A large proportion of agricultural production in Turkey is based on small farms, 38% of which produce both crop and livestock products. In this study, the effects of crop production on sheep production were investigated in farms whose main activity is dairy sheep production. For this purpose, 60 dairy sheep farms with similar production systems were selected in the Ezine district of Çanakkale. These farms were visited for two years at the beginning of gestation (September), parturition period (January) and weaned lamb marketing period (April) and descriptive information, area, flock size changes and biological parameters related to the flock were observed. While 21% of the farms were landless, the total area of the remaining farms was 327.7 ha and the average area was 7 ha. There were no significant differences between the two years in the number of ewes (NE), and the proportion of lambing ewes (LE) (P>0.05). The size of the farm has a negative effect on the amount of MPE (P=0.0159). The presence of irrigated land has a negative effect on LE, but a positive effect on average live weight of lambs sold (ALWS), live weight of lambs sold per ewe (LWSE) and gross income per ewe (P≤0.0397). The larger the forage production area, the higher the NE (P≤0.05). The quantity of milk sold per ewe is negatively influenced by the presence of olive groves (P=0.0321). While LE is negatively influenced (P=0.0017), ALWS (P=0.0463) and LWSE (P=0.0843) are positively influenced by the size of cereal area. In Turkey, the proportion of landless farmers remains high, especially among small ruminant farmers. Although the farms can be defined as dairy sheep farms, the income from lamb production is higher than that from milk production. In this sense, dairy sheep production systems need to be analyzed in detail. Some crop production groups support the parameters for lamb production. Presumably, the fact that lamb income is higher than milk income causes breeders to focus on lamb production.
There is no need to obtain permission from the ethics committee for this study.
-
We would like to thank the Çanakkale Sheep and Goat Breeders Association for providing vehicle support for farm visits and our breeders for their cooperation during data collection.
Türkiye tarımsal üretiminin çok büyük bir kısmı küçük ölçekli işletmelere dayanmakta olup bunların da %38’i bitkisel ve hayvansal üretimi birlikte gerçekleştirmektedirler. Bu çalışmada ana faaliyet alanı süt koyunculuğu olan işletmelerde gerçekleştirilen diğer bitkisel üretim faaliyetlerinin koyunculuğa etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Çanakkale’nin Ezine ilçesinde faaliyet gösteren ve üretim sistemi bakımından birbirlerine benzeyen 60 süt koyunu işletmesi seçilmiştir. Bu işletmeler iki yıl süre ile gebelik başı (eylül), doğum dönemi (ocak) ve sütten kesim-kuzu pazarlama döneminde (nisan) ziyaret edilerek tanımlayıcı bilgileri, ekim alanları, sürü büyüklüğü değişimi ve sürüye ilişkin biyolojik parametreler gözlenmiştir. İşletmelerin %21’i topraksız iken geriye kalanların toplam arazi varlığı 327.7 ha, ortalama arazi varlığı 7 ha’dır. İşletmelerin koç altı koyun sayıları (KAKS), ve doğuran koyun oranlarında (DKO) iki yıl arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (P>0.05). İşletmenin arazi büyüklüğü KBSS miktarını olumsuz etkilemektedir (P=0.0159). Sulanabilir arazi varlıkları ise DKO üzerinde olumsuz, satılan ortalama kuzu canlı ağırlığı (SOKCA), koyun başına satılan kuzu canlı ağırlığı (KBSKCA) ve koyun başına brüt gelir (KBBG) üzerinde olumlu etkide bulunmaktadır (P≤0.0397). Yem bitkileri ekim alanı büyüdükçe KAKS da büyümektedir (P≤0.05). KBSS zeytinlik varlığından olumsuz etkilenmektedir (P=0.0321). DKO tahıl ekim alanı büyüklüğünden negatif olarak (P=0.0017), SOKCA (P=0.0463) ve KBSKCA (P=0.0843) tahıl ekim alanı büyüklüğünden pozitif yönde etkilenmektedir. Türkiye’de topraksız çiftçi oranı özellikle küçükbaş hayvancılık ile iştigal eden çiftçilerde sürmektedir. İşletmeler süt koyunculuğu olarak tanımlanabilirlerse de kuzu geliri süt gelirinden daha yüksektir. Bu anlamda süt koyunculuğu üretim sistemlerinin detaylı analizi gerekmektedir. Bazı bitkisel üretim grupları kuzu üretim parametrelerini desteklemektedir. Muhtemelen sütten ziyade kuzunun getirisinin büyük olması yetiştiricilerin kuzu üretimine ağırlık vermesine neden olmaktadır.
Bu çalışma için etik kuruldan izin alınmasına gerek yoktur.
-
İşletme ziyaretleri için araç desteği sunan Çanakkale Koyun ve Keçi yetiştiricileri Birliği'ne ve veri toplama sırasında işbirlikleri için yetiştiricilerimize teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sheep and Goat Breeding and Treatment |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 13, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | June 6, 2024 |
Acceptance Date | October 4, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 21 Issue: 5 |