Araştırma Tekirdağ ili Şarköy ilçesi koşullarında, 40° 37' 49.98" K enlem ve 27° 09' 28.00" D boylamda, 41m rakımlı bağda, 2013 yılında, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiş olup yaprak su potansiyeli ve salkım seyreltme uygulamalarının Sangiovese üzüm çeşidinin salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kontrol, Ψşö nЄ (-0,3/-0,5MPa], Ψşö nЄ (-0,3/-0,6MPa] ve Ψşö nЄ (-0,3/-0,7MPa] olmak üzere 4 farklı yaprak su potansiyeli (Ψyaprak) uygulaması ile; 2 farklı salkım seyreltme uygulaması (SSU), Salkım Seyreltmesiz (SSZ) ve %50 Salkım Seyreltme (%50 SS) olmak üzere planlanmış ve yürütülmüştür. Denemede salkım özellikleri (salkım eni, salkım boyu, salkım ağırlığı, salkım hacmi, salkımdaki tane sayısı) ve tane özellikleri (tane yaş ağırlığı, tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, tane hacmi, tane özkütlesi, tane kabuk alanı, tane kabuk alanı/ tane hacmi) incelenmiştir. Ψşö nЄ(-0,3/-0,5MPa] uygulaması ile salkım eni ve salkım ağırlığında en yüksek değerler elde edilirken; tane kuru ağırlığı değerlerinde en düşük veriler elde edilmiştir. Öte yandan Ψşö nЄ (-0,3/-0,7MPa] uygulaması verim ve kalite değerlerini artırmış, Kontrol uygulaması ise azaltıcı etki göstermiştir. Salkım seyreltme uygulamalarının yaprak su potansiyeli üzerinde belirgin etkisi görülmemiştir. Sonuç olarak Sangiovese üzüm çeşidinde kaliteyi artırmak için yaprak su potansiyeli uygulamalarından Ψşö nЄ (-0,3/-0,7MPa] aralığı ile birlikte %50 SS uygulaması önerilebilir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 16, 2017 |
Submission Date | November 18, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 14 Issue: 2 |