Research Article
BibTex RIS Cite

Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi

Year 2012, Volume: 9 Issue: 2, 16 - 19, 01.06.2012

Abstract

Bu araştırmada, Tekirdağ ili merkez orta öğretim okulları ( lise) ve Namık Kemal Üniversitesi öğrencilerini kapsayan
900 kişi ile fast-food tüketim alışkanlıklarını belirlemek için anket çalışması yapılmıştır. Öğrencilere yöneltilen
sorularla, fast-food tüketimi üzerine eğitim düzeyinin etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin fast-food üretim ve
servisi yapan işletmelerin hijyen uygulamalarına duydukları güven ile boy-kilo indekslerine bağlı olarak, fast-food
tüketimi ve aşırı kilonun bağlantısı da araştırılmıştır. Anketin sonuçlarına göre; BKI endeksi (boy kilo endeksi), fastfood
tercih etme nedenleri, fast- food tercih çeşiti, fast- food yemeği kiminle tercih etme , fast- food tercihinde
markanın önemi, içecek tercihi, öğün tercihi, fast-food kaynaklı zehirlenme kaynakları hakkındaki yorum ile eğitim
düzeyi arasında önemli ilişki olduğu saptanmıştır. Eğitim düzeyi arttıkça fast-food yemekleri tercih etme oranının
düşmekte olduğu görülmüştür.

