Aspergillus türleri tarafından üretilen aflatoksinler, gıda endüstrisinde, özellikle kuru fındık ve meyvelerde büyük önem taşımaktadır. Tarım ürünleri hasat, kurutma ve depolama gibi aşamalarda aflatoksinlere daha yatkındır. Aflatoksinli ürünlerin hızlı bir şekilde tanımlanması, gıda endüstrisi için büyük önem taşımaktadır. Gıda endüstrisi, daha karlı ve doğru sonuçlar elde etmek için insan gücü yerine görüntüleme teknolojilerini kullanmaya başladılar. Ayrıca aflatoksin kontaminasyonundan kaynaklanan ekonomik kayıplar ve hastalıklar da önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, aflatoksinli antep fıstıklarını sağlıklı olanlardan ayırmak için görüntü işleme tabanlı bir aflatoksinli antep fıstığı tanımlama sistemi geliştirmektir. Olası aflatoksin kontaminasyonunu gösteren parlak yeşilimsi sarı floresan (BGYF), kontamine antep fıstıklarının tanımlanması için ayırt edici bir faktör olarak araştırılmıştır. Toplam 100 adet antep fıstığı örneği (50 BGYF+ ve 50 BGYF-) değerlendirilmiştir. Çalışmada, antep fıstığı örneklerini BGYF+ ve BGYF- olarak sınıflandırmak amacıyla görüntüleme algoritmaları geliştirilmiştir. Her bir antep fıstığı örneğinin renk (L*, a* ve b*) ile kinetik (kroma, renk tonu açısı ve kahverengileşme indeksi) parametreleri analiz edilmiş ve aralarındaki farklar istatistiksel olarak belirlenmiştir. Renk ve kinetik parametreler de gruplandırılmış, görüntü işleme algoritmasını basitleştirmek amacıyla faktör analizi yöntemi kullanılarak birbirleriyle ilişkilendirilmiştir. İki grup arasındaki tüm renk ve kinetik parametreler için istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Faktör analizi sonuçlarına göre; kroma, a* ve kahverengileşme indeksi değerleri büyük ölçüde Faktör 1'de yer alırken, renk ton açısı ve b* değerleri ise Faktör 2'de yer almıştır. Geriye kalan L* değeri ise Faktör 3'de yer almıştır. Gelecek çalışmalarda, yeni bir eş zamanlı tespit etme ve ayırma sistemi geliştirmek amacıyla optimize edilmiş (daha etkili ve kullanışlı) bir görüntü işleme algoritması, istatistiksel analiz sonuçlarına dayalı olarak geliştirilecektir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar daha ileri araştırmalar için de bir temel oluşturacaktır.
Primary Language | en |
---|---|
Subjects | Science |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Dates |
Application Date
: June 15, 2020
|
Bibtex | @research article { jotaf753185,
journal = {Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi},
issn = {1302-7050},
eissn = {2146-5894},
address = {},
publisher = {Namik Kemal University},
year = {2020},
volume = {18},
pages = {157 - 168},
doi = {10.33462/jotaf.753185},
title = {Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision},
key = {cite},
author = {Özlüoymak, Ömer Barış and Güzel, Emin}
} |
APA | Özlüoymak, Ö , Güzel, E . (2020). Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision . Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi , 18 (1) , 157-168 . DOI: 10.33462/jotaf.753185 |
MLA | Özlüoymak, Ö , Güzel, E . "Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision" . Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 18 (2020 ): 157-168 <https://dergipark.org.tr/en/pub/jotaf/issue/59022/753185> |
Chicago | Özlüoymak, Ö , Güzel, E . "Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 18 (2020 ): 157-168 |
RIS | TY - JOUR T1 - Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision AU - Ömer Barış Özlüoymak , Emin Güzel Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.33462/jotaf.753185 DO - 10.33462/jotaf.753185 T2 - Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 157 EP - 168 VL - 18 IS - 1 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - doi: 10.33462/jotaf.753185 UR - https://doi.org/10.33462/jotaf.753185 Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision %A Ömer Barış Özlüoymak , Emin Güzel %T Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision %D 2020 %J Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 18 %N 1 %R doi: 10.33462/jotaf.753185 %U 10.33462/jotaf.753185 |
ISNAD | Özlüoymak, Ömer Barış , Güzel, Emin . "Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 18 / 1 (December 2020): 157-168 . https://doi.org/10.33462/jotaf.753185 |
AMA | Özlüoymak Ö , Güzel E . Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 18(1): 157-168. |
Vancouver | Özlüoymak Ö , Güzel E . Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020; 18(1): 157-168. |
IEEE | Ö. Özlüoymak and E. Güzel , "Determination of Colour and Kinetic Parameter Differences Between Aflatoxin Contaminated and Uncontaminated Pistachio Nuts Using Machine Vision", Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1, pp. 157-168, Dec. 2021, doi:10.33462/jotaf.753185 |