BibTex RIS Cite

Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi

Year 2017, Volume: 14 Issue: 1, 0 - 0, 14.02.2017

Abstract

Bu çalışmada; stabilizasyon işleminin pirinç kepeği yağının fizikokimyasal özelliklerine ve yağ asitleri bileşimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İki farklı pirinç kepeği çeşidi (Osmancık ve Opela); mikrodalga, etüv ve mikrodalga+etüv olmak üzere 3 farklı yöntemle stabilize edilmiştir. Pirinç kepekleri toplamda dokuz farklı stabilizasyon şartında muamele edilmiştir. Mikrodalga ile stabilizasyonda 600 W 1 dk, 600 W 2 dk, 600 W 3 dk; etüv ile stabilizasyonda 80°C’de 30dk, 100°C’de 30dk, 120°C’de 30dk, etüv ve mikrodalganın birlikte kullanıldığı kombine yöntemde ise 600 W 2dk mikrodalga+80°C’de 30dk etüv; 600 W 2dk mikrodalga+100°C’de 30dk etüv ve 600 W 2dk mikrodalga+120°C’de 30dk etüv uygulaması yapılmıştır. Stabilizasyon işleminden sonra pirinç kepeklerinin yağı solvent ekstraksiyon yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen pirinç kepeği yağılarına serbest yağ asitliği, peroksit sayısı, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, iyot sayısı, sabunlaşma sayısı, özgül ağırlık sayısının belirlenmesi ve kırılma indisi analizleri yapılmıştır. Uygulanan stabilizasyon işlemleri sonucunda pirinç kepeği yağlarının serbest yağ asitliği, peroksit sayısı ve iyot sayısı değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. Stabilizasyon işlemi pirinç kepeği yağının sabunlaşma sayısında istatistiksel açıdan önemli değişikliklere neden olmamıştır. Pirinç kepeği yağında en çok bulunan sterol β-sitosterol olarak tespit edilmiştir.

Year 2017, Volume: 14 Issue: 1, 0 - 0, 14.02.2017

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Ümit Geçgel

Publication Date February 14, 2017
Submission Date August 8, 2016
Published in Issue Year 2017 Volume: 14 Issue: 1

Cite

APA Geçgel, Ü. (2017). Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1).
AMA Geçgel Ü. Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi. JOTAF. February 2017;14(1).
Chicago Geçgel, Ümit. “Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri Ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14, no. 1 (February 2017).
EndNote Geçgel Ü (February 1, 2017) Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 1
IEEE Ü. Geçgel, “Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi”, JOTAF, vol. 14, no. 1, 2017.
ISNAD Geçgel, Ümit. “Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri Ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14/1 (February 2017).
JAMA Geçgel Ü. Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi. JOTAF. 2017;14.
MLA Geçgel, Ümit. “Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri Ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 14, no. 1, 2017.
Vancouver Geçgel Ü. Pirinç Kepeği Yağlarının Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi. JOTAF. 2017;14(1).