References

  • Ba dri e, N., A., Jos eph ve A., Chen, 2004. An obs erva tional study of food safety practices by s treet vendors a nd mi crobi ol ogi ca l qua l i ty of s treet- purcha sed hamburger beef patties in Trinida d, Wes t Indies , Internet Journa l of Food Sa fety 3 : 25–31.
  • Ba r-OR, O., 1998. Phys i cal a ctivi ty a nd physical traini ng i n chi ldhood obesity. The Journal of Sports Medi ci ne a nd Phys i ca l Fi tnes s 33- 4: 323-329
  • Ba yra ktar, M., ve S., Erel , 1986. "Ai l ede Ka dının Rol ü" Ka vra mının Evl i Ka dınl a r Açıs ında n Ka rşıl a ştırma l ı Ana l i zi . Ev Ekonomi s i Dergi s i , 1-1: 3-8.
  • Ba yra kta r, M., Y., Ba bekoğl u ve M., Sa l ma n, 1995. Tüketicilerin Fast Food Restoran Tercihlerini Etkileyen Fa ktörler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fa kül tes i Ya yın No. 1400 Bi l i ms el Ara ştırma ve Incel emel er: 780. Anka ra .
  • Ci na z, P., A.,Bi deci , Obezi te. In: Günöz, H., G., Öca l , N.,Yorda m, Endokrinol oji .1.Ba s ım. Pedi a tri k Endokri nol oji ve Oks ol oji Derneği Ya yınl a rı:1: 487 -505. 2003. Pedi a tri k
  • El ma cıoğlu, F., 1996. Hızl ı Hazır Yemek Sisteminde (Fast- Food) Önceliklerin Belirlenmesi . Bes l enme ve Di ye t Dergi s i 25 -1: 30-34.
  • Erdem, C., ve P., Ars l a n, 1989. Adol es a nl a rda Sos yo - Ekonomik Düzeye Göre Hazır Et Ürünlerinin Tüketi m Sıkl ığı, Ürünl eri n Protei n, Ya ğ ve Boya Ma ddes i Yönünden özellikleri. Beslenme ve Diyet Dergisi 18 -2: 177-184.
  • Ha nson, R., 2002. Turkey HRI food s ervice sector report 2002. USDA Foreign Agricultural Service Gai n Report #TU2012. Ava i l a bl e from
  • Ha s bay, S.A., 2004. Okul çağı çocuklarında beslenme ve fi zi ksel aktivi tenin önemi. Kl i ni k Çocuk Forumu 4 -1: 32-37.
  • Hertzl er, A. A., ve R., Fra ry, 1992. Di eta ry Sta tus a nd Ea ti ng Out Pra ctices of College Students . J Am Di et - As s oc 92 -7: 867-869.
  • Işıks ol uğu, M.,1986. Yüks ek Öğreni m Ya pa n Kız Öğrenci lerin Beslenme Durumu ve Buna Bes l enme Eği ti minin Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi 15, 55-69.
  • Jeffery R.W., S.A., French, 1997. Preventing WeightGain i n Aduts:Desing,Methods andOne Year Resul ts From the Pound of Prevention Study. Journal Obes Related Metobl i s m Di s order 21-6: 457-64.
  • Korkma z, E., N., Özçel i k, T., Akıncı, E., Al pha n, 2004. Üni versite öğrencilerinin beslenme a l ışka nl ıkl a rı ve a nti oksidan bilgi düzeyl eri. I. Ul usal Sağlığı Gelişti rme ve Sa ğl ık Eği ti mi Sempozyumu, 26 Ka s ım 2004, Anka ra . Kongre Özet Ki ta bı, 36.
  • Lutz, C., K., Przytul s ki, 2001. Nutrition and diet thera py (Thi rd edi ti on) F.A.Da vi s Compa ny Phi l a del phi a .
  • Özçel ik, A.Ö., ve M. S., Sürücüoğlu, 1998. Tüketi ci l eri n "Fa s t- Food Türü" Yiyecek Tercihleri. Gıda 23 -6: 437- 444
  • Pa rk, C., 2004. Effi ci ent or enjoyable? Consumer va lues of ea ting-out a nd fa s t res ta ura nt cons umpti on i n Korea , Interna ti ona l Journa l of Hos pi ta l i ty Ma na gement 23: 87–94.
  • Pol l itt, E., 1984. Nutri tion and Educational Achievement Nutri ti on Educa ti on Seri es 1984 UNESCO 9.
  • Sa ğlam, F., 1991. Hızl ı hazır yemek yeme üzeri nde bi r ça l ışma . Bes l enme ve Di yet Dergi s i 20: 187-197.
  • Sa ğlam, F., S.,Yürükçü, 1996. Ankara Üniversitesi Eğitim Bi l imleri Fakültesi Yüksek Okul Öğrenci l eri ni n Bes i n Tüketi m Durumu, Bes l enme Al ışka nl ıkl a rı ve Bes lenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Beslenme ve Di yet Dergi s i 25-2: 16-23.
  • Sert, S., F., Ka pus uz, 2010.Açıkta Sa tıl a n Gıda l a r: Öğrenci l eri n Görüşl eri ve Terci h Etme Nedenl eri Üzeri ne Bir Araştırma, Gıda Teknol oji l eri El ektroni k Dergi s i 5-3: 25-35.
  • Sökmen, A., 2005. Yi yecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşl etmeci l i ği , Deta y Ya yıncıl ık, Anka ra .
  • Sürücüoğl u, M.S., P.,Ça kıroğl u, 2000. Anka ra Üni vers i tes i Öğrenci l eri ni n Hızl ı Ha zır Yi yecek Terci hl eri Üzeri nde Bi r Ara ştırma Ta rım Bi l i ml eri Dergi s i 6 -3: 116-121
  • Zeybek, Ç.A., A., Aydın, 2002. Çocukl uk ça ğı obes i tes i . Kl i nik Çocuk Forumu Pediatrik Beslenme Özel Sayısı 2, 2-3 : 24-29.

The Effect of Education Level on Fast-Food Consumption

Year 2012, Volume: 9 Issue: 2, 16 - 19, 01.06.2012

Abstract

In this research, the effect of gender on fast-food consumption has been searched to determine fast-food consumption habits with a survey given to 900 people including Tekirdag city center high school students and Namık Kemal University students. Also the relationship between fast-food consumption and overweight has been searched to see, whether the students trust for hygiene applications of fast- food production and service enterprises or not. 900 people in total were involved in this research (459 females and 441 males). According to the results of the survey, a significant relationship has been found between educational level and BKI, reasons for choosing fast- food, fast-food choice type, choice of friends while having fast- food, the importance of the choice of fast- food brands, beverage preference, choice of meals, comments on source of poisoning from fast- food. It has seen that as education level increases, preference of fast-food decreases.

