The digestibility of feed in ruminants and the volatile fatty acids (VFA) resulting from digestion directly affect animal performance. It has long been studied on the use of essential oils as an alternative to antibiotics to ensure optimum conditions for the rumen environment. Cyclotrichium niveum (mountain mint) essential oil is rich in antimicrobial agents. In this study different doses (0, 50, 100 and 150 mg/L of culture fluid) of Cyclotrichium niveum essential oil was incubated 24 hours with barley in diluted ruminal fluid takes from fistulated cows fed with a 40:60 concentrate:forage diet in order to assess the effects on rumen microbial fermentation and in vitro true digestibility of barley. True digestibility of barley was determined in ANKOM Daisy Incubator. All doses of Cyclotrichium niveum significantly (P<0.001) decreased the in vitro dry matter (DM), organic matter (OM), neutral detergent fiber (NDF) digestibility of barley. Cyclotrichium niveum essential oil negatively affected end-products of rumen fermentation; the value of the measured rumen volatile fatty acids (VFA: acetate, propionate, butyrate, isobutyric acid, valerate and isovalerate) significantly decreased compared to the control group (P<0.001). Carbon dioxide and methane gases created as a result of incubation in rumen fluid were calculated using volatile fatty acid values formed in rumen fluid. The addition of Cyclotrichium niveum essential oil significantly reduces the CO2 in rumen fluid (P<0.001). Methane (CH4) gas from rumen fluid was significantly decreased in treatment groups compared the control group (P <0.001) While end-products of rumen fermentation parameters significantly decreased with all doses of Cyclotrichium niveum essential oil, rumen pH has increased (P<0.05). The results show that when the Cyclotrichium niveum essential oil incubated with barley significantly inhibited the rumen microbial activity and overall fermentation process of rumen.
Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
KMYOBAP/2014-0003
The author is very thankful for the support of project the Adiyaman University Scientific Research Projects (KMYOBAP/2014-0003)
Ruminantlarda yemin sindirilebilirliği ve sindirim sonucu ortaya çıkan uçucu yağ asitleri (UYA) hayvan performansını doğrudan etkiler. Rumen ortamı için optimum koşulları sağlamak amacıyla, antibiyotiklere alternatif olarak uçucu yağların kullanımı üzerinde uzun zamandır çalışılmaktadır. Cyclotrichium niveum (dağ nanesi) esansiyel yağı antimikrobiyal ajanlar açısından zengindir. Bu çalışmada rumen mikrobiyal fermantasyonu ve arpanın in vitro gerçek sindirilebilirliği üzerindeki etkilerini değerlendirmek için farklı dozlardaki (0, 50, 100 ve 150 mg / L kültür sıvısı) Cyclotrichium niveum esansiyel yağı, 40:60 konsantre: kaba yem ile beslenen fistüle edilmiş ineklerden alınan seyreltilmiş ruminal sıvı içinde 24 saat süreyle arpa ile inkübe edilmiştir. Arpanın gerçek kuru madde (KM), organik madde (OM) ve nötral deterjan lif (NDF) sindirilebilirlikleri ANKOM Daisy İnkübatörde belirlenmiştir. Tüm Cyclotrichium niveum dozları arpanın in vitro kuru madde (KM), organik madde (OM), nötral deterjan lif (NDF) sindirilebilirliğini önemli ölçüde azaltmış (P<0.001), Cyclotrichium niveum esansiyel yağının rumen fermantasyonu son ürünlerini olumsuz etkilemiştir. Ölçülen rumen uçucu yağ asitleri (UYA: asetat, propiyonat, bütirat, izobütirik asit, valerat ve izo valerat) değerleri kontrol grubuna göre önemli ölçüde azalmıştır (P <0.001). Rumen sıvısında inkübasyon sonucu oluşan karbondioksit ve metan gazları rumen sıvısında oluşan uçucu yağ asiti değerleri kullanılarak hesaplanmıştır. Cyclotrichium niveum uçucu yağının eklenmesi rumen sıvısındaki CO2'i önemli ölçüde azaltmıştır (P <0.001). Rumen sıvısından ölçülen metan (CH4) gazı deneme gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak azalmıştır (P <0.001), rumen fermantasyonunun son ürünleri, Cyclotrichium niveum uçucu yağının tüm dozlarıyla önemli ölçüde azalırken, rumen pH'ı artmıştır (P <0.05). Sonuçlar, arpa ile inkübe edilen Cyclotrichium niveum uçucu yağının rumen mikrobiyal aktivitesini ve rumen genel fermantasyon sürecini önemli ölçüde inhibe ettiğini göstermektedir.
KMYOBAP/2014-0003
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | KMYOBAP/2014-0003 |
Publication Date | December 30, 2020 |
Submission Date | June 3, 2020 |
Acceptance Date | December 5, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 18 Issue: 1 |