Aim: Orchiectomy indicates excising the testicles unilaterally or bilaterally. The causes of excision include primary etiologies such as torsion/infarction, infection, malignancy, cryptorchidism, and therapeutic castration secondary to prostate cancer. The aim of this study is to determine the clinicopathological characteristics of patients undergoing orchiectomy and obtain regional data.
Methods: In this study, 316 orchiectomy specimen reports, stored in the archive of University of Health Science Turkey, Mehmet Akif İnan Training and Research Hospital, Pathology Laboratory between January 2015 and December 2019 were retrospectively evaluated. Histopathological diagnoses, right-left testicular localization, age range of patients and orchiectomy indication data were analyzed.
Results: While the ages of 316 patients included in the study ranged from 1 to 88 years, the mean age was 26 years. Among the orchiectomy materials, undescended testis was the most common cause with 129 (40.8%) cases. Three hundred (94.9%) cases underwent unilateral and 16 (5.1%) cases underwent bilateral orchiectomy. Orchiectomy was performed in 58 cases aged between 14-68 years (mean age: 33 years), with a pre-diagnosis of a mass. Tumor sizes ranged from 0.4 cm to 16 cm. The average tumor size was 5.1 cm. Histopathologically, 51 (87.9%) cases were diagnosed with germ cell tumor. The most common diagnosis among germ cell tumors was classical seminomas (n=23 (45.1%)).
Conclusion: Testicular orchiectomy surgery can be performed at any age depending on many different indications. Diagnoses vary from benign to malignant. Multiple sampling should be done to show the presence of GCNIS, which was highlighted in the last WHO 2016 classification, in testicular tumors, especially when diagnosing malignancy. Factors determining the prognosis such as lymphovascular invasion, rete testis invasion, and tumor size must be specified in the report.
Amaç: Orşiektomi testisleri unilateral veya bilateral eksize etmek için uygulanan cerrahi işlemin adıdır. Eksizyon nedenleri arasında torsiyon/enfarktüs, enfeksiyon, malignite, kriptorşidizm gibi primer etyolojiler ile birlikte prostat kanserine sekonder yapılan terapötik kastrasyon sayılabilir. Bu çalışmanın amacı orşiektomi uygulanan hastaların klinikopatolojik özelliklerini belirlemek ve bölgesel verileri elde etmektir.
Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2015 – Aralık 2019 tarihleri arasında SBÜ Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Labaratuvarı arşivinde kayıtlı 316 orşiektomi materyali retrospektif olarak tarandı. Histopatolojik tanılar, testis sağ-sol lokalizasyonu, hastaların yaş aralığı ve orşiektomi endikasyon verileri incelendi.
Bulgular: Çalışmaya alınan 316 adet olgunun yaşları 1 ile 88 arasında değişirken yaş ortalaması 26 idi. Orşiektomi materyalleri içinde inmemiş testis 129 (%40,8) olgu ile en sık neden olarak bulundu. 300 (%94,9) olguya unilateral, 16 (%5,1) adet olguya bilateral orşiektomi uygulandığı görüldü. Kitle ön tanısı ile 58 olguya orşiektomi uygulanmıştı. Yaş dağılımı 14-68 arasındaydı (ortalama yaş 33). Tümör boyutları 0,4 cm ile 16 cm arasında değişmekteydi. Ortalama tümör boyutu 5,1 cmdi. Histopatolojik olarak 51 (%87,9) olgu germ hücreli tümör tanısı aldı. Germ hücreli tümörler içinde de en sık tanı 23 (%45,1) olgu ile klasik seminomdu.
Sonuç: Testis orşiektomi cerrahisi her yaş da bir çok farklı endikasyona bağlı olarak yapılabilmektedir. Benignden maligniteye kadar değişen tanılar verilebilmektedir. Özellikle malignite tanısı konulurken son DSÖ 2016 testis tümörlerinde vurgulanan GCNIS varlığını gösterebilmek için çoklu örnekleme yapılmalıdır. Prognozu belirleyen lenfovasküler invazyon, rete testis invazyonu, tümör boyutu gibi faktörler raporda mutlaka belirtilmelidir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pathology, Urology, Oncology and Carcinogenesis |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |