Bu çalışmanın amacı, yumurta büyüklüğüne göre dört sınıfa ayrılan (G1: 8 g'dan düşük, G2: 8-10 g arası, G3: 10-12 g arası ve G4: 12 g'dan ağır) kuluçkalık bıldırcın yumurtalarından elde edilen Japon bıldırcınlarının kuluçka özelliklerini, büyüme performanslarını ve kesim-karkas özelliklerini belirlemektir. Araştırmanın hayvan materyali, bir Japon bıldırcın ebeveyn sürüsünden (rastgele çiftleştirilmiş, daha önce seleksiyon uygulanmamış, 16 haftalık yaşta) eş zamanlı olarak toplanan 525 yumurtadan elde edilen civcivlerden (her grupta 60 bıldırcın) oluşmaktadır. G2 ve G3'te döllülük ortalamaları diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Erken ve geç dönem embriyonik ölüm ortalamaları için yumurta ağırlık grupları arasında fark bulunmamıştır. Benzer şekilde çıkış gücü açısından da gruplar arasında fark bulunmamıştır. Tona skor yöntemi ile belirlenen civciv kalitesi açısından hafif yumurtalardan elde edilen bıldırcın civcivleri en düşük ortalamaya (%96.43) sahip olmuştur (P<0.05). Yumurta ağırlığı ile civciv ağırlıkları arasında pozitif-doğrusal bir ilişki bulunmuş ve civciv ağırlık ortalamaları yumurta ağırlığı arttıkça artmıştır (P<0.05). Haftalık canlı ağırlık değerleri kullanılarak yapılan profil analizi sonuçlarına göre yumurta ağırlık sınıfları arasındaki civciv ağırlık farkı büyüme profillerine de yansımıştır. Ağır sınıf yumurtalardan elde edilen bıldırcınların büyüme profili diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Ağır yumurtalardan elde edilen bıldırcınlarda, Gompertz büyüme modelinin bükülme noktasındaki canlı ağırlık ve asimptotik ağırlık parametresi ortalama değerleri daha yüksek olarak tahmin edilmiştir (her ikisi de P<0.05). Deneme grupları arasında karkas randımanı ve karkas parçalarının oranları açısından fark bulunmazken, en düşük abdominal yağ oranı G1 grubunda bulunmuştur (P<0.05). Sonuç olarak et verimi için yetiştirilen Japon bıldırcınlarının kuluçkasında daha yüksek ağırlıkta kuluçkalık yumurtaların kullanılmasının ekonomik fayda sağlayacağı düşünülebilir.
TÜBİTAK
2209A
The aim of this study is to determine the hatching characteristics, growth performance and slaughter-carcass traits of Japanese quails obtained from hatching quail eggs divided into four classes (G1: less than 8 g, G2: between 8-10 g, G3: between 10-12 g, and G4: heavier than 12 g) according to egg size. The animal material of the study consisted of chicks (60 birds were used in each group) obtained from a total of 525 eggs simultaneously obtained from a Japanese quail parent flock (random mated, not previously selection applied, at 16 weeks of age). The mean values of fertility in G2 and G3 were found to be higher than those of the other groups (P<0.05). There were no differences between the egg weight groups for either early or late embryonic mortality means. Also, there was no difference between the groups in terms of hatchability. Quail chicks obtained from light eggs had the lowest average (96.43%) in terms of chick quality determined by the Tona score method (P<0.05). A positive-linear relationship was found between egg weight and chick weights, and chick weight averages increased as egg size increased (P<0.05). According to the results of the profile analysis performed using weekly body weight values, the chick weight difference between egg weight classes was also reflected in the growth profiles. The growth profile of quails obtained from heavy class eggs were higher than the others (P<0.05). The mean values of asymptotic weight parameter and body weight at inflection point of Gompertz growth model were higher in quails obtained from heavy eggs (both P<0.05). There was no difference between the experimental groups in terms of carcass yield and percentages of carcass parts, but the lowest abdominal fat ratio was found in the G1 group (P<0.05). As a result, it can be thought that the use of higher weight hatching eggs in the incubation of Japanese quails raised for meat yield will provide economic benefits.
2209A
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2209A |
Publication Date | September 13, 2022 |
Submission Date | January 17, 2022 |
Acceptance Date | April 11, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |