Origanum husnucan-baserii, Antalya ve Karaman 'ın Ermenek ilçesinde doğal olarak bulunan endemik bir türdür. Bu çalışma ise Ermenek'te doğal olarak yetişen O. husnucan-baserii bitkisinin agronomik özellikleri ve kimyasal bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme 2014, 2015 ve 2016 yıllarında 3 yıl süreyle Ermenek Meslek Yüksekokulu bahçesinde, 2015 ve 2016 yıllarında 2 yıl süreyle Çukurova Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında yürütülmüştür (Adana vejetasyonunda yetiştirilen O. husnucan-baserii bitkisinde birinci deneme yılında (2014), çiçeklenme meydana gelmediğinden hasat yapılamamıştır). Ermenek'te yetişen O. husnucan-baseri, 3 yıllık bitki boyu 79.00-74.61 cm arasında, ortalama 74.61 cm, dal sayısı 29.70-27.14 adet/bitki, ortalama 28.29 adet/bitki, taze herba ağırlığı 731.50-233.70 g/bitki arasında, ortalama 463.40 g/bitki, kuru herba ağırlığı 344.30-84.14 g/bitki, ortalama 193.31 g/bitki, kuru yaprak ağırlığı 163.60-34.30 g/bitki, ortalama 83.7 g/bitki, uçucu yağ oranı 0.92- %0.16, ortalama %0.63 olarak belirlendi. Uçucu yağın ana bileşeni, p-simen ilk yıl % 81.29, ikinci yıl % 81.39 ve üçüncü yıl %62.52 olarak elde edilmiştir. Adana'da yetiştirilen bitkilerin bitki boyu 84.67-61.57 cm arasında, ortalama 73.12 cm, dal sayısı 37.00-25.71 adet/bitki arasında, ortalama 31.36 adet/bitki, taze ot ağırlığı 304.33-190.90 g/bitki arasında, ortalama 247.62 g/bitki, kuru ot ağırlığı, 113.66-80.43 g/bitki arasında, ortalama 97.05 g/bitki, kuru yaprak ağırlığı 72.00-31.40 g/bitki arasında, ortalama 51.70 g/bitki ve uçucu yağ oranı 1.26-0.98 arasında ortalama % 1.12 olarak belirlenmiştir. Uçucu yağın ana bileşeni p-simen'in ilk yıl oranı % 69.52, ikinci yıl % 76.38 olarak tespit edilmiştir. Bitki boyu, yaş ve kuru herba ağırlıkları gibi bazı özellikler Ermenek'te daha yüksek çıkarken uçucu yağ içeriği bakımından Adana'da yetiştirilen bitkiler daha yüksek değerlere ulaşmıştır. Bu durumda yetiştirme amacına göre bölge seçimi yapılması daha uygun olacaktır.
Origanum husnucan-baserii is an endemic species naturally found in Ermenek district of Karaman and Antalya. This study was carried out to determine the agronomic and chemical components of the O. husnucan-baserii, which grows naturally in Ermenek (South of Turkey). The experiment was carried out in the garden of Ermenek Vocational School for 3 years in 2014, 2015 and 2016, and in the research areas of Field Crops Department of Cukurova University for 2 years in 2015 and 2016 (O. husnucan-baserii plant grown in Adana vegetation could not be harvested in the first trial year (2014), since flowering did not occur). O. husnucan-baseri grown in Ermenek, 3-year plant height is between 79.00-74.61 cm, average 74.61 cm, the number of branches between 29.07-27.14 units/plant, average 28.29 units/plant, fresh herbage weight between 731.5-233.7 g/plant, average 463.40 g/plant, dry herbage weight between 344.3-84.14 g/plant, average 193.31 g/plant, dry leaf weight between 163.60-34.30 g/plant, average 83.70 g/plant, essential oil ratio between 0.92-0.16 %, the average was determined as 0.63%. The main component of the essential oil, p-cymene, was obtained as 81.29% in the first year, 81.39% in the second year and 66.62% in the third year. The plant height of the plants grown in Adana is between 84.67-61.57 cm, the average is 73.12 cm, the number of branches is between 37.00-25.71 units/plant, the average is 31.36 units/plant, the fresh herbage weight is between 304.33-190.90 g/plant, the average is 247.62 g/plant, dry herbage weight between 113.66-80.43 g/plant, average 97.05 g/plant, dry leaf weight between 72.00-31.40 g/plant, average 51.70 g/plant and essential oil ratio between 1.26-0.98%, the average was determined as 1.12%. The rate of p-cimen, the main component of the essential oil, was determined as 69.52% in the first year and 76.38% in the second year. Some characteristics such as plant height, fresh and dry grass weights were higher in Ermenek than Adana results. In terms of essential oil content, plants cultivated in Adana had higher values. In this case, it would be more appropriate to choose a region according to the purpose of cultivation.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 8, 2023 |
Publication Date | May 22, 2023 |
Submission Date | October 20, 2021 |
Acceptance Date | April 10, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |