Year 2019, Volume 16 , Issue 3, Pages 270 - 283 2019-09-30

Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi

Uğur YEGÜL [1] , Maksut Barış EMİNOĞLU [2] , Ufuk TÜRKER [3]


Toprağın elektriksel iletkenliği, tekstür, tuzluluk, nem, derinlik gibi toprak parametrelerinin tespit edilmesinin yanında günümüzde hassas tarım uygulamalarında da kullanılmaya başlamıştır. Toprağın elektriksel iletkenliği ile ürün verimi ve protein içeriği ilişkilidir. Geleneksel yöntem ile toprağın elektriksel iletkenliğinin tespiti çok fazla zaman almakta ve yüksek maliyetlidir. Bu nedenlerden dolayı günümüzde toprağın elektriksel iletkenliğinin ölçümünde kullanılan çok çeşitli sensörler geliştirilmiştir. Bu sensörlerin amacı topraktan olabildiğince hızlı, kolay, güvenilir ve toprak yapısına zarar vermeden veri toplamaktır. Bu çalışmanın amacı toprağın elektriksel iletkenliğinden faydalanarak buğday bitkisinin verim ve protein içeriğinin değişimini saptamaktır. Bu çalışma ile elde edilen veriler ile ürün verimi ve protein içeriği arasında önemli ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma sonucu arazinin elektriksel iletkenlik değerleri ile verim değerleri arasındaki ilişkiler (R2) sırasıyla Bezostaja-1 çeşidi için 0,8152, Gün-91 çeşidi için 0,8115, Sagittario çeşidi için 0,7775, Altıntaş-95 çeşidi için 0,7380 ve Gönen-98 çeşidi için 0,8852 olarak bulunmuştur. Arazinin elektriksel iletkenlik değerleri ile protein içerikleri arasındaki ilişkiler (R2)  ise sırasıyla Bezostaja-1 çeşidi için 0,8375, Gün-91 çeşidi için 0,8637, Sagittario çeşidi için 0,8561, Altıntaş-95 çeşidi için 0,8598 ve Gönen-98 çeşidi için 0,8852 olarak bulunmuştur.

elektriksel iletkenlik, em38, buğday, verim, protein
  • Anonymous, 2019. Perten Instruments (https://www.perten.com/tr/). Erişim tarihi: 18.01.2019
  • Amor, F.M., Martinez, V., Cerda, A., 2001. Salt tolerance of tomato plants as affected by stage of plant development. Hortscience, 36(7): 1260-1263.
  • Ashraf, M., 1994. Breeding for salinity tolerance in plants. Critical Reviews in Plant Sciences, 13(1): 17-42.
  • Bilgin, N., Yıldız, N., 2008. Besin kültüründe yetiştirilen (Kaya F1) domates çeşidinin (Lycopersicon esculentum) artan NaCl uygulamalarına toleransı ve tuzluluk stresinin kuru madde miktarı ile bitki mineral madde içeriğine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(1): 15-21.
  • Eraslan, F., Güneş, A., İnal, A., Çiçek, N., Alpaslan, M., 2008. Gübrelerden kaynaklanan tuzluluğun domates ve biber bitkisinde bazı fizyolojik özellikler ve mineral beslenme üzerine etkisi. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi, 8-10 Ekim, Konya, 641-649.
  • Eraslan, F., Elkarim, A.,K.,H., Güneş, A., İnal, A. 2012. Effect of nutrient inducted salinity on growth, membrane permeability, nitrate reductase activity, proline content and, macronutrient concentrations of tomato grown in greenhouse. World Academy of Science, Engineering and Technology, 71: 1915-1919.
  • Fernandez-Garcia, N., Martinez, V., Carvajal, M., 2004. Effect of Salinity on growth, mineral composition and water relations of grafted tomato plants. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 167: 616-622.
  • Geboloğlu, N., Yılmaz, E., Çakmak, P., Aydın, M., Kasap, Y., 2011. Determining of the yield, quality and nutrient content of tomatoes grafted on different rootstocks in soilless culture. Scientific Research and Essays, 6(10): 2147-2153.
  • Giuffrida, F., Martonara, M., Leonardi, C., 2009. How sodium chloride concentration in the nutrient solution influences the mineral composition of tomato leaves and fruits. HortScience, 44(3): 707-711.
  • Gui-Guerrero, J.L., Rebolloso-Fuentes, M.M., 2009. Nutrient composition and antioxidant activity of eight tomato (Lycopersicon esculentum) varieties. Journal of Food Composition and analysis, 22: 123-129.
  • Gunderson, V., McCall, D., Bechmann, I.E., 2001. Comparison of major and trace element concentrations in Danish greenhouse tomatoes (Lycopersicon esculentum Cv. Aromata F1) cultivated in different sustrates. J. Agric. Food Chem., 49: 3808-3815.
  • Huang, Y., Bie, Z., He, S., Hua, B., Zhen, A., Liu, Z., 2010. Imoroving cucumber tolerance to major nutrient induced salinity by grafting onto Cucurbita ficifolia. Enviromental and Experimental Botany, 69: 32-38.
  • Mohammed, S.M.T., Humidan, M., Boras, M., Abdalla, O.A., 2009. Effect of grafting tomato on different rootstocks on growth and productivity under glasshouse conditions. Asian Journal of Agricultural Research, 3(2): 47-54.
  • Premuzic, Z., Bargiela, M., Garcia, A., Rendina, A., Loria, A. 1998., Calcium, iron, potassium, and vitamin C content of organic and hyroponic tomatoes. Hort.Science 33(2): 255-257.
  • Rhoades J.D., Chanduvi F., and Lesch S., 1999. Soil salinity assessment. Methods and interpretation of electrical conductivity measurements. FAO Irrigation and Drainage Paper No. 57, Rome.
  • Shannon M.C., 1978. Testing Salt Tolerance Variability Among Tall Wheatgrass Lines. Agronomy Journal, 70(5): 719-722.
  • Setter, T.L., Waters, I., Stefanova, K., Munns, R., Barrett-Lennard, E.G., 2016. Salt tolerance, date of flowering and rain affect the productivity of wheat and barley on rainfed saline land, Field Crops Research, (194): 31-42.
  • Tuna, A.L., Kaya, C., Ashraf, M., Altunlu, H., Yokas, I., Yagmur, B. 2007. The effects of calcium sulphate on growth, membrane stability and nutrient uptake of tomato plants grown under salt stres. Enviromental and Experimental Botany, 59: 173-178.
  • Zadoks, J.C., T.T. Chang, and C.F. Konzak., 1974. A decimal code for the growth stage of cereals. Weed Res. 14: 415–421.
  • Zhu, J., Bie, Z., Huang, Y., Han, X. 2008. Effects of grafting on the growth and ion concentrations of cucumber seedlings under NaCl stres. Soil Science and Plant Nutrition, 54: 895-902.
  • Zhu, Q., Lin, H.S., Doolittle, J.A., 2013. Functional soil mapping for site-specific soil moisture and crop yield management, Geoderma, (200–201): 45-54.
Primary Language tr
Subjects Science
Journal Section Articles
Authors

Orcid: 0000-0003-2139-4080
Author: Uğur YEGÜL (Primary Author)
Institution: ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0003-3264-3636
Author: Maksut Barış EMİNOĞLU
Institution: ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-7527-7376
Author: Ufuk TÜRKER
Institution: ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Dates

Application Date : January 24, 2019
Acceptance Date : June 18, 2019
Publication Date : September 30, 2019

Bibtex @research article { jotaf517189, journal = {Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {}, publisher = {Namik Kemal University}, year = {2019}, volume = {16}, pages = {270 - 283}, doi = {10.33462/jotaf.517189}, title = {Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {YEGÜL, Uğur and EMİNOĞLU, Maksut Barış and TÜRKER, Ufuk} }
APA YEGÜL, U , EMİNOĞLU, M , TÜRKER, U . (2019). Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi , 16 (3) , 270-283 . DOI: 10.33462/jotaf.517189
MLA YEGÜL, U , EMİNOĞLU, M , TÜRKER, U . "Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (2019 ): 270-283 <https://dergipark.org.tr/en/pub/jotaf/issue/49217/517189>
Chicago YEGÜL, U , EMİNOĞLU, M , TÜRKER, U . "Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (2019 ): 270-283
RIS TY - JOUR T1 - Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi AU - Uğur YEGÜL , Maksut Barış EMİNOĞLU , Ufuk TÜRKER Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.33462/jotaf.517189 DO - 10.33462/jotaf.517189 T2 - Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 270 EP - 283 VL - 16 IS - 3 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - doi: 10.33462/jotaf.517189 UR - https://doi.org/10.33462/jotaf.517189 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi %A Uğur YEGÜL , Maksut Barış EMİNOĞLU , Ufuk TÜRKER %T Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi %D 2019 %J Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 16 %N 3 %R doi: 10.33462/jotaf.517189 %U 10.33462/jotaf.517189
ISNAD YEGÜL, Uğur , EMİNOĞLU, Maksut Barış , TÜRKER, Ufuk . "Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 / 3 (September 2019): 270-283 . https://doi.org/10.33462/jotaf.517189
AMA YEGÜL U , EMİNOĞLU M , TÜRKER U . Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 16(3): 270-283.
Vancouver YEGÜL U , EMİNOĞLU M , TÜRKER U . Buğdayın Verim ve Kalite Parametrelerinin Toprağın Elektriksel İletkenliği ile İlişkisinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 16(3): 283-270.