References

  • Ba dri e, N., A., Jos eph ve A., Chen, 2004. An obs erva tional study of food safety practices by s treet vendors a nd mi crobi ol ogi ca l qua l i ty of s treet- purcha sed hamburger beef patties in Trinida d, Wes t Indies , Internet Journa l of Food Sa fety 3 : 25–31.
  • Ba r-OR, O., 1998. Phys i cal a ctivi ty a nd physical traini ng i n chi ldhood obesity. The Journal of Sports Medi ci ne a nd Phys i ca l Fi tnes s 33- 4: 323-329
  • Ba yra ktar, M., ve S., Erel , 1986. "Ai l ede Ka dının Rol ü" Ka vra mının Evl i Ka dınl a r Açıs ında n Ka rşıl a ştırma l ı Ana l i zi . Ev Ekonomi s i Dergi s i , 1-1: 3-8.
  • Ba yra kta r, M., Y., Ba bekoğl u ve M., Sa l ma n, 1995. Tüketicilerin Fast Food Restoran Tercihlerini Etkileyen Fa ktörler. Ankara Üniversitesi Ziraat Fa kül tes i Ya yın No. 1400 Bi l i ms el Ara ştırma ve Incel emel er: 780. Anka ra .
  • Ci na z, P., A.,Bi deci , Obezi te. In: Günöz, H., G., Öca l , N.,Yorda m, Endokrinol oji .1.Ba s ım. Pedi a tri k Endokri nol oji ve Oks ol oji Derneği Ya yınl a rı:1: 487 -505. 2003. Pedi a tri k
  • El ma cıoğlu, F., 1996. Hızl ı Hazır Yemek Sisteminde (Fast- Food) Önceliklerin Belirlenmesi . Bes l enme ve Di ye t Dergi s i 25 -1: 30-34.
  • Erdem, C., ve P., Ars l a n, 1989. Adol es a nl a rda Sos yo - Ekonomik Düzeye Göre Hazır Et Ürünlerinin Tüketi m Sıkl ığı, Ürünl eri n Protei n, Ya ğ ve Boya Ma ddes i Yönünden özellikleri. Beslenme ve Diyet Dergisi 18 -2: 177-184.
  • Ha nson, R., 2002. Turkey HRI food s ervice sector report 2002. USDA Foreign Agricultural Service Gai n Report #TU2012. Ava i l a bl e from
  • Ha s bay, S.A., 2004. Okul çağı çocuklarında beslenme ve fi zi ksel aktivi tenin önemi. Kl i ni k Çocuk Forumu 4 -1: 32-37.
  • Hertzl er, A. A., ve R., Fra ry, 1992. Di eta ry Sta tus a nd Ea ti ng Out Pra ctices of College Students . J Am Di et - As s oc 92 -7: 867-869.
  • Işıks ol uğu, M.,1986. Yüks ek Öğreni m Ya pa n Kız Öğrenci lerin Beslenme Durumu ve Buna Bes l enme Eği ti minin Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi 15, 55-69.
  • Jeffery R.W., S.A., French, 1997. Preventing WeightGain i n Aduts:Desing,Methods andOne Year Resul ts From the Pound of Prevention Study. Journal Obes Related Metobl i s m Di s order 21-6: 457-64.
  • Korkma z, E., N., Özçel i k, T., Akıncı, E., Al pha n, 2004. Üni versite öğrencilerinin beslenme a l ışka nl ıkl a rı ve a nti oksidan bilgi düzeyl eri. I. Ul usal Sağlığı Gelişti rme ve Sa ğl ık Eği ti mi Sempozyumu, 26 Ka s ım 2004, Anka ra . Kongre Özet Ki ta bı, 36.
  • Lutz, C., K., Przytul s ki, 2001. Nutrition and diet thera py (Thi rd edi ti on) F.A.Da vi s Compa ny Phi l a del phi a .
  • Özçel ik, A.Ö., ve M. S., Sürücüoğlu, 1998. Tüketi ci l eri n "Fa s t- Food Türü" Yiyecek Tercihleri. Gıda 23 -6: 437- 444
  • Pa rk, C., 2004. Effi ci ent or enjoyable? Consumer va lues of ea ting-out a nd fa s t res ta ura nt cons umpti on i n Korea , Interna ti ona l Journa l of Hos pi ta l i ty Ma na gement 23: 87–94.
  • Pol l itt, E., 1984. Nutri tion and Educational Achievement Nutri ti on Educa ti on Seri es 1984 UNESCO 9.
  • Sa ğlam, F., 1991. Hızl ı hazır yemek yeme üzeri nde bi r ça l ışma . Bes l enme ve Di yet Dergi s i 20: 187-197.
  • Sa ğlam, F., S.,Yürükçü, 1996. Ankara Üniversitesi Eğitim Bi l imleri Fakültesi Yüksek Okul Öğrenci l eri ni n Bes i n Tüketi m Durumu, Bes l enme Al ışka nl ıkl a rı ve Bes lenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Beslenme ve Di yet Dergi s i 25-2: 16-23.
  • Sert, S., F., Ka pus uz, 2010.Açıkta Sa tıl a n Gıda l a r: Öğrenci l eri n Görüşl eri ve Terci h Etme Nedenl eri Üzeri ne Bir Araştırma, Gıda Teknol oji l eri El ektroni k Dergi s i 5-3: 25-35.
  • Sökmen, A., 2005. Yi yecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşl etmeci l i ği , Deta y Ya yıncıl ık, Anka ra .
  • Sürücüoğl u, M.S., P.,Ça kıroğl u, 2000. Anka ra Üni vers i tes i Öğrenci l eri ni n Hızl ı Ha zır Yi yecek Terci hl eri Üzeri nde Bi r Ara ştırma Ta rım Bi l i ml eri Dergi s i 6 -3: 116-121
  • Zeybek, Ç.A., A., Aydın, 2002. Çocukl uk ça ğı obes i tes i . Kl i nik Çocuk Forumu Pediatrik Beslenme Özel Sayısı 2, 2-3 : 24-29.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

