologia 47: 731-735.
  3. 3. Aynehband A., Gorooei A. & Moezzi, A.A. (2017). Vermicompost: An eco-friendly technology for crop residue management in organic agriculture. Energy Procedia, 141, 667-671.
  4. 4. Azarmi R., Giglou M.T. & Taleshmikail R.D. (2008). Influence of vermicompost on soil chemical and physical properties in tomato (Lycopersicum esculentum) field. African Journal of Biotechnology, 7(14).
  5. 5. Bai B.A., & Malakout M.J. (2007). The effect of different organic manures on some yield and yield quality parameters in Onion. Iran Soil and Water Sciences Journal, 21(1), 43-33.
  6. 6. Bansal S. & Kapoor K.K. (2000). Vermicomposting of crop residues and cattle dung with Eisenia foetida. Bioresource technology, 73(2), 95-98.
  7. 7. Bellitürk K. (2016). Sürdürülebilir Tarımsal Üretimde Katı Atık Yönetimi İçin Vermikompost Teknolojisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(3), 1-5.
  8. 8. Edwards C.A., & Neuhauser E.F. (1988). Earthworms in waste and environmental management (No. 595.14 EAR).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Forest Industry Engineering, Agricultural Engineering

Journal Section

Review

Authors

Ezgi Abacıoğlu * This is me
0000-0002-0560-9697
Türkiye

Sinem Yatgın This is me
Türkiye

Elif Tokel This is me
Türkiye

Perihan Yücesoy This is me
Türkiye

Publication Date

July 31, 2020

Submission Date

May 16, 2020

Acceptance Date

June 21, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 3 Number: 1

APA
Abacıoğlu, E., Yatgın, S., Tokel, E., & Yücesoy, P. (2020). VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, 3(1), 1-10. https://izlik.org/JA73GA23PJ
AMA
1.Abacıoğlu E, Yatgın S, Tokel E, Yücesoy P. VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ. JONAS. 2020;3(1):1-10. https://izlik.org/JA73GA23PJ
Chicago
Abacıoğlu, Ezgi, Sinem Yatgın, Elif Tokel, and Perihan Yücesoy. 2020. “VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 3 (1): 1-10. https://izlik.org/JA73GA23PJ.
EndNote
Abacıoğlu E, Yatgın S, Tokel E, Yücesoy P (July 1, 2020) VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 3 1 1–10.
IEEE
[1]E. Abacıoğlu, S. Yatgın, E. Tokel, and P. Yücesoy, “VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ”, JONAS, vol. 3, no. 1, pp. 1–10, July 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73GA23PJ
ISNAD
Abacıoğlu, Ezgi - Yatgın, Sinem - Tokel, Elif - Yücesoy, Perihan. “VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 3/1 (July 1, 2020): 1-10. https://izlik.org/JA73GA23PJ.
JAMA
1.Abacıoğlu E, Yatgın S, Tokel E, Yücesoy P. VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ. JONAS. 2020;3:1–10.
MLA
Abacıoğlu, Ezgi, et al. “VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, vol. 3, no. 1, July 2020, pp. 1-10, https://izlik.org/JA73GA23PJ.
Vancouver
1.Ezgi Abacıoğlu, Sinem Yatgın, Elif Tokel, Perihan Yücesoy. VERMİKOMPOSTUN (SOLUCAN GÜBRESİ) ÜRETİMİ VE BİTKİ BESLEMESİNDEKİ ÖNEMİ. JONAS [Internet]. 2020 Jul. 1;3(1):1-10. Available from: https://izlik.org/JA73GA23PJ