BibTex RIS Cite

Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması

Year 2008, Volume: 5 Issue: 3, 239 - 246, 01.09.2008

Abstract

References

  • Anonim 2008. Nane Yetiştiriciliği.
  • http://www.volkanderinbay.net/
  • tarimnet/nane.asp?konuno=0
  • Das, I., S.K. Das ve S. Bal, 2004. Specific energy and quality aspects of infrared (IR) dried parboiled rice. Journal of Food Engineering, 62: 9-14.
  • Doymaz, İ. 2006. Thin-layer drying behaviour of mint leaves. Journal of Food Engineering, 74: 370–375
  • Doymaz, İ. ve M. Pala, 2002. Hot- air drying characteristics of red pepper. Journal of Food Engineering, 55: 331-335
  • Ertekin, C. ve O. Yaldiz, 2004. Drying eggplant and selection of suitable thin layer drying model. Journal of Food Engineering, 63: 349-359.
  • Fasina, O. 2003. Infrared heating of food and agricultural materials. ASAE Paper No.036219 St. Joseph, Mich.: ASAE.
  • Hebbar, H., K.H. Vishwanathan ve M.N. Ramesh, 2004. Devolopment of combined infrared and hat air dryer for vegetables Journal of Food Engineering, 65: 557-563
  • Kavak-Akpınar, E., Y. Biçer ve A. Midilli, 2003. Modeling and experimental study on drying of apple slices in a convective cyclone dryer. Journal of Food Process Engineering, 26: 515- 541.
  • Kocabıyık, H ve D. Tezer, 2008. Drying of carrot slices using infrared radiation. International Journal of Food Science and Technology. doi:10.1111/j.1365-2621.2008.01767.x
  • Lewis, M.J. 1996. Physical Properties of Food and Food Publishing Limited, Cambridge, England. Woodhead
  • Özbek, B ve G. Dadalı, 2007. Thin-layer drying characteristics and modelling of mint leaves undergoing microwave treatment. Journal of Food Engineering, 83: 541–549.
  • Öztekin, S., A. Bastencilik ve Y. Soysal, 1999. Crop drying programme in Turkey. Renewable Energy, 16: 789-794.
  • Park, K. J., Z. Vohnikova ve F.P.R. Brod, 2002. Evaluation of drying parameters and desorption isotherms of garden mint leaves (Mentha crispa. L). Journal of Food Engineering, 51: 193–199.
  • Sharma, G.P., R.C. Verma ve P.B. Pathare, 2005. Thin-layer infrared radiation drying of onion slices. Journal of Food Engineering, 67: 361– 366.
  • Strumillo, C ve F.T. Kudra, 1986. Drying: Principles, Applications and Design, Gordon and Breach Science Publishers, New York. TUİK, 2006. Bitkisel üretim istatistikleri.
  • http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?ista b_id=61
  • Varith, J., P. Dıjkanarakkul, A. Acharıyavırıya ve S. Acharıyavırıya, 2007. Combined microwave- hot air drying of peeled logan. Journal of Food Enginering, 81: 459-468.
  • Wang, J. ve K. Sheng, 2006. Far infrared and microwave drying of peach. Lebensmittel- Wissenschaft und-Technologie, 39:247-255.

Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması

Year 2008, Volume: 5 Issue: 3, 239 - 246, 01.09.2008

Abstract

kuruma hızı incelenmiş ve özgül enerji tüketimi ile kurutulmuş nane yapraklarının renk özellikleri araştırılmıştır. Denemeler 1080 W/m2 infrared radyasyon yoğunluğunda dört farklı hava hızında (0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 m/s) gerçekleştirilmiştir. Bütün kuruma koşullarında kuruma süresi 64 -180 dk arasında değişmiştir. Kuruma hızı hava hızının azalmasıyla artış göstermiştir. Özgül enerji tüketimi tüm kuruma koşulları için 37.04 ile 106.58 MJ/kg-buharlaşan su arasında değişmiştir. Kuru nanenin renk özellikleri işlem değişkenlerinden etkilenmiştir

References

  • Anonim 2008. Nane Yetiştiriciliği.
  • http://www.volkanderinbay.net/
  • tarimnet/nane.asp?konuno=0
  • Das, I., S.K. Das ve S. Bal, 2004. Specific energy and quality aspects of infrared (IR) dried parboiled rice. Journal of Food Engineering, 62: 9-14.
  • Doymaz, İ. 2006. Thin-layer drying behaviour of mint leaves. Journal of Food Engineering, 74: 370–375
  • Doymaz, İ. ve M. Pala, 2002. Hot- air drying characteristics of red pepper. Journal of Food Engineering, 55: 331-335
  • Ertekin, C. ve O. Yaldiz, 2004. Drying eggplant and selection of suitable thin layer drying model. Journal of Food Engineering, 63: 349-359.
  • Fasina, O. 2003. Infrared heating of food and agricultural materials. ASAE Paper No.036219 St. Joseph, Mich.: ASAE.
  • Hebbar, H., K.H. Vishwanathan ve M.N. Ramesh, 2004. Devolopment of combined infrared and hat air dryer for vegetables Journal of Food Engineering, 65: 557-563
  • Kavak-Akpınar, E., Y. Biçer ve A. Midilli, 2003. Modeling and experimental study on drying of apple slices in a convective cyclone dryer. Journal of Food Process Engineering, 26: 515- 541.
  • Kocabıyık, H ve D. Tezer, 2008. Drying of carrot slices using infrared radiation. International Journal of Food Science and Technology. doi:10.1111/j.1365-2621.2008.01767.x
  • Lewis, M.J. 1996. Physical Properties of Food and Food Publishing Limited, Cambridge, England. Woodhead
  • Özbek, B ve G. Dadalı, 2007. Thin-layer drying characteristics and modelling of mint leaves undergoing microwave treatment. Journal of Food Engineering, 83: 541–549.
  • Öztekin, S., A. Bastencilik ve Y. Soysal, 1999. Crop drying programme in Turkey. Renewable Energy, 16: 789-794.
  • Park, K. J., Z. Vohnikova ve F.P.R. Brod, 2002. Evaluation of drying parameters and desorption isotherms of garden mint leaves (Mentha crispa. L). Journal of Food Engineering, 51: 193–199.
  • Sharma, G.P., R.C. Verma ve P.B. Pathare, 2005. Thin-layer infrared radiation drying of onion slices. Journal of Food Engineering, 67: 361– 366.
  • Strumillo, C ve F.T. Kudra, 1986. Drying: Principles, Applications and Design, Gordon and Breach Science Publishers, New York. TUİK, 2006. Bitkisel üretim istatistikleri.
  • http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?ista b_id=61
  • Varith, J., P. Dıjkanarakkul, A. Acharıyavırıya ve S. Acharıyavırıya, 2007. Combined microwave- hot air drying of peeled logan. Journal of Food Enginering, 81: 459-468.
  • Wang, J. ve K. Sheng, 2006. Far infrared and microwave drying of peach. Lebensmittel- Wissenschaft und-Technologie, 39:247-255.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

H. Kocabıyık B. S. Demirtürk This is me

Publication Date September 1, 2008
Submission Date November 2, 2014
Published in Issue Year 2008 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Demirtürk, H. K. B. S. (2008). Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(3), 239-246.
AMA Demirtürk HKBS. Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması. JOTAF. September 2008;5(3):239-246.
Chicago Demirtürk, H. Kocabıyık B. S. “Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 5, no. 3 (September 2008): 239-46.
EndNote Demirtürk HKBS (September 1, 2008) Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 5 3 239–246.
IEEE H. K. B. S. Demirtürk, “Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması”, JOTAF, vol. 5, no. 3, pp. 239–246, 2008.
ISNAD Demirtürk, H. Kocabıyık B. S. “Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 5/3 (September 2008), 239-246.
JAMA Demirtürk HKBS. Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması. JOTAF. 2008;5:239–246.
MLA Demirtürk, H. Kocabıyık B. S. “Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 5, no. 3, 2008, pp. 239-46.
Vancouver Demirtürk HKBS. Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması. JOTAF. 2008;5(3):239-46.