S. Kayışoğlu This is me

S. Kayışoğlu This is me

A. Içöz This is me

A. Icöz This is me

Publication Date June 1, 2012
Submission Date November 2, 2014
Published in Issue Year 2012 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Kayışoğlu, S., Kayışoğlu, S., Içöz, A., Icöz, A. (2012). Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 16-19.
AMA Kayışoğlu S, Kayışoğlu S, Içöz A, Icöz A. Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi. JOTAF. June 2012;9(2):16-19.
Chicago Kayışoğlu, S., S. Kayışoğlu, A. Içöz, and A. Icöz. “Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9, no. 2 (June 2012): 16-19.
EndNote Kayışoğlu S, Kayışoğlu S, Içöz A, Icöz A (June 1, 2012) Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 2 16–19.
IEEE S. Kayışoğlu, S. Kayışoğlu, A. Içöz, and A. Icöz, “Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi”, JOTAF, vol. 9, no. 2, pp. 16–19, 2012.
ISNAD Kayışoğlu, S. et al. “Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9/2 (June 2012), 16-19.
JAMA Kayışoğlu S, Kayışoğlu S, Içöz A, Icöz A. Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi. JOTAF. 2012;9:16–19.
MLA Kayışoğlu, S. et al. “Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 2, 2012, pp. 16-19.
Vancouver Kayışoğlu S, Kayışoğlu S, Içöz A, Icöz A. Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi. JOTAF. 2012;9(2):16-9.