BibTex RIS Cite

Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri (The Effect of Organic Acid Usage at Various Temperatures on Fermentation and Aerobic Stability of Vetch-Grain Silages )

Year 2010, Volume: 7 Issue: 2, 159 - 165, 01.06.2010

Abstract

References

  • Adesogan, A.T. and M.B. Salawu, 2002. The effect of different additives on the fermentation quality, aerobic stability and in vitro digestibility of pea/ wheat bi-crop silages containing contrasting pea to wheat ratios. Grass Forage Sci., 57: 25-32.
  • Aksu, T., Baytok, T., Karslı, M.A. and Muruz, H., 2006. Effects of formic acid, molasses and inoculant additives on corn silage composition, organic matter digestibility and microbial protein synthesis in sheep. Small Ruminant Research 61: 29-33.
  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuar Kılavuzu. A.Ü. Zir. Fak., Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi, Uygulama Kılavuzu, 236 s.
  • Anonim, 1986. Analysis of Agricultural Materials. Reference Book: 427. London. 248pp
  • Ashbell, G., Z.G. Weinberg, A. Azrieli, Y. Hen, and B. Horev, 1991. A simple system to study the aerobic deterioration of silages. Canadian Agricultural Engineering 33. 391-393.
  • Chen, J., M.R. Stokes, and C.R., Wallace, 1994. Effects of enzyme-inoculant systems on preservation and nutritive value of hay crop and corn silages. J. Dairy Sci., 77, 501-512.
  • Driehuis, F., P.G. and Van Wikselaar 1996. Effects of addition formic, acetic or propionic acid to maize silage and low dry matter grass silage on the microbial flora and aerobic stability. Proc. of the X1th International Silage Conference. Aberystwyth, Wales, 8-11 September, pp: 256257.
  • Filya İ. ve E., Sucu 2003. Silajlarda fermantasyon kalitesi ve aerobik stabilitenin geliştirilmesi üzerinde araştırmalar. GAP III. Tarım Kongresi, 2-3 Ekim 2003, Şanlıurfa. s. 273-278.
  • Filya, I. and E., Sucu, 2006. The effect of bacterial inoculants and a chemical preservative on the fermentation and aerobic stability of whole-crop cereal silages. Asian- Australasian J. Anim. Sci., 20: 378-384.
  • Filya, İ., 2001. Silaj Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, 16059, Görükle, Bursa.
  • Filya, I. and E., Sucu, 2007. Effect of chemical preservative on fermentation, aerobic stability and nutritive value of whole-crop wheat silage. J. Appl. Anim. Res. 32: 133-138.
  • Kennedy, S.J. 1990. Comparison of the fermentation quality and nutritive value of sulfuric acid and formic acid-treated silages fed to beef cattle. Grass Forage Sci., 45: 17.
  • Koç, F. ve L., Coşkuntuna, 2003. Silo yemlerinde organik asit belirlemede iki farklı metodun karşılaştırılması. Hayvansal Üretim 44(2): 37-47.
  • Lindgren, S., A.P. Lingvall, A. Kartzow and E. Rydberg. 1983. Effects of inoculants, grain and formic acid on silage fermentation. Swedish J. Agric. Res., 13:91-100.
  • McDonald P., A.R. Henderson and S.J.E. Heron, 1991. The Biochemistry of Silage. Second Edition. Chalcombe Publication, Marlow, England. 340 p.
  • Petterson, K. 1988. Ensiling of forages: factors affecting silage fermantation and quality, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala, 46p, Polat C., İ.Y. Yurtman, F. Koç, L. Coşkuntuna ve M.L. Özdüven, 1998. Mikrobiyal katkı maddesi kullanımının I. ve II. ürün mısır, fiğ tahıl karışımı, ayçiçeği silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerindeki etkileri. Proje No: VHAG - 1238, Tekirdağ, 79 s.
  • Potkanski, A.M., Kostulak-Zielinska and M., Selwet, 2000. The effect of additives containing formic acid on the nutritive and hygienic value of silages made from grass- legume mixtures. International Conference of Animal Nutrition in Tartu, Estonia, 25-26 may, pp. 83-87.
  • Rowghani, E. and M.J. Zamiri, 2009. The effects of microbial inoculant and formic acid as silage additives on chemical copmposition, ruminal degradability and nutritient digestibility of corn silage in sheep. Iranian Journal of Veterinary Research, Shiraz University, 10: 110-118.
  • Salawu, M.B., E.H. Warren and A.T. Adesogan 2001. Fermentation characteristics, aerobic stability and ruminal degradation of ensiled pea/wheat bi-crop forages treated with two microbial inoculants, formic acid or quebracho tannins. J. Sci. Food Agr., 81: 1263-1268.
  • SAS (2005). SAS® User’s Guide: Statistics. Version 6. SAS Institute. Cary. NC. USA.
  • Seale, D.R, G. Pahlow, S.F. Spoelstr, S. Lindgren, , Dellaglio and F., Lowe, J.F., 1990. Methods for the microbiological analysis of silage, Proceeding of The Eurobac Conference, Uppsala 147 p
  • Selvet, M., 2006. Effect of organic acids and bacterialenzymatic preparations on the number of fungal populations and silage aerobic stability. Bull Vet Inst Pulawy 50, 215-220.

Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri

Year 2010, Volume: 7 Issue: 2, 159 - 165, 01.06.2010

Abstract

Bu araştırma, organik asit kullanımının farklı ortam sıcaklıklarında, fiğ-tahıl silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabiliteleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada katkı maddesi olarak Farmavet firmasından temin edilen SİLOFARM® LIQUID isimli silaj katkısından yararlanılmıştır. Araştırma materyalleri kontrol ve organik asit uygulaması içeren grup olmak üzere iki deneme grubuna bölünmüştür. Firma önerileri doğrultusunda (5g/kg) organik asit ilavesinden sonra, materyaller yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan 1.0 litrelik (Weck, Wher-Oftlingen, Germany) anaerobik kavanozlarda silolanmıştır. Her muameleye ait 3’er silo kabının kullanıldığı çalışmada, silo kaplarının doldurulmasından sonra materyaller laboratuvar koşullarında (20 oC, 30oC ve 37oC) depolanmıştır. Fermantasyonun 45. gününde açılan örnekler üzerinden pH, kuru madde, ham protein, amonyağa bağlı nitrojen, suda çözünebilir karbonhidrat, laktik ve asetik asit analizleri gerçekleştirilmiştir. Laktik asit bakterileri, maya ve küf sayımları için mikrobiyolojik analizlerin yapıldığı çalışmada, aerobik stabiliteye ilişkin özellikleri ana fermantasyon dönemi sonrası 5 günlük dönemde izlenmiştir. Araştırma sonucunda, organik asit kullanımının yüksek sıcaklıklarda fiğ-tahıl silajlarında, kısmen küf gelişimini azaltabileceğini söylememiz mümkündür. Ancak 5 g/kg organik asit uygulaması fiğ-tahıl silajlarının aerobik stabilitelerini geliştirmemiştir

References

  • Adesogan, A.T. and M.B. Salawu, 2002. The effect of different additives on the fermentation quality, aerobic stability and in vitro digestibility of pea/ wheat bi-crop silages containing contrasting pea to wheat ratios. Grass Forage Sci., 57: 25-32.
  • Aksu, T., Baytok, T., Karslı, M.A. and Muruz, H., 2006. Effects of formic acid, molasses and inoculant additives on corn silage composition, organic matter digestibility and microbial protein synthesis in sheep. Small Ruminant Research 61: 29-33.
  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuar Kılavuzu. A.Ü. Zir. Fak., Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi, Uygulama Kılavuzu, 236 s.
  • Anonim, 1986. Analysis of Agricultural Materials. Reference Book: 427. London. 248pp
  • Ashbell, G., Z.G. Weinberg, A. Azrieli, Y. Hen, and B. Horev, 1991. A simple system to study the aerobic deterioration of silages. Canadian Agricultural Engineering 33. 391-393.
  • Chen, J., M.R. Stokes, and C.R., Wallace, 1994. Effects of enzyme-inoculant systems on preservation and nutritive value of hay crop and corn silages. J. Dairy Sci., 77, 501-512.
  • Driehuis, F., P.G. and Van Wikselaar 1996. Effects of addition formic, acetic or propionic acid to maize silage and low dry matter grass silage on the microbial flora and aerobic stability. Proc. of the X1th International Silage Conference. Aberystwyth, Wales, 8-11 September, pp: 256257.
  • Filya İ. ve E., Sucu 2003. Silajlarda fermantasyon kalitesi ve aerobik stabilitenin geliştirilmesi üzerinde araştırmalar. GAP III. Tarım Kongresi, 2-3 Ekim 2003, Şanlıurfa. s. 273-278.
  • Filya, I. and E., Sucu, 2006. The effect of bacterial inoculants and a chemical preservative on the fermentation and aerobic stability of whole-crop cereal silages. Asian- Australasian J. Anim. Sci., 20: 378-384.
  • Filya, İ., 2001. Silaj Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, 16059, Görükle, Bursa.
  • Filya, I. and E., Sucu, 2007. Effect of chemical preservative on fermentation, aerobic stability and nutritive value of whole-crop wheat silage. J. Appl. Anim. Res. 32: 133-138.
  • Kennedy, S.J. 1990. Comparison of the fermentation quality and nutritive value of sulfuric acid and formic acid-treated silages fed to beef cattle. Grass Forage Sci., 45: 17.
  • Koç, F. ve L., Coşkuntuna, 2003. Silo yemlerinde organik asit belirlemede iki farklı metodun karşılaştırılması. Hayvansal Üretim 44(2): 37-47.
  • Lindgren, S., A.P. Lingvall, A. Kartzow and E. Rydberg. 1983. Effects of inoculants, grain and formic acid on silage fermentation. Swedish J. Agric. Res., 13:91-100.
  • McDonald P., A.R. Henderson and S.J.E. Heron, 1991. The Biochemistry of Silage. Second Edition. Chalcombe Publication, Marlow, England. 340 p.
  • Petterson, K. 1988. Ensiling of forages: factors affecting silage fermantation and quality, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala, 46p, Polat C., İ.Y. Yurtman, F. Koç, L. Coşkuntuna ve M.L. Özdüven, 1998. Mikrobiyal katkı maddesi kullanımının I. ve II. ürün mısır, fiğ tahıl karışımı, ayçiçeği silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerindeki etkileri. Proje No: VHAG - 1238, Tekirdağ, 79 s.
  • Potkanski, A.M., Kostulak-Zielinska and M., Selwet, 2000. The effect of additives containing formic acid on the nutritive and hygienic value of silages made from grass- legume mixtures. International Conference of Animal Nutrition in Tartu, Estonia, 25-26 may, pp. 83-87.
  • Rowghani, E. and M.J. Zamiri, 2009. The effects of microbial inoculant and formic acid as silage additives on chemical copmposition, ruminal degradability and nutritient digestibility of corn silage in sheep. Iranian Journal of Veterinary Research, Shiraz University, 10: 110-118.
  • Salawu, M.B., E.H. Warren and A.T. Adesogan 2001. Fermentation characteristics, aerobic stability and ruminal degradation of ensiled pea/wheat bi-crop forages treated with two microbial inoculants, formic acid or quebracho tannins. J. Sci. Food Agr., 81: 1263-1268.
  • SAS (2005). SAS® User’s Guide: Statistics. Version 6. SAS Institute. Cary. NC. USA.
  • Seale, D.R, G. Pahlow, S.F. Spoelstr, S. Lindgren, , Dellaglio and F., Lowe, J.F., 1990. Methods for the microbiological analysis of silage, Proceeding of The Eurobac Conference, Uppsala 147 p
  • Selvet, M., 2006. Effect of organic acids and bacterialenzymatic preparations on the number of fungal populations and silage aerobic stability. Bull Vet Inst Pulawy 50, 215-220.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

F. Koç This is me

L. Coşkuntuna This is me

M. L. Özdüven Ve This is me

A. Coşkuntuna This is me

Publication Date June 1, 2010
Submission Date November 2, 2014
Published in Issue Year 2010 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Koç, F., Coşkuntuna, L., Ve, M. L. Ö., Coşkuntuna, A. (2010). Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 159-165.
AMA Koç F, Coşkuntuna L, Ve MLÖ, Coşkuntuna A. Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri. JOTAF. June 2010;7(2):159-165.
Chicago Koç, F., L. Coşkuntuna, M. L. Özdüven Ve, and A. Coşkuntuna. “Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi Ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 7, no. 2 (June 2010): 159-65.
EndNote Koç F, Coşkuntuna L, Ve MLÖ, Coşkuntuna A (June 1, 2010) Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 7 2 159–165.
IEEE F. Koç, L. Coşkuntuna, M. L. Ö. Ve, and A. Coşkuntuna, “Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri”, JOTAF, vol. 7, no. 2, pp. 159–165, 2010.
ISNAD Koç, F. et al. “Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi Ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 7/2 (June 2010), 159-165.
JAMA Koç F, Coşkuntuna L, Ve MLÖ, Coşkuntuna A. Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri. JOTAF. 2010;7:159–165.
MLA Koç, F. et al. “Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi Ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 2, 2010, pp. 159-65.
Vancouver Koç F, Coşkuntuna L, Ve MLÖ, Coşkuntuna A. Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri. JOTAF. 2010;7(2):159-65.