Research Article
BibTex RIS Cite

The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University

Year 2019, , 163 - 172, 30.05.2019
https://doi.org/10.33462/jotaf.495737

Abstract

In the research, in which data obtained by applying face-to-face interview technique to 322 students at Namık Kemal University Faculty of Agriculture, the tendencies of consumption of sugar produced from beet and starch-based sugar were analysed. In the research 60.9% of the students indicated that they consumed the sugar within their tea, 12.7% as chocolate, 12.1% as cake, pastry and biscuits etc., 5,6% as coke, 5% as fruit juice, and 3,7% as confectioneries. A large part of the students provided sugar from the markets. Most of the students stated that the price of sugar was normal, the source of sugar which they consumed was sugar beet and 63.4% of them stated that they did not hear about starch-based sugar (SBS). It has been found out that 70.5% of the students consumed sugar as crystal sugar, 83.2% preferred to consume sugar every day, and when purchasing the sugar they mostly regarded the quality and brand of the product.

References

  • 1. Çakır, M., Çakır, F. Usta, G. 2010. Üniversite Öğrencilerinin Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, ISSN: 1309 -8039
  • 2. Kayapınar, F.Ç, Özdemir, İ. 2016. Öğrencilerin Enerji İçeceği Tüketim Bilincinin ve Alışkanlıklarının Araştırılmasında Bir Meslek Yüksekokulu Örneği. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, Cilt 15, Sayı 1. Ankara
  • 3. Konyalı, S. 2017. Trakya Bölgesinde Şeker ve Şekerpancarı Üretiminde Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Uluslararası Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Konferans Serisi, Edirne
  • 4. Tarakçı, Z. Selçuk, Ş. Şahin, K. Coşkun, H. 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 13(1): 15-21
  • 5. Tatlıdil, H. 2002. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Akademi Matbaası, 167s, Ankara.

Üniversite Öğrencilerinin Şeker Tüketim Eğilimleri: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Örneği

Year 2019, , 163 - 172, 30.05.2019
https://doi.org/10.33462/jotaf.495737

Abstract

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesinde eğitim gören 322 öğrenci ile yüzyüze görüşme tekniği uygulanarak elde edilen verilerin kullanıldığı araştırmada, öğrencilerin pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker tüketim eğilimleri incelenmiştir. Araştırmada, öğrencilerin %60,9’u şekeri en fazla çay şekeri, %12,7’si çikolata, %12,1’i kek, pasta ve bisküvi vb., %5,6’sı kola, %5’i meyve suyu, %3,7’si ise şekerleme olarak tükettiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin büyük bir bölümü şekeri marketlerden temin etmektedir. Öğrencilerin büyük bir kısmı, şeker fiyatının normal olduğunu, tükettikleri şekerin kaynağının şekerpancarı olduğunu ve %63,4’ü Nişasta bazlı şekeri (NBŞ) duymadıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin %70,5’i şekeri kristal toz şeker olarak tükettiği, % 83,2’si şekeri her gün tüketmeyi tercih ettiği, şeker satın alınırken ise en fazla ürünün kalitesine ve markasına dikkat ettiği sonucuna ulaşılmıştır.

References

  • 1. Çakır, M., Çakır, F. Usta, G. 2010. Üniversite Öğrencilerinin Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, ISSN: 1309 -8039
  • 2. Kayapınar, F.Ç, Özdemir, İ. 2016. Öğrencilerin Enerji İçeceği Tüketim Bilincinin ve Alışkanlıklarının Araştırılmasında Bir Meslek Yüksekokulu Örneği. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, Cilt 15, Sayı 1. Ankara
  • 3. Konyalı, S. 2017. Trakya Bölgesinde Şeker ve Şekerpancarı Üretiminde Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Uluslararası Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Konferans Serisi, Edirne
  • 4. Tarakçı, Z. Selçuk, Ş. Şahin, K. Coşkun, H. 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 13(1): 15-21
  • 5. Tatlıdil, H. 2002. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Akademi Matbaası, 167s, Ankara.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Articles
Authors

Sema Konyalı 0000-0002-6049-495X

Publication Date May 30, 2019
Submission Date December 19, 2018
Acceptance Date March 28, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Konyalı, S. (2019). The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 163-172. https://doi.org/10.33462/jotaf.495737
AMA Konyalı S. The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University. JOTAF. May 2019;16(2):163-172. doi:10.33462/jotaf.495737
Chicago Konyalı, Sema. “The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16, no. 2 (May 2019): 163-72. https://doi.org/10.33462/jotaf.495737.
EndNote Konyalı S (May 1, 2019) The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 2 163–172.
IEEE S. Konyalı, “The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University”, JOTAF, vol. 16, no. 2, pp. 163–172, 2019, doi: 10.33462/jotaf.495737.
ISNAD Konyalı, Sema. “The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16/2 (May 2019), 163-172. https://doi.org/10.33462/jotaf.495737.
JAMA Konyalı S. The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University. JOTAF. 2019;16:163–172.
MLA Konyalı, Sema. “The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 16, no. 2, 2019, pp. 163-72, doi:10.33462/jotaf.495737.
Vancouver Konyalı S. The Sugar Consumption Tendencies of University Students: The Case of Tekirdağ Namık Kemal University. JOTAF. 2019;16(2):163-72.