TR
EN
Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler
Abstract
Amaç: Bu çalışma hastanede çalışan hemşirelerin iş güvenliğini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışma, 2 tıp fakültesi hastanesi ve 1 devlet hastanesinde çalışan 619 hemşire ile yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları; Sosyodemografik Veri Formu ve Hastanelerde İş Güvenliği Ölçeği (HİGÖ)’dir. Veriler IBM SPSS 22 istatistik paket programında sıklık, yüzdelik, ortalama ve normal dağılım testleri, ikili gruplarda bağımsız değişkenlerde t testi, ikiden fazla gruplarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonuçlarında farkın kaynağını bulmak için düzeltilmiş Bonferroni testi kullanılmıştır.
Bulgular: Hemşirelerin HİGÖ puan ortalaması 156.22±27.43 olarak hesaplanmıştır. HİGÖ toplam puan ve alt boyutları ile; yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışılan ünite, çalışan sağlığı komitesi farkındalığı ve tebliği okuma durumu, iş kazası sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p<.05) bulunurken diğer değişkenler ile anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>.05).
Sonuç ve Öneriler: Orta yaş üstü, genç ve bekar çalışanların HİGÖ puan ortalamalarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca acil ve ameliyathane çalışanlarının, iş kazası geçirenlerin ve çalışan güvenliği tebliğini okuyanların iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının daha ileri düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin medeni durumu, eğitim düzeyi ve çalıştıkları ünite ile iş güvenliği uygulamalarının ilişkili olduğu saptanmıştır. Orta yaş üstü, evli, çalışan güvenliği prosedürlerini takip etmeyen, iş kazası sıklığının düşük olduğu birimlerde çalışan ve eğitim düzeyi lisans üzeri olan hemşirelere yönelik iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yeniden gözden geçirilmesi önerilmektedir.
Keywords
References
- Akkaya, G., & Atay, S. (2018). Hastanede çalışan hemşirelerin iş güvenliği. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi, 5(1), 59-64.
- Almost, J.M., VanDenKerkhof, E.G., Strahlendorf, P., Caicco Tett, L., Noonan, J., Hayes, T., Van Hulle, H., Adam, R., Holden, J., Kent-Hillis, T., McDonald, M., Paré, G.C., Lachhar, K., & Silva E Silva, V. (2018). A study of leading indicators for occupational health and safety management systems in healthcare. BMC Health Services Research, 18(1), 296.
- Aslan, I. (2022). Ranking and comparing occupational health and safety system performance indicators in hospitals by the analytic hierarchy process. International Journal of Occupational Safety and Ergonomics: JOSE, 28(3), 1937–1947.
- Badida, P., Janakiraman, S., & Jayaprakash, J. (2022). Occupational health and safety risk assessment using a fuzzy multi-criteria approach in a hospital in Chennai, India. International Journal of Occupational Safety and Ergonomics, 25, 1–10.
- Bayer, E., & Günal, D. (2018). Hemşirelerin iş sağlığı ve güvenliği algılarının incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(25), 503-519.
- Bilgin, S., Yalçınöz Baysal, H., Hendekçi, A. (2019). Hastanede çalışan sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik görüşleri ile iş doyumlarının belirlenmesi. Sağlık ve Toplum Dergisi, 29(2), 1-7.
- Bingölbali, A. (2020). Hemşirelerin meslek hastalığı ve iş kazası geçirme durumlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- Burunkaya, B., Topal, K., Erdoğdu, G., & Gereklioğlu, Ç. (2017). Sağlık çalışanlarının çalışan güvenliği uygulamalarından memnuniyetleri ve iş sağlığı ve güvenliği kanunu hakkındaki bilgi düzeyleri. Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi, 13(1), 1-17.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 1, 2023
Submission Date
November 9, 2022
Acceptance Date
March 8, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 5 Number: 1
APA
Üner, E., & Aygun, O. (2023). Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi, 5(1), 76-90. https://doi.org/10.54061/jphn.1201658
AMA
1.Üner E, Aygun O. Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. J Public Health Nurs. 2023;5(1):76-90. doi:10.54061/jphn.1201658
Chicago
Üner, Elif, and Ozcan Aygun. 2023. “Üç Farklı Hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler”. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi 5 (1): 76-90. https://doi.org/10.54061/jphn.1201658.
EndNote
Üner E, Aygun O (April 1, 2023) Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi 5 1 76–90.
IEEE
[1]E. Üner and O. Aygun, “Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler”, J Public Health Nurs, vol. 5, no. 1, pp. 76–90, Apr. 2023, doi: 10.54061/jphn.1201658.
ISNAD
Üner, Elif - Aygun, Ozcan. “Üç Farklı Hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler”. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi 5/1 (April 1, 2023): 76-90. https://doi.org/10.54061/jphn.1201658.
JAMA
1.Üner E, Aygun O. Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. J Public Health Nurs. 2023;5:76–90.
MLA
Üner, Elif, and Ozcan Aygun. “Üç Farklı Hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler”. Halk Sağlığı Hemşireliği Dergisi, vol. 5, no. 1, Apr. 2023, pp. 76-90, doi:10.54061/jphn.1201658.
Vancouver
1.Elif Üner, Ozcan Aygun. Üç Farklı hastanede Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliğini Etkileyen Faktörler. J Public Health Nurs. 2023 Apr. 1;5(1):76-90. doi:10.54061/jphn.1201658
Cited By
How healthcare professionals see occupational safety
International Journal of Risk & Safety in Medicine
https://doi.org/10.1177/09246479251411127