Amaç: Akciğer kanseri kadın ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni olup farklı histolojik gruplara göre mortalite ve morbidite oranı değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle histolojik tip tayini son derece önemlidir. Çalışmamızın amacı, 2015 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Akciğer tümörlerinin güncellenmesinde yapılan değişiklikleri temel alarak Doğu Anadolu Bölgesindeki en büyük merkezlerden birisinde son 10 yılda akciğer kanseri tanısı almış vakaların histolojik alt tiplerini ve aynı zamanda bu histolojik alt tiplerin yıl, cinsiyet ve yaş dağılımı arasındaki ilişkisini incelemektir.
Yöntemler: Kesitsel tipteki bu çalışmada, Ocak 2010-Aralık 2019 yılları arasında merkezimizde akciğer biyopsi materyali olarak gönderilmiş ve akciğer karsinomu tanılı olgular retrospektif olarak incelenmiştir.
Bulgular: Çalışmamızda akciğer kanseri sıklığı yıllara göre artmış olup histolojik tipler benzer oranda artmıştır. En fazla görülen akciğer kanseri tipi kadın ve erkelerin toplamında sırasıyla Skuamöz Hücreli Karsinom (SHK), Küçük Hücreli Akciğer Karsinomu (KHAK) ve Adenokarsinomdur. Kadınlarda en fazla adenokarsinom, erkeklerde ise SHK görülmüş olup istatiksel olarak cinsiyet ile histolojik tip arasında anlamlı bir ilişki izlenmiştir (P<0,001).
Sonuç: Çalışmamızda ülkemizdeki ve gelişmekte olan ülkelerdeki veriler ile benzer şekilde akciğer kanseri sıklığında yıllara göre bir artış izlenmiştir. Gelişmiş ülkelerde adenokarsinom sıklığı artarken SHK sıklığı azalmıştır. Çalışmamızda ise en fazla görülen histolojik tipler benzer oranda artmıştır. Bunun yanı sıra gelişmiş ülkelerle benzer şekilde kadınlarda en fazla görülen akciğer kanseri tipi adenokarsinom olarak bulunmuştur. Tüm popülasyonda ise en sık görülen akciğer kanser tipi değişmemiş olup halen SHK dur. Bu durum erkeklerde sigara içme alışkanlığındaki değişikliklerin olmaması ile ilişkilendirilebilir.
yok
yok
yok
Aim: Lung cancer is the most common cause of cancer-related deaths among men and women, and mortality and morbidity rates vary according to different histological groups. Therefore, histological type determination is extremely important. The purpose of the study is to investigate the histological subtypes of lung cancer cases within the last 10 years in one of the biggest centers of the Eastern Anatolian Region, considering the changes made in the 2015 updates in lung tumors by World Health Organization (WHO), and investigate the relationship between these histological sub-types and distribution according to year, gender and age.
Methods: In this cross-sectional study, patients who were referred for lung biopsy between January 2010 and December 2019 and diagnosed with lung carcinoma were retrospectively analyzed.
Results: Our study shows that the frequency of lung cancer, along with histological subtypes, has increased throughout the years. The most common lung cancer type, regardless of gender, is Squamous Cell Carcinoma (SCC), followed by Small Cell Lung Carcinoma (SCLC) and Adenocarcinoma. Adenocarcinoma and SHC were the most common subtypes among females and males, respectively. A significant relationship was observed between gender and histological type (P<0.001).
Conclusion: The data from our study suggest that the incidence of lung cancer increased throughout the years, similar to the data from our country and other developing countries around the world. In terms of subtypes, among developing countries, Adenocarcinoma rate increased while SCC rate decreased. In our study, the most common histological types increased at a similar rate. Adenocarcinoma was the most common lung cancer among females, similar to other developing countries. The most common lung cancer overall remained the same: SCC. This was considered an indication of the unchanged smoking habits of males.
yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pathology |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Project Number | yok |
Publication Date | February 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |