komponentlerinde değişim araştırılmıştır. Denemeler, üç farklı lokasyonda (Tekirdağ, Lüleburgaz and Edirne) iki yıl süresince yürütülmüştür. Yapılan varyans analizi sonuçlarına göre, çeşitler, lokasyonlar ve yıllar arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir. İncelenen karakterlerden başakta dane sayısı, başakta tane ağırlığı, başak uzunluğu ve tane verimi arasında en yüksek varyasyon bulunmuştur. İlk deneme yılında tane verimi ile başakta tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve 1000 tane ağırlığı arasında önemli olumlu ilişkiler belirlenmiştir. İkinci yıl ise, dane verimi 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve sap uzunluğu ile önemli olumlu ilişkiler göstermiştir. Makarnalık buğday çeşitleri arasında en önemli varyasyon sap uzunluğu, başakta tane sayısı ve 1000 tane ağırlığında bulunmuştur. Makarnalık buğday çeşitlerinde tane veriminin ana olarak 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, başakta tane sayısı ve yetişme periodu süresince agro ekolojik koşullarla bağıntılı olduğu bulunmuştur. Bununla yanında, lokasyon, yetiştirme yılı ve genotiplerde çeşitlerin verim potansiyallerini belirleyen önemli belirleyiciler olmuşlardır. Trakya bölgesi için Ç 1252, Fuatbey 2000, Epidur, Kızıltan 95 , Aydın 93 ve Altın 97 en uygun makarnalık buğday çeşitleri olarak bulunmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2008 |
Submission Date | November 2, 2014 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 5 Issue: 2 |