In this study, the productivity level of agricultural lands in the central and district villages of Kilis province was investigated. For this purpose, texture, pH, EC, CaCO3, organic matter, phosphorus and potassium analyzes were made in the samples taken from 0-30 cm depth of the soil. To determine some physical and chemical analyzes of the soil, 40 soil samples were evaluated in terms of productivity. According to the findings, the agricultural soils of Kilis province have a slightly alkaline reaction, 55% are clayey, 30% are clay loam, 15% have loam texture, 12.5% of the soils are very low in terms of organic matter content. 50% were in the low, 32.5% moderate and 5% good class. It has been determined that the agricultural soils of Kilis province are generally unsalted, 2.5% lime, 67.5% moderately lime, 22.5% highly lime and 7.5% too high lime. It has been revealed that high lime content in agricultural soils limits the availability of some important nutrients such as phosphorus. Agricultural soils in Kilis province have sufficient potassium, 24% of them have very low phosphorus content, 14% are low and 2% are in the middle class. For a continuous and efficient plant production, the nutrient removed from the soil must be added to the soil again. Producers Kilis province produce in these soils with high lime and low organic matter without fertilization. Nutrients in the soil are consumed by plants over the years. As a result of this process, the fertility of the soil decreases and the product yield decreases. Producers of our province limit the use of mineral fertilizers for economic reasons. Due to the weed problem, farm manure is not preferred. According to the results of the soil analysis, the required amount of fertilizer should be applied during the periods when there are nutritional problems in the agricultural lands where field crops and vegetables are grown in Kilis and when the plants need it. In addition, importance should be given to the use of organic fertilizers and thus sustainable fertility of the soil should be ensured.
Bu çalışmada, Kilis ili merkez ve ilçe köylerinde yer alan tarım topraklarının verimlilik düzeyi incelenmiştir. Bu amaçla toprağın 0-30cm derinliğinden alınan örneklerde bünye, pH, EC, CaCO3, organik madde, fosfor ve potasyum analizleri yapılmıştır. Toprağın bazı fiziksel ve kimyasal analizlerinin belirlenmesi için alınan 40 adet toprak örneği verimlilik bakımından değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Kilis ili tarım topraklarının hafif alkali reaksiyonlu olduğu, %55’inin killi, %30’unun killi tınlı, %15’inin ise tın tekstüre sahip olduğu, toprakların organik madde içeriği bakımından %12.5’i çok az, %50’ si az, %32.5’’i orta düzeyde ve %5’i yeterli sınıfına dâhil olmuştur. Kilis ili tarım toprakları genel olarak tuzsuz, %2.5’inin kireçli, %67.5’inin orta kireçli, %22.5’inin fazla kireçli ve %7.5’inin çok fazla kireçli olduğu belirlenmiştir. Tarım topraklarında yüksek kireç içeriğinin, fosfor gibi bazı önemli besin elementlerinin alınabilirliğini sınırlandırdığı ortaya çıkmıştır. Kilis ili tarım toprakları yeterli düzeyde potasyuma sahip olup, %24’ünün fosfor içeriğinin çok az, %14’ünün az ve %2’sinin orta sınıfa dâhil olduğu belirlenmiştir. Sürekli ve verimli bir bitkisel üretim için topraktan kaldırılan besin maddesinin tekrar toprağa ilave edilmesi gerekmektedir. Kilis ili üreticileri yüksek kireç ve düşük organik madde içeren bu topraklarda, gübreleme yapmadan üretim gerçekleştirmektedir. Toprakta var olan besin maddesi yıllar itibariyle bitkiler tarafından tüketilmektedir. Bu süreç neticesinde toprağın verimliliği azalmakta ve ürün verimi düşmektedir. İlimiz üreticileri, ekonomik nedenlerle mineral gübre kullanımını sınırlı tutmaktadırlar. Yabancı ot probleminden dolayı çiftlik gübresi de tercih edilmemektedir. Kilis ilinde genellikle tarla bitkileri ve sebze yetiştirilen tarım topraklarında beslenme sorunlarının bulunduğu, bitkilerin ihtiyaç duyduğu dönemlerde, toprak analizleri sonucuna göre, gereken miktarda gübre uygulanması gerekmektedir. Ayrıca organik gübre kullanımına önem verilmesi ve böylece toprağın sürdürülebilir verimliliği sağlanmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Plant Nutrition and Soil Fertility |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | September 12, 2023 |
Publication Date | September 26, 2023 |
Submission Date | November 14, 2022 |
Acceptance Date | March 22, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 20 Issue: 3 |