SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Volume: 14 Number: 2 May 16, 2017
TR

SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Abstract

Araştırma Tekirdağ ili Şarköy ilçesi koşullarında, 40° 37' 49.98" K enlem ve 27° 09' 28.00" D boylamda, 41m rakımlı bağda, 2013 yılında, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiş olup yaprak su potansiyeli ve salkım seyreltme uygulamalarının Sangiovese üzüm çeşidinin salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kontrol, Ψşö nЄ (-0,3/-0,5MPa], Ψşö nЄ (-0,3/-0,6MPa] ve Ψşö nЄ (-0,3/-0,7MPa] olmak üzere 4 farklı yaprak su potansiyeli (Ψyaprak) uygulaması ile; 2 farklı salkım seyreltme uygulaması (SSU), Salkım Seyreltmesiz (SSZ) ve %50 Salkım Seyreltme (%50 SS) olmak üzere planlanmış ve yürütülmüştür. Denemede salkım özellikleri (salkım eni, salkım boyu, salkım ağırlığı, salkım hacmi, salkımdaki tane sayısı) ve tane özellikleri (tane yaş ağırlığı, tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, tane hacmi, tane özkütlesi, tane kabuk alanı, tane kabuk alanı/ tane hacmi) incelenmiştir. Ψşö nЄ(-0,3/-0,5MPa] uygulaması ile salkım eni ve salkım ağırlığında en yüksek değerler elde edilirken; tane kuru ağırlığı değerlerinde en düşük veriler elde edilmiştir. Öte yandan Ψşö nЄ (-0,3/-0,7MPa] uygulaması verim ve kalite değerlerini artırmış, Kontrol uygulaması ise azaltıcı etki göstermiştir. Salkım seyreltme uygulamalarının yaprak su potansiyeli üzerinde belirgin etkisi görülmemiştir. Sonuç olarak Sangiovese üzüm çeşidinde kaliteyi artırmak için yaprak su potansiyeli uygulamalarından Ψşö nЄ (-0,3/-0,7MPa] aralığı ile birlikte %50 SS uygulaması önerilebilir.

References

  1. Acevedo, C., Ortego-Farias, S., Moreno, Y., Cordova, F. 2004. Effects of different levels of water application in pre-and post-veraison on must composition and winecolor (cv. Cabernet Sauvignon). Proceedings of the IVth Int. Symp. Irrigation of Horticultural Crops.
  2. Bahar, E., Korkutal, İ., Boz, Y. 2010. Tekirdağ ili Şarköy ilçesi’nin terroir açısından değerlendirilmesi. Şarköy Değerleri Sempozyumu, 4: 156-177.
  3. Bahar, E., Yasasin, A.S. 2010. The yield and berry quality under different soil tillage and clusters thinning treatments in grape (Vitis vinifera L.) cv. Cabernet-Sauvignon. Afr. J Agric. Res. 5(21): 2986-2993.
  4. Bahar, E., Kurt, C. 2015. Farklı toprak işleme ve yaprak alanı/ürün miktarlarının Syrah üzüm çeşidinin fizyolojisi, morfolojisi ve üzüm bileşimi üzerine etkileri: I. Yaprak su potansiyelleri, sürgün, salkım, tane özellikleri ve verim üzerine etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-A 27 (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı): 296-315.
  5. Barbagallo, M.G., Guidoni, S., Hunter, J.J. 2011. Berry size and qualitative characteristics of Vitis vinifera L. cv. Syrah. S. Afr. J Enol. Vitic. 32(1): 129-136.
  6. Bindon, K., Dry, P., Loveys, B. 2008. Influence of partial rootzone drying on the composition and accumulation of anthocyanins in grape berries (Vitis vinifera cv. Cabernet-Sauvignon). Austr. J Grape Wine Res. 14(2): 91-103.
  7. Bravdo, B.A., Hepner, Y., Loigner, C., Cohen, S.,Tabacman, H. 1985. Effect of irrigation and crop levelon growth, yield, and wine quality of Cabernet-Sauvignon. Amer. J Enol. Vitic. 36: 132-139.
  8. Calo, A., Tomasi, D., Crespan, M., Costacurta, A. 1997. Relationship between environmental factors and the dynamics of growth and composition of the grapevine. Acta Hort. 427: 217-232.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

May 16, 2017

Submission Date

November 18, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 14 Number: 2

APA
Korkutal, İ., Bahar, E., & Kabataş, İ. E. (2017). SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(2). https://izlik.org/JA75PA74FD
AMA
1.Korkutal İ, Bahar E, Kabataş İE. SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;14(2). https://izlik.org/JA75PA74FD
Chicago
Korkutal, İlknur, Elman Bahar, and İpek Ezgi Kabataş. 2017. “SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 (2). https://izlik.org/JA75PA74FD.
EndNote
Korkutal İ, Bahar E, Kabataş İE (May 1, 2017) SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 2
IEEE
[1]İ. Korkutal, E. Bahar, and İ. E. Kabataş, “SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 14, no. 2, May 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA75PA74FD
ISNAD
Korkutal, İlknur - Bahar, Elman - Kabataş, İpek Ezgi. “SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14/2 (May 1, 2017). https://izlik.org/JA75PA74FD.
JAMA
1.Korkutal İ, Bahar E, Kabataş İE. SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;14. Available at https://izlik.org/JA75PA74FD.
MLA
Korkutal, İlknur, et al. “SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 14, no. 2, May 2017, https://izlik.org/JA75PA74FD.
Vancouver
1.İlknur Korkutal, Elman Bahar, İpek Ezgi Kabataş. SANGİOVESE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE DÖNEMSEL YAPRAK SU POTANSİYELİ (Ψyaprak) DEĞİŞİMLERİ VE SALKIM SEYRELTME UYGULAMALARINA BAĞLI OLARAK DÜZENLENEN SULAMA ORANLARININ SALKIM VE TANE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi [Internet]. 2017 May 1;14(2). Available from: https://izlik.org/JA75PA